Saoedi’s vergissen zich in berekening einde Ramadan: Maan en Saturnus door elkaar gehaald

Moslims over de hele wereld om de tuin geleid door middeleeuwse Saoedische sterrenwichelaars die verkeerdelijk de planeet Saturnus aanzagen voor de maan

Is het al nieuwe maan? Nee hoor, het is Saturnus wat je ziet!

Een verkeerde berekening door sterrenkundigen in Saoedi-Arabië, heeft er toe geleid dat het Suikerfeest [Eid al-Fitr] dat het einde van de Ramadan markeert, één dag te vroeg werd gevierd. In plaats van te feesten, hadden de moslims nog een dag langer moeten vasten. Het Suikerfeest begint traditioneel op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische jaartelling. Het lijkt misschien wel op een slechte 1 Aprilgrap, maar dat is het dus niet. De moslimgemeenschap over de hele wereld kan er helemaal niet mee lachen.

Zoals bekend wordt het einde van de Ramadan, de traditionele vastenmaand van de moslims, gevierd na 29 of 30 dagen en is het begin van het Suikerfeest dat drie dagen duurt. Die datum wordt bepaald afhankelijk van de zichtbaarheid van de maan en begint onmiddellijk na nieuwe maan, als de eerste jonge maansikkel zichtbaar wordt. De islamitisch instructie gebiedt wel dat dit met het blote oog moet worden vastgelegd. En daar is het dus misgelopen.

Het Iraanse nieuwsagentschap Fars News Agency schrijft op haar website dat de Saoedische astronomen verkeerdelijk de planeet Saturnus hebben aanzien als de Maan. De fout werd gemaakt door astronomen verbonden aan de Jeddah Astronomy Society van Saoedi-Arabië, waar onder meer de heilige steden Mekka en Medina liggen. Saoedi-Arabië is de laatste tijd regelmatig in opspraak gekomen door de ontelbare schendingen van de mensenrechten. In het land van Mohammed gelden nog steeds de wetten en voorschriften van de sharia en wordt nog op middeleeuwse wijze recht gesproken in overeenstemming met de Islam.

Hatem Auda, de directeur van het National Institute for Astronomical and Geophysical Research, heeft gezegd dat astronomische berekeningen van het instituut hadden opgemerkt dat de eerste dag van het Suikerfeest viel op woensdag 31 augustus waardoor dinsdag 30 augustus de laatste dag was van de Ramadan van de maand Hijri van het jaar 1432 volgens de islamitische kalender.

Verscheidene nieuwsagentschappen zoals Al-Arabiya en Al-Jazeera hebben eveneens bericht dat de planeet Saturnus verwisseld werd met Hilal (nieuwe maan), wat betekent dat de eerste dag van het Suikerfeest in feite een dag van vasten en onthouding had moeten zijn, eerder dan van te feesten. Miljoenen moslims in Saoedi-Arabië en over de hele wereld werden aldus in zonde en verdriet gestort door hun blind vertrouwen in hun religieuze  leiders.

Volgens het verslag van Al-Jazeera zou de bron van de foutieve Hilal-waarneming zich hebben voorgedaan in Sudair, een gebied dat zich ongeveer 150 kilometers ten noorden van de hoofdstad Riad van Saoedi-Arabië bevinden. De vice-president van de Jeddah Astronomy Society heeft andermaal benadrukt dat het onmogelijk is om de wassende maan van Hilal met het blote oog waar te nemen is.

De Saoedische regering heeft naar verluidt reeds haar verontschuldigingen aangeboden aan haar onderdanen en verklaarden dat zij Kaffarah zouden betalen voor de hele Saoedische natie. Dat is een som geld die als boete moet worden voldaan door diegene[n] die de vasten heeft doorbroken tijdens de vastenmaand van de Ramandan.

Fars schrijft dat terwijl een groot aantal landen zoals Iran de nieuwe maan enkel vaststellen door regelmatige waarneming van mensen, astronomische sociëteiten en religieuze bedienaars binnen hun grenzen, volgens nog steeds vele anderen de waarnemeningen gedaan in Saoedi-Arabië en conform de afkondiging van het Suikerfeest in Riad.

Nog even wachten tot de schuld van die vergissing bij de Joden en bij Israël wordt gelegd. Want geef toe, dit heeft toch weer alles weg van een echte Jodenstreek!!

3 gedachtes over “Saoedi’s vergissen zich in berekening einde Ramadan: Maan en Saturnus door elkaar gehaald

Reacties zijn gesloten.