Jordanië is NIET Palestina, einde discussie [sic]

Een staat wordt geboren !

Jordan Isn’t Palestine, sic

door Batya [Shiloh Musings / bron]
(aangepast voor deze blog door Brabosh.com)

Ook op deze blog heb ik het bij herhaling gehad over de Jordaanse Optie, als één van de mogelijke oplossingen voor het conflict tussen Israël en de Pal-Arabieren. De twee-statenoplossing lijkt verder weg dan ook. Twee staten voor twee volkeren staat lijnrecht tegenover de stunt die Abbas binnen enkele weken in de VN zal voordoen: erkenning eisen voor een staat op het grondgebied van een andere soevereine staat en tegelijk de hoofdstad van die legale staat inpikken, en dat onder het oog en met de instemming van de bijna voltallige wereldgemeenschap.

Territorium van de Filistijnen

Moest er bijvoorbeeld straks een marsmannetje voor het eerst onze planeet bezoeken, hij zou concluderen dat de wereld maar één probleem en één conflict kent en dat is de Joden Kwestie. De bloedbaden in Syrië, Libië, Jemen, Pakistan en Afghanistan, Soedan en Somalië, verbleken bij het feit dat Israël in haar eigen hoofdstad een Joodse woning bouwt met een terras en een miniscule binnenplaats annex garage.

Maar, en ik verontschuldig mij reeds bij voorbaat, ik heb niet de volledige waarheid gesproken. Neem het maar van mij aan: Jordanië is helemaal niet Palestina. Sorry, als ik jullie op het verkeerde been heb gezet en de ergernis hebt gewekt bij velen die regelmatig deze blog bezoeken en ten aanzien van al die anderen die ik respecteer en het grosso modo eens ben met hun overtuigingen.

Mensen zoals Geert Wilders die artikels schrijft zoals “Palestijnse staat is er al lang: Jordanië” [klik], Professor Aryeh Eldad die conferenties belegd met als thema “Jordanië IS Palestina” [klik] en een stem zoals deze van Yoel Meltzer ‘Jordan is Palestine’ [klik en klik] zijn uitermate gevaarlijk. In werkelijkheid beschouw ik de ideologische beweging “Jordanië is Palestina” in het algemeen als een gevaarlijke ideologie.

Dat komt omdat de “Jordanië is Palestina” optie een premise is gebaseerd op de veronderstelling dat er ooit zoiets zou bestaan [hebben] als een “Palestijns volk of natie”, met een geschiedenis, een land enz. en dat voor dat “verlies” van dat land en het feitelijke bestaan van de Joodse staat Israël [dat 63 jaar na dato nog steeds de oorzaak zou zijn van de Palestijnse vluchtelingenkwestie], hiervoor moet gecompenseerd worden door iets anders, door de Palestijnen elders een staat te schenken, in Jordanië bijvoorbeeld.

Jordanië als eerste keuze, omwille van het feit dat tweederden van de Jordaanse bevolking inderdaad nakomelingen zijn van mensen die ooit gevlucht zouden zijn van het grondgebied dat begin april 1949 in handen kwam van Israël plus de gronden die na het afslaan van de verscheidene Arabische aanvalsoorlogen werden aangeslagen door Israël. Dat verloren territorium als gevolg van het verliezen van de  aanvalsoorlog dient later als onderpand te worden teruggegeven [en met sommige delen gebeurde dat ook effectief: de Sinaï, Egypte] in ruil voor erkenning van het bestaansrecht van de Joodse staat en het afsluiten van een vredesovereenkomst.

Echter, die hele Jordaanse Optie zakt als een pudding in elkaar door het feit dat er nooit zoiets heeft bestaan als een land dat “Palestina” heette of een volk dat zou bestaan hebben onder de naam “Palestijnen”. Dat is een mythe en een ongelooflijke gotspe. De naam Palestina werd gekozen door Europese diplomaten die de oude vergane Bijbelse vijanden van het Joodse volk terug tot leven wilden brengen.

zuheir
PLO topman Zahir Muhsein in 1977: 'Het Palestijnse volk bestaat niet'

Zoals bijvoorbeeld de Filistijnen, een zeevolk dat zich omstreeks de 8ste eeuw voor Chr. vestigde aan de Egyptische kust van de Middellandse Zee dat ook een deel van het huidige Gaza bestreek. Vandaar ook voortdurende pogingen om de ‘Palestijnen’ voor te stellen als nakomelingen van de Filistijnen, een lachwekkende fabel dus bedoeld om de Palestijnen een historische rechtsgeldigheid te geven die in werkelijkheid onbestaande is. Volgens dezelfde redenering heeft uiteindelijk de ganse wereldbevolking Filistijnse genen in zijn lijf, èn Griekse, èn Romeinse èn van de Vikingen èn de Hunnen enz, u en ik inbegrepen.

