Palmer Rapport: conclusies over incident met Turkse Mavi Marmara positief voor Israël

Aan boord van de Mavi Marmara op 31 mei 2010. Gewelddadig offensief van Turkse activisten in bloed gesmoord. Negen Turkse gewapende killers sneuvelen in hun strijd tegen het IDF

Voor de kust van Gaza, 31 mei 2010. Onder het mom van een vredevolle hulpactie vallen militanten van de Turkse aan Al Qaeda gelieerde ngo IHH Israëlische soldaten aan gewapend met ijzeren staven, messen en dolken wanneer die  aan boord trachten te raken van de Mavi Marmara. De IHH wilde met geweld de legale blokkade van Gaza doorbreken als politiek opstekertje voor het islamistisch Hamasregime. Achteraf zal blijken dat het door het IHH gekaapte passagiersschip niet eens hulpgoederen aan boord had.

Van bij het begin is het werkelijke doel nooit geweest om de Gazaanse bevolking te helpen maar om de Westerse financiers aan te moedigen meer dollars en euro’s te injecteren in de Pal-Arabische terreur jegens Israël alsmede de vrije invoer van wapens en ammunitie naar Hamas en Co te herstellen. De Turkse regering, die zich handig verschool achter de IHH, hoopte met deze gewapende actie Israël diplomatiek zwaar te beschadigen en verder te isoleren, iets waar zij ook ten dele in geslaagd is.

Na de feiten werd een onderzoekscommissie aangesteld onder het voorzitterschap van Sir Geoffrey Palmer dat deze week werd vrijgegeven. Het rapport, getiteld als Report of the Secretary-General’s Panel of Inquiry on the 31 May 2010 Flotilla Incident, bevestig het verslag van Israël dat reeds een eigen onderzoek voerde met belangrijkste uitschieters dat de blokkade van Gaza door Israël inderdaad legaal is en dat de actie tegen de Mavi Marmara gerechtvaardigd was.

Hieronder een fragment omtrent het incident met de Mavi Marmara. De opmerkingen tussen haakjes zijn van mezelf. Het volledige 105 bladzijden tellende rapport kan u hier lezen.

Palmer Rapport: Omtrent de Mavi Marmara

Het is voor het Comité duidelijk dat lang op voorhand door een aantal passagiers op de Mavi Marmara voorbereidingen werden gemaakt [met het doel] zich hevig te verzetten tegen om het even welke poging [van de Israëlische soldaten] om in te schepen. De beschrijving die in het Israëlische rapport werd gegeven, stemt overeen met verklaringen van passagiers aan het Turkse onderzoek waarin wordt beschreven hoe de ijzeren staven werden afgezaagd van de beschermingsbalustrade van het schip, het opendraaien van de brandslangen, het zich aankleden met reddingsvesten of met kogelvrije vesten en gasmaskers en het zich opstellen op strategische posities in afwachting van een aanval.

Getuigen beschrijven tevens hoe artsen en medisch personeel coördineren vóór de entering van het schip [door het IDF] om te anticiperen op de te verwachten slachtoffers. Daarnaast werden videobeelden getoond waarop passagiers te zien zijn die gasmaskers, reddings- en/of kogelvrije vesten dragen en [gewapend zijn] met ijzeren staven, katapulten, kettingen en knuppels. Die informatie ondersteunt de verslagen over gewelddadige feiten die door het IDF personeel werden overgemaakt aan het Israëlische onderzoek.

Vredesactivist op de Mavi Marmara

Daarom dat het Comité accepteert dat de militairen van de eerste helikopter op significante, georganiseerde en hevige weerstand stuitten van een groep passagiers toen zij op de Mavi Marmara neerdaalden. Het bewijsmateriaal dat voor het Comité ligt, bevestigt dat deze groep [passagiers] gewapend waren met ijzeren staven, kettingen en katapulten en dat er aanwijzingen zijn dat er ook messen werden gebruikt.

Vuurwapens werden afgenomen van het IDF personeel en passagiers buiten strijd gezet waarvan minstens één de munitie werd afgenomen. Twee militairen vertoonden schotwonden. Er zijn aanwijzingen dat zij werden beschoten door passagiers, alhoewel niet afdoende kan bepalen hoe de revolverschotwonden werden veroorzaakt. Niettemin, werden zeven andere militairen ernstig verwond door passagiers, waarvan enkele bijzonder ernstig.

Beide rapporten stemmen overeen dat drie militairen die vanuit de eerste helikopter neerdaalden door passagiers werden overweldigd en naar beneden onder het dek van het schip werden genomen. Het Comité is niet overtuigd van de beweringen dat de drie militairen naar beneden zouden genomen zijn om er medische hulp te ontvangen, hoewel het wel aanvaardt wordt dat eens onder dek andere passagiers tussenbeide kwamen om hen te beschermen en ervoor te zorgen dat hen eerste hulp werd verleend.

Het Comité is het er over eens dat de drie militairen in kwestie, werden gevangen genomen, mishandeld en voortdurend in gevaar waren voor de duur van het incident. Geconfronteerd met dergelijke reactie [van een aantal passagiers], bleef het IDF personeel geen andere keuze over dan in actie te komen om hun leven en dat van de andere militairen te beschermen.

