Barkat in Jeruzalem: op 11 september trok het islam terrorisme de wijde wereld in [video]

Barkat Remembers How Gazans Danced on 9/11

Burgemeester van Jeruzalem: 9/11 was de dag dat het islamitisch terrorisme wereldwijd een probleem werd, waarmee voortaan niet alleen Israël mee te maken heeft [bron]

Nir Barkat, de burgemeester van Jeruzalem, doet tijdens zijn speech, gehouden gisteren op de herdenkingsite Emek Haarazim nabij Motza in Israël, het verhaal wat er gebeurde toen hij op 11 september 2001 toevallig in New York City was op de dag van de feiten. “Op het einde van deze verschrikkelijke dag,” vertelde hij, “na getuige te zijn van de schrikwekkende ontwikkelingen, herinner ik me de diep geschokte gezichten van de mensen rondom mij, toen we op televisie de beelden zagen hoe de mensen in Gaza uitgelaten van vreugde en plezier in de straten van Gaza dansten terwijl New York in brand stond,” [klik hier] en vervolgde: “Toen drong het tot me door, dat 11 september de dag was dat het islamitisch terrorisme niet langer een exclusieve uitdaging voor Israël was. Het [terrorisme] ging die dag wereldwijd op een grote, grote manier.”

9/11 Danny Lewin

Burgemeester Barkat vertelde ook het verhaal van Danny Lewin  die blijkbaar het eerste slachtoffer was van 9/11 dat hij persoonlijk kende. Danny Lewin zat aan boord van American Airlines Flight 11 die op 11 september werd gekaapt door Mohammed Atta, het brein achter 9/11, en vier andere kompanen, tot het vliegtuig zich om 8u46 locale tijd in de noordelijke toren van het World Trade Center boorde en explodeerde.

Lewin [° Denver, Colorado 1970 maar grootgebracht in Jeruzalem] was een internet ondernemer en werkzaam voor het computerbedrijf Akamai, had als officier meer dan vier jaar in de Israëlische Sayeret Matkal gediend, dat was een speciale eenheid van het IDF voor bijzondere opdrachten. Volgens het vliegtuigpersoneel, Amy Sweeney en  Betty Ong, die tijdens de kaping contact onderhielden met het kantoor van American Airlines op de grond,  hadden de kapers de kelen overgesneden van hun collega’s Karen Martin en  Barbara Arestegui en tevens de keel van de passagier Daniel Lewin [bron].

Lewin zou getracht hebben de kaping te stoppen, maar pal achter hem had hij een andere kaper, Satam Al Suqami, niet opgemerkt en die zou Lewin langsachter hebben aangevallen en de keel overgesneden. Danny Lewin zal later het zogenaamde ‘bewijs’ [de smoking gun als het ware] worden voor aanhangers van samenzweringstheoriëen dat Israël achter de aanslagen van 9/11 zat, omdat deze voormalige IDF officier toevallig aan boord van de ze vlucht zat.

De ouders van Lewin, de dokters Peggy en Charles Lewin en hun gebroers Michael en Jonathan waren eveneens aanwezig op de ceremonie die gisteren plaatsvond in Emek HaArazim nabij Motza. Lewin laat een echtgenote Anne en zijn twee zonen na, Eitan en Itamar, die nauwelijks vijf en acht jaar oud waren tijdens de september 2001 aanslagen.


Het herinneringsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 in Emek Haarazim nabij Motza in Israël. Het monument, een ontwerp van de Israëlische kunstenaar Eliezer Weishoff, werd op 12 november 2009 plechtig ingehuldigd. Onder de 2.996 slachtoffers van 9/11 waren er naar schatting 400 à 500 Joodse slachtoffers waarvan minstens 5 Israëlische burgers. Onder hen Hagay Shefi, de zoon van reserve brigade-generaal Dov Shefi [bron].