Als je de kaarten bekijkt zoals bv die hierboven, dan zie je in feite een kaart van de periode die volgde nà de Eerste Wereldoorlog, toen het grootste deel van het Midden-Oosten opgedeeld was in “mandaatgebieden” voor het merendeel verdeeld tussen de Britten en de Fransen. De landen en de grenzen van tegenwoordig zijn modern, 21ste eeuws, en niet gebaseerd op de antieke geschiedenis. Dat is één van de redenen waarom het gebied zo onstabiel is en waarom het zo gewelddadig is [cfr de Arabische Lente].

Kort samengevat: zeggen dat Jordanië aan de Palestijnen is, is zwichten voor de druk om Palestina  te erkennen, terwijl daar geen enkele wetenschappelijke of  historische bewijzen voor aanwezig zijn.

Alleen de Joodse staat van Israël heeft zich ontwikkeld op basis van nationale zelfbeschikking en heeft een bewezen eeuwenoude geschiedenis die rechtstreeks verbonden is met onze huidige tijd.

5 gedachtes over “Jordanië is NIET Palestina, einde discussie [sic]

 1. Rood van schaamte trek ik mijn voorbarige insinuaties terug Wiesje! Inderdaad, er bestaat geen onderwerp waar zoveel passie en romance aan te pas komt als Israël. Zonder dat, ben je gewoon niet in staat om daar iets behoorlijks over neer te pennen 🙂

  Like

 2. Brabosch, dit kun je niet menen. Als iemand die voortdurend mijn Nieuwsbrieven onder ogen krijgt moet je toch al heel veel weten over het karakter van ondergetekende.

  Ben ik Batavus Droogstoppel?

  Schrijvend over het onderwerp “Israel” wordt men overweldigd met romantiek. Koning David, alle vijanden te erg maar tegenover vrouwen hulpeloos, de Profeet Eliahoe op de Carmel, spottend roepend dat de priester der Ba’al hun godje dienen te wekken… is er in de wereld ooit een onderwerp geweest doorregen met MEER romantiek? Kun jij je er aan onttrekken, Brabosch?

  Like

 3. Jordanie is ‘not Palestine. Nee, want “Palestine & the “Palestinians hebben, zoals een ieder met een beeje kennis van zake & de geschiedenis wel weet, nooit bestaan. Maar mensen zijn mensen, mensen moeten ergens leven. Zo aangezien in Jordanie meer dan 70% van de bevolking afstammelingen zijn van het door de Britten (tegen de afspraken) verdeelde Mandaat Palestina, zou dit een goede optie zijn, indien……..en dat is een groot?????, die mensen in vrede met & naast de Joodse Staat Israel willen levenen en…. dat is de “”64 million question!

  Like

 4. @Geef mij dan maar Camelot en de brave koning Arthur. Dat is ook een mythe maar een charmante.

  Aha! Betrapt! Eindelijk geef je je romantische aard bloot 🙂

  Like

 5. Batya heeft gelijk in al wat zij hier zegt. Jordanie is een deel van het Heilige Land, Jordanie had nooit weg mogen worden gegeven door de Britten aan de Chashemieten uit Saudie Arabie, het is een totaal kunstmatig geschapen oord, naar voorbeeld van andere, die na WWI met wat potloodkrassen werden vervaardigd met de overbekende desastreuze gevolgen. Ellende, omwentelingen, moorden en een onbeschrijflijke agressie tegen alles en iedereen. Multicultureel is een groot kwaad en de hier bedoelde landen bewijzen dat. Lybie. Syrie. Irak. Iran, Libanon e.a.
  Palestina is een boosaardige mythe. Geef mij dan maar Camelot en de brave koning Arthur. Dat is ook een mythe maar een charmante.

  Like

Reacties zijn gesloten.