Jihad spandoek tegen Israëlische voetbalploeg in Polen [in beeld]

Dit “Jihad” spandoek dook niet op in Gaza noch in Iran maar tijdens een voetbalwedstrijd tijdens een match tussen de thuisspelende Polen en een Israëlische voetbalploeg in Warschau!

Warschau, Polen, 29 september 2011. Antiracisme organisaties hebben het bestuur van de UEFA die het Europese voetbal controleert, opgeroepen om de Poolse voetbalclub Legia Warschau te straffen nadat de fans tijdens een voetbalmatch voor de Europese Liga een reusachtig “Jihad” spandoek afrolden, dit tot de stomme verbazing van de Israëlische voetbalploeg Hapoel Tel Aviv die op het veld stond aangetreden

“Dit is opnieuw weer een zoveelste geval van antisemitisch gedrag door extremistische groepen die actief zijn in de Poolse voetbalstadions en het was te voorspellen dat dit stond te gebeuren,” sprak Rafal Pankowski van de campagnegroep Never Again [Nooit Meer]. En dan te bedenken dat dit gebeurt in een land zoals Polen dat de twijfelachtige eer geniet ruim de helft van de 6 miljoen vermoorde Joden tijdens WOII telt en door de Holocaust bijna de ganse Joodse bevolking van Polen verloor…

Aan het begin van het thuisspel in Groep C afgelopen donderdag 29 september in Warschau [match die overigens met Legia met 3-2 werd gewonnen] rolden fans van ed Poolse ploeg in de tribune een reusachtig spandoek uit over een lengte van drie blokken van de tribune. Er stond in Arabisch gelijkende letters geschreven: “Jihad Legia”. Het spandoek was helemaal in het groen, dat de kleur is van Legia Warschau maar tegelijk ook de kleur van islamistische groepen en terreurorganisaties is zoals bijvoorbeeld Hamas en Islamitische Jihad in Gaza.

“Sommige fans van Legia Warschau staan al jarenlang bekend voor hun antisemitisch en extreemrechts gedrag en zij namen de kans te baat om hun virulente Jodenhaat te ventileren toen Legia tegen een Israëlisch team speelde, door voor deze keer de pseudo-Islamistische teneur te bespelen,” voegde M. Pankowski eraan toe, die het door de UEFA gesteunde netwerk Football Against Racism in Europe [FARE] leidt. Rafal Pankowski zei er meer dan een jaar geleden al dit over: “Anti-Semitism in Polish soccer is a serious phenomenon, particularly in light of the fact that only a small number of Jews live in Poland” [“Antisemitisme in het Poolse voetbal is een ernstig verschijnsel, vooral dan in het licht van het feit dat er slechts een erg kleine Joodse gemeenschap leeft in Polen“]

“Legia zal hiervoor moeten boeten”, verzekerde een veiligheidsmedewerker van de Poolse federatie. “Een geldboete is de meest waarschijnlijke straf. De UEFA zou zelfs aan de supporters van Legia kunnen verbieden om de terugmatch in Tel Aviv bij te wonen.” “We voeren een onderzoek en zullen samenzitten met de organisatoren van de wedstrijd en de verantwoordelijken van de club”, aldus politiewoordvoerder Maciej Karczynski. “Vanzelfsprekend hebben we dat spandoek niet goedgekeurd”, reageerde het bestuur van club dan weer, die aankondigde zelf een onderzoek naar de toedracht te zullen voeren.  [met dank aan Israellycool voor de hint]