Hamas kant zich tegen truc van Abbas om in VN onafhankelijke staat te eisen: tactische vergissing


Afb.: Zo te merken zijn uw en mijn belastinggeld weer hard aan het werk!

Hamas Against PA Statehood Bid: It’s a Tactic Step

vrij naar een artikel van Elad Benari

De terroristengroep Hamas die sinds de zomer van 2007 de Gazastrook onder de knoet houdt, was er gistervrijdag als de kippen bij om de toespraak te veroordelen van Mahmoud Abbas, de gerant van de Palestijnse Autoriteit, waarin hij bevestigde dat hij zijn plan zal doorzetten om in de Verenigde Naties erkenning te vragen voor zijn Palestijnse terroristenstaat binnen de grenzen van Israël.

Wat ruist daar in het struikgewas?

In een verklaring die vrijdag werd vrijgegeven en zoals het door de Israëlische zender Kanaal 2 Nieuws werd geciteerd, noemde Hamas het onafhankelijkheidsplan van Abbas “vol twijfels”. “Wij zijn tegen om het even welk manœuvre dat ook maar een duimbreed Palestijnse grond zal opgeven of toegeven op de rechten van de Palestijnen, met inbegrip van het Recht op Terugkeer,” stond er in de verklaring van de terreurgroep.

Het Recht van Terugkeer verwijst naar de eis van de Arabische leiders dat, als deel van een toekomstige vredesovereenkomst met Israël, miljoenen Arabieren – in feite nakomelingen van hen die gevlucht zijn tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog 1947-49 – toestaat om ‘terug te keren’ naar de dorpen en huizen die ze nooit gezien hebben maar waar ooit hun grootouders en overgrootouders zouden geleefd hebben.

Het Chinese persagentschap Xinhua citeerde uit een verklaring die door Fawzi Barhoum, een woordvoerder van Hamas, per email werd verzonden en waarin hij zei het doel van Abbas is om naar de Verenigde Naties te trekken “een tactisch manœuvre is dat de weg moet effenen om de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen met de Israëlische bezetter.”

Barhoum voegde eraan toe dat “De Hamas beweging nooit aan Abbas of aan de PLO een legitieme dekmantel of de toelating zal verstrekken om binnen de Verenigde Naties een volwaardig lidmaatschap te vragen, omdat wij geloven dat zijn gebaar om zich tot de Verenigde Naties te wenden, ter voorbereiding is van het hervatten van de vredesonderhandelingen met Israël.” Barhoum eindigde zijn verklaring met “Hamas zal nooit Israël erkennen.”

Hamas was niet enige die kritiek had op de toespraak van Abbas: premier Banjamin Netanjahoe viel ook de verklaringen aan van Abbas en riep hem op om onmiddellijk terug te keren naar de onderhandelingstafel. “De vrede kan niet worden bereikt door eenzijdig naar de VN te trekken en door samen te spannen met de terroristenorganisatie Hamas,” zei Netanjahoe in een verklaring. “De vrede kan enkel verwezenlijkt worden door het voeren van directe onderhandelingen met Israël,” zei de premier.

Netanyahu zei dat “De Palestijnse Autoriteit en haar leider voortdurend directe onderhandelingen met Israël uit de weg loopt. Wanneer de PA afziet van futiele manoeuvres zoals eenzijdig naar de V.N. te gaan, zal het in Israël een partner vinden voor het voeren vanb rechtstreekse onderhandelingen voor de vrede.”

Eerder op de dag had Abbas in Ramallah een toespraak gehouden waarin hij verklaarde “Wij gaan naar de Verenigde Naties om onze legitieme rechten op te eisen en om volwaardig lidmaatschap voor Palestina in deze organisatie te bekomen.” Abbas spoorde de Arabieren van de PA aan om zich van geweld te onthouden, zeggende dat “om het even wat geen vreedzame bedoelingen heeft, ons zal beschadigen en al onze inspanningen zal saboteren.”