10 gedachtes over “Palmer Rapport: conclusies over incident met Turkse Mavi Marmara positief voor Israël

 1. Wat ik eigenlijk niet hoor, is dat ik begrepen heb en gezien op foto’s, dat er bij de eerste landing op de Mavi Marmara door de Israëlische soldaten zij gewapend waren met paintbalguns, en handvuurwapens. Dat zijn ook de soldaten die het zwaarst gewond waren, zo heb ik begrepen. Als dat zo is geweest dan kan er in mijn opinie nooit sprake geweest zijn van “excessive” en “unreasonable” geweld.

  Like

 2. Dat Turkije sinds een aantal jaren een voortrekkersrol wilt spelen in de regio, staat buiten kijf, zeker gezien haar frustratie omwille van de weerstand van de Europese Unie om lid te worden, althans voorlopig, zodat ze zich gaat bemoeien met de Palestijnse zaak en andere onbenulligheden.
  Qua mensenrechten ten aanzien van de eigen bevolking en de Koerden zou de huidige politieke leiding beter in eigen boezem kijken.
  Op korte termijn is enig succes te halen, ongetwijfeld, maar de Westers wereld gaat dergelijke manoeuvres niet langer aanvaarden, ongeacht haar lidmaatschap van de Nato.
  Misschien moeten de Armeniërs en de Koerden hetzelfde ultimatum stellen ten aanzien van Turkije.
  Overigens zijn onze arme en domme Vlaamse pro Palestijnse activisten in deze medeverantwoordelijk voor de ganse hetze.
  Ben

  Like

 3. Rapport grotendeels doorgenomen.. Ingrijpen was terecht, maar buitensporig en onredelijk. Na 4x waarschuwen moest gezegd worden dat we ‘nu echt gaan komen hoor’.. Ook moest duidelijk gemaakt worden dat het serieus was door bv in de lucht te schieten :-s.. Maar het geweld was gerechtvaardigd, alleen wat veel.. Tja, daar heeft Israel ook weer van geleerd.

  Goed iig dat de blokkade legaal is gebleken, en dat de missie vooral bedoeld was voor negatieve publiciteit jegens Israel.

  Tja, en is spijt betuigen vanwege de 9 doden hetzelfde is als excuses voor het stoppen van die vloot? Ik denk het niet. Goed dat ze gestopt zijn, jammer van die doden. Al hopen ze er allemaal op..

  Like

 4. MAAR men noemt de blokkade wel legaal ! turken hebben ambassadeur teruggeroepen en Israelische wegggestuurd heb ik dat nu goed gehoord?

  Like

 5. of het nu “buitensporig” of niet was of wat dan ook in de ogen van de Jodenhaters verandert niks !
  benieuwd hoe groot het kadertje in de krant zal zijn,hoewel je zal er niks van terugvinden in de kranten of op tv

  Like

 6. Het maakt helemaal niet uit wat dat rapport zegt.
  Israel deed wat het ‘moest doen en de Turken lappen het sowieso aan hun laars.

  Like

 7. Ik heb het bericht op nu.nl niet gelezen, maar op Elsevier staat het volgende:

  “In het rapport zou staan dat het geweld dat is gebruikt toen Turkse schepen werden geënterd, buitenproportioneel en onredelijk was. Het gebruik van geweld was niet onterecht omdat Israëlische commando’s op verzet stuitten toen zij het Turkse schip Mavi Marmara, dat onderweg was naar Gaza, opgingen”

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Buitenland/315373/Verenigde-Naties-Israelische-zeeblokkade-Gaza-legaal.htm

  Buitenproportioneel en onredelijk, maar niet onterecht dus. Wat ik daar van moet maken weet ik ook niet :-/

  Ik vind trouwens dat Israël helemaal geen excuses moet aanbieden. IHH werd gesponsord door Turkije, dus Turkije moet maar excuses aanbieden.

  Like

 8. Ik moet het rapport nog grondig lezen (105 blz.) om daar iets over te zeggen, maar tot nog toe heb ik dat zo letterlijk nog nergens gelezen behoudens dan het gebruik van woorden zoals “excessive” en “unreasonable”. Het rapport zelf is ook gekleurd en zal de komende dagen veelvuldig worden geïnterpreteerd net zoals ook met het Goldstone Rapport gebeurde waarvan de mensen zich enkel nog de beschuldigingen tegen Israël herinneren maar al lang niet [meer] tegen Hamas voor oorlogsmisdaden enz. Persoonlijk vind ik het geweld dat het IDF gebruikte niet buiten proportie. Er werden tenslotte verscheidene soldaten aangevallen met messen en ijzeren staven, enkele werden beschoten met pistolen en als je schiet op soldaten moeten die wel terugschieten, daarvoor zijn ze tenslotte opgeleid.

  Like

 9. @brabosch

  Op nu.nl wordt gesproken over ‘buitensporig’ geweld.. Heb jij toevallig iets gelezen hierover? Ik vind nu.nl namelijk een nogal gekleurde mening hebben…

  Like

Reacties zijn gesloten.