Rusland en China houden Syrische bloedige repressie de hand boven het hoofd

Videobeelden: het cynisme viert hoogtij in de straten van dorpen en steden van Syrië. Hier in klaarlichte dag op straat een executie van dichtbij van een Syrische burger door Syrische soldaten, net alsof zij een hond zouden afmaken. De hele westerse media kijkt de andere kant op. Er is immers geen Jood of Israëliër in betrokken, dus heeft het ook geen nieuwswaarde. Het klinkt wreed en dat is het ook.

France: Lack of UN resolution on Syria a ‘scandal’

Rusland en China blokkeren de VN

Hier en daar klinkt er wel protest, maar nooit krachtig genoeg om effect te hebben. Zoals bijvoorbeeld het volgende wat de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe zei aan een verslaggever in Canberra. Juppe is vandaag op bezoek in Australië.

De Franse minister heeft het falen van de Verenigde Naties om een resolutie op te stellen die de gewelddadige repressie van de demonstraties in Syrië aan de kaak zou stellen, een regelrecht “schandaal” genoemd. “Ik denk dat het een schandaal is dat de Verenigde Naties geen duidelijke positie inneemt omtrent deze vreselijke crisis,” zei de minister.

Alain Juppe: machteloos toekijken hoe Rusland en China genocide legitimeren

Hij maakte deze commentaar toen hem om zijn mening werd gevraagd omtrent de Russische oppositie vorige maand tegen om het even welke ontwerpresolutie die eist om sancties af te kondigen tegen de Syrische president Bashar Assad. “Wij denken dat het regime zijn legitimiteit heeft verloren. Wij denken dat het te laat is om hervormingen door te voeren. Wij zouden [in de VN] in New York een zeer duidelijke resolutie moeten goedkeuren die het geweld veroordeelt,” voegde Juppe eraan toe.

De Syrische demonstranten hebben internationale bescherming geëist om de moorden op burgers te stoppen in wat tot nog toe één van de hevigste en bloedigste reacties lijkt et worden van de opstanden, die in het Westen nog altijd cynisch de “Arabische Lente” wordt genoemd en die sinds het begin van dit jaar door de landen van het Midden-Oosten veegt.

Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland en Portugal hadden een ontwerpresolutie in circulatie gebracht waarin verzocht werd om sancties te nemen tegen Assad, invloedrijke verwanten en nauw verbonden vennoten, maar die resolutie stuitte op sterke weerstand van Rusland en China. Meer dan 2.200 burgers werden reeds vermoord en naar schatting 25.000 anderen zijn vermist en voor hun leven wordt het ergste gevreesd.

De Syrische president Assad is de grootste beschermeling van het regime in Iran en de belangrijkste bondgenoot in de strijd om de vernietiging van Israël