Premier Netanjahoe: geen excuses tegenover Turkije voor ‘Marmara’ raid [video]

Eersteminister Benjamin Netanjahoe heeft gisteren zondag 4 september ’11 tijdens een persconferentie gezegd dat Israël zich niet zal verontschuldigen voor de incidenten ruim een jaar geleden op de Mavi Marmara, in het licht van de aanbevelingen die werden gemaakt in het Palmer Rapport over het incident.

31 mei 2010: Terroristen op de Mavi Marmara

Wij hoeven ons niet te verontschuldigen voor onze soldaten die zich beschermden tegenover de gewelddadige aanvallen van IHH activisten en wij hoeven ons niet te verontschuldigen omdat wij trachten te verhinderen dat wapens worden binnengesmokkeld voor de terreurgroep Hamas,” zei de premier aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering.

“Israël drukt haar spijt over de levens die verloren gingen, en ik hoop dat wij een manier zullen vinden om onze relaties met Turkije te verbeteren,” voegde hij eraan toe. Netanjahoe zei dat het rapport dat vrijdag werd gepresenteerd door VN secretaris-generaal Ban Ki-moon zaken onthulde die Israël reeds wist. “Wij behouden het volste en fundamentele recht om ons te verdedigen. Wij hoeven ons niet te verontschuldigen omdat wij onze burgers en kinderen willen beschermen,” zei de premier.

Netanjahoe loofde de prestaties van de soldaten die deelnamen aan de raid en zei hen “u heeft ons beschermd, dus zullen wij u beschermen op om het even welk internationaal forum.” De eersteminister zei dat Israël nooit geïnteresseerd is in het opzeggen van de relaties [met Turkije] en daar ook nu nog steeds geen interesse voor heeft.

De commentaren van Netanjahoe kwamen er na een weekend toen de banden tussen de twee landen verslechterden. De dreiging van Turkije om Israël voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te dagen volgend op de publicatie van het rapport van Palmer Commissie, is als een “pistool afvuren met losse flodders,” zeiden ambtenaren van het ministerie afgelopen zaterdag, erop wijzend dat het Strafhof enkel over kwesties oordeelt die door twee betwistende staten worden aangebracht, of naar het hof werden verwezen na een adviserende beslissing van de Verenigde Naties.

Israël zal er niet mee instemmen om voor het Strafhof te verschijnen, en de Verenigde Naties zal zich maar moeilijk onder druk laten zetten nadat het eerder door een VN-orgaan, de Commissie Palmer, haar besluiten kenbaar maakte met name dat zij van oordeel is dat de blokkade van de Gazastrook legaal is en Israël niets anders had gedaan dan schepen te onderscheppen die deze [blokkade] trachtten te doorbreken.

Een verongelijkte despoot Erdogan: Turkije zal de daden van het onderdrukkende Zionistische regime niet tolereren (cartoon van Ronny Gordon / JP)

Een boze Turkse minister voor Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, vertelde op de Turkse televisie dat Ankara de zaak volgende week zal voorleggen voor het Internationaal Strafhof  in Den Haag “om een onderzoek te voeren naar wat de blokkade van Gaza werkelijk inhoudt.”

Dit was één van de vijf acties die minister Davutoglu afgelopen vrijdag aankondigde tijdens een persconferentie, nog vooraleer het rapport officieel was overhandigd aan V.N. secretaris-generaal Ban Ki-moon, nadat eerder het volledige rapport was uitgelekt waarin bleek dat de Commissie de blokkade van Gazastrook door Israël verrechtvaardigde alhoewel het tegelijk het IDF ervan beschuldigde voor onterecht en bovenmatig gebruik van geweld, zelfs in de wetenschap dat de Israëlische mariniers het moesten opnemen tegenover een sterke en goed voorbereide  weerstand aan boord van Mavi Marmara op 31 mei 2010.