‘Power of Love’ protest aan Egyptische ambassade in Tel Aviv [video]

Iedereen herinnert zich nog de gewelddadige protesten en vlagverbranding aan de Israëlische ambassade in Kaïro [hier en hier en hier]. Zes Israëlische veiligheidsagenten die zich verschanst hadden in de ambassade konden maar ternauwernood ontzet worden of ze zouden door de Moslim Broederschap opgehitste meute ongetwijfeld ter plaatse opgeknoopt zijn.

Een Israëlische jongerenbeweging vond dat ze op al dat Egyptisch islamistisch geweld een antwoord moesten bieden en maakten via Facebook aan de meute die de Israëlische ambassade hadden aangevallen bekend dat zij op vrijdag [gisteren dus] een demonstratie zouden houden van love and peace voor de Egyptische ambassade in Tel Aviv.

Hun boodschap op hun webpagina kon zo weggeritst zijn uit de tijd van de Summer of Love in 1967:

“Het is erg gemakkelijk om recht te springen en boos te zijn na het incident aan  de Israëlische ambassade in Egypte; het was een geval van extreem geweld waar geen plaats voor is en zou moeten worden veroordeeld. Het Egyptische volk, vooral dan haar jongere generatie, verkeert sinds de staatsgreep in een identiteitscrisis. Zij proberen hun plaats te vinden en ventileren hun frustraties na vele jaren van lijden. Tezelfdertijd hebben wij ook hier een generatie die wil leven in een eerlijke en betere wereld die zich verzet tegen haat en tirannie en die vecht voor fundamentele rechten, vervuld van een diepe wens een beter leven te leven in een betere wereld…

“Het is tijd wij een halt roepen aan de haat gebaseerd op geld en godsdienst. Wij willen allen een betere wereld en dat enkel gebeuren als wij het allemaal samen doen! Laat ons een oproep lanceren aan het volk van Egypte uit vrede en liefde, en vertel hen dat wij niet hen willen bestrijden of haten. In tegendeel, wij willen met hen als goede buren in liefde leven en samen het leven in het Midden-Oosten en de wereld beter maken…. Toon hen onze echte gezichten en misschien ook hun geesten openen… Vrijdag, 12u30, toon uw liefde en steun aan de vrede aan de Egyptische Ambassade.”

Het initiatief werd ook duidelijk gesmaakt door vele Egyptenaren die boodschappen schreven op de Facebook pagina en via Twitter om hun steun uit te spreken voor de demonstratie. Er werd zelfs over geschreven in de Arabische krant Al Masry al Youm. (Enkele van de reacties waren wat cynischer suggererende dat het weer een typische Jodenstreek zou zijn). Uiteindelijk daagden een 100-tal demonstranten op aan de Egyptische ambassade in Tel Aviv om hun vredeswil ten aanzien van Egypte en hun liefde voor dat land en zijn volk te betuigen. Het werd een vrolijke bedoening. Gekleurde ballonnen werden opgelaten (video hierboven) in de kleuren van Egyptische en Israëlische vlaggen; en de stemming (video hieronder) kon echt niet meer stuk.  Met dank aan Elder of Ziyon voor de hint en ook deze hint.