Gewonde anti-terreurhond Mako terug in actieve dienst

Mako, Israël's meest bekende hond en held van het IDF, is weer in actieve dienst. Zijn trainer, sergeant Kiril Golnshein (links) werd door Gazaanse terroristen vermoord

Herdershond Mako – held van het IDF – weer in actie!

Mako, de hond die gewond werd door Gazaanse terroristen die zijn baasje en africhter vermoordden, maar ondanks zijn verwondingen de terroristen te lijf ging en erin slaagde om hen te neutraliseren, is weer in actieve dienst opgenomen. Deze keer bij een speciale eenheid van de Israëlische politie.

Israëlische soldaten rouwen om de dood van sergeant Kiril Golenshin, 21 jaar oud, tijdens zijn begrafenis op de Militaire Begraafplaats op de Herzl Berg in Jeruzalem, donderdag 2 november 2006. Golenshin werd beschoten en gedood door Palestijnse militanten tijdens de Israëlische operatie Herfstwolk in Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook (foto: EPA/Orel Cohen)

De herdershond Mako werd een erg locale bekendheid na een spectaculaire verdedigingsactie van het IDF. Tijdens Operatie “Herfstwolk” in het noorden van de Gaza in 2006 raakte sergeant  Kiril Golnshein, afkomstig uit Moshav Shekef en die deel uitmaakte van de Givati eenheid, op 31 oktober 2006 in Beit Hanoun verwikkeld in een vuurgevecht met Palestijnse terroristen en werd in de benen geschoten, verwondingen die dodelijk bleken.

Zijn afgerichte Duitse herdershond Mako werd eveneens gewond maar kon toch nog de terroristen aanvallen en hen beletten nog verder te vuren op de IDF-eenheid. Mako maakte deel uit van een bijzondere eenheid “Oketz” (de Beet) waar honden worden opgeleid om in contra-terrorisme acties te opereren.  Na zijn verwondingen die ernstiger bleken dan aanvankelijk werd gedacht, ging Mako door een langdurige rehabilitatie alvorens weer paraat te zijn om weer in actie te komen.

Thans, op zijn oude dag van een relatief oude leeftijd van negen en een half jaar, komt Mako terug in actie – dit keer bij de politie, vertelde chef van de Operaties Nissim Mor aan de pers. Mako, een veteraan van IDF-acties die deelgenomen heeft aan vele anti-terrorisme manoeuvers in Gaza om terroristen te verhinderen zuidelijk Israël te bestoken met raketten, zal hier prima op zijn plaats zijn.

Enkele makkers van sergeant Kiril Golnshein begroeten zijn graf

Bronnen: Arutz Sheva: Wounded Anti-Terrorist Dog Back at Work van 4 september 2011; Balashnikov.com: RIP Kiril Golenshin / A soldier who fell ‘doing what he loved most’ door Josh Brannon van 3 maart 2006;

Een gedachte over “Gewonde anti-terreurhond Mako terug in actieve dienst

  1. Bij voorkeur wordt de Belgische Herdershond gekozen voor dit soort militaire dienst. Zijn lichte kleur maakt hem beter bestand tegen de zonnestraling op de slagvelden.

    Er is in Israel zelfs een speciale begraafplaats voor deze canine kameraadjes, wanneer zij vielen in de strijd. Van hun trainers wordt verteld dat deze zeer trouw dat graf van de onverschrokken viervoeter bezoeken.

    Hoe schokkend is die foto van Kiril, een zo pijnlijk jonge, prachtige kerel, van binnen en van buiten. Israel wordt duur betaald.

    Like

Reacties zijn gesloten.