De crisis in de Egyptische Israëlische relatie


Londen, 21 augustus 2011. De haat tegen Israël die nu zo duidelijk zichtbaar is geworden in Egypte, komt ook elders tot uitbarsting, niet enkel in het Midden-Oosten maar ook in Engeland. Op Trafalgar Square was gisteren een demonstratie waarin kinderen actief meededen aan de haatcampagne tegen de Joodse staat en waar de foto hierboven werd genomen. De schoonzuster van Tony Blair, Lauren Booth, hield op de demonstratie een toespraak waarin ze Jordanië, Libanon en Egypte opriep om Jeruzalem (Al Quds) te ‘bevrijden’. Assad hoefde van Booth niet in actie te komen die heeft immers ‘andere dingen’ aan zijn hoofd. [bron]

De crisis in de Egyptische Israëlische relatie

door Missing Peace [bron]

Het ‘staakt het vuren’ dat door Hamas werd aangekondigd voor 21.00 uur zondagavond lijkt – zoals eigenlijk gebruikelijk is – niet te houden. Hoewel de aanvallen zich lijken te hebben verplaatst naar de steden direct om Gaza werden er sinds gisteravond 16 raketaanvallen op Israël gemeld. Waarvan de meest recente om 19.30 maandagavond 22 augustus toen twee raketten richting Ashkelon werden afgeschoten. In de urenlange nieuwsuitzendingen op de Israëlische televisie zondagavond, waren echter de raketten niet het hoofdonderwerp van gesprek. De meeste aandacht ging uit naar de spanningen met Egypte. Met aan de ene kant commentatoren die het publiek gerust stelden door te wijzen op het belang dat Egypte heeft bij het handhaven van de rust met Israël gezien de interne chaos in het land.

Aan de andere kant was er bijvoorbeeld Ehoed Yari, de commentator voor Arabische zaken op Arutz (Kanaal) 2 , die meldde dat de 121 partijen die willen deelnemen aan de Egyptische verkiezingen nu allen roepen om het opzeggen van het Camp David vredesakkoord. Het Moslim Broederschap organiseerde bovendien de betogingen tegen Israel om zodoende nu al de banden te verbreken. De opvattingen van de politici reflecteren de toenemende haat tegen Israël in Egypte. Dit werd ook duidelijk uit nieuw video materiaal dat gisteren ook op de Israëlische tv te zien was. Een uitzinnige Egyptische massa bij de Israëlische ambassade heft spreekkoren aan waarin de bekende kreet ‘Khaibar al Yahud’ voorkomt.

De vlag van Israël die kort daarvoor door een van de demonstranten was verwijderd werd verbrand en later is het volgende spreekkoor te horen:

“Stop met de verkoop van gas, laten we ze (de Joden red.) verbranden met gas”.

MEMRI kwam bovendien met een andere video waarop betogers te zien zijn die een bord met een swastika omhoog houden waarop geschreven staat “De gaskamers zijn klaar” [zie hierboven screenshot].

De Egyptische journalist Mahmoud Mounir, die Hebreeuws spreekt, werd op Arutz 1 en 2 geïnterviewd over de Egyptische houding tegenover Israël. Hij noemde de situatie tot twee keer toe ‘kritisch’ en zei dat de militaire Junta wil dat Israël niet slechts spijt betoont over de dood van zes Egyptische politieagenten tijdens de jacht op de terroristen direct na de serie aanslagen op donderdag jl. Egypte wil officiële excuses van Israël. Het is duidelijk dat de Egyptische leiders op die wijze het volk willen kalmeren.

In Israël wordt echter terecht gewezen op de absurditeit van de Egyptische eis. Ten eerste omdat Israël vanuit Egypte werd aangevallen maar ook omdat uit getuigenverklaringen is komen vast te staan dat de terroristen die de aanslagen pleegden Egyptische uniformen droegen. Verder is het vrijwel zeker dat Egyptische militairen en/of politieagenten op zijn minst de andere kant op keken toen de terroristen hun actie voorbereidden en uitvoerden. Voorts werd er donderdag jl. de hele dag vanuit Egypte op Israëlische burgers en militairen geschoten.

De omgekomen Egyptische agenten hielden zich op in het zelfde gebied. Wat er precies is gebeurd zal onduidelijk blijven. Maar uit de hele affaire blijkt dat Egypte op een confrontatie koers ligt ten opzichte van Israël. De huidige crisis zal vrijwel zeker niet direct in oorlog uitmonden maar wel zeker is dat na de Egyptische verkiezingen – met de verwachte overwinning van de islamisten – iedere confrontatie tussen Hamas en Israël op een oorlog met Egypte zal kunnen uitdraaien.

Ondertussen is duidelijk geworden dat Israël er alles aan deed om zowel de rakettencrisis als de crisis met Egypte niet verder te laten escaleren. Een Israëlische delegatie vloog gisteren onverwacht naar Cairo en president Shimon Peres nodigde de Egyptische ambassadeur uit voor een post Ramadan diner. Aan het rakettenfront werd een zelfde soort beheersing getoond. De laatste Israëlische actie dateert van maandagavond toen in noord Gaza een eenheid die raketten afvuurde, werd aangevallen. De andere aanvallen inclusief de escalatie van zondag overdag bleef vrijwel onbeantwoord.

2 gedachtes over “De crisis in de Egyptische Israëlische relatie

  1. Islamisten, die het schijnbaar altijd beter wisten, zijn vaak maar in een ding goed, onschuldige levens verkwisten, daar staat tegenover de joden en Christen, die in antwoord op acties van islamisten, opnieuw weer onschuldigen levens gaan verkwisten, wie doet wat Allah in zijn koran, of god in zijn bijbel zegt,Islamist of Christen, dan was de toestand allang beslecht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Like

  2. De foto’s spreken voor zich. Het hoeft geen uitleg om te zien met welke primitieve haatzaaiende, anti semitische idioten & leeghoofden men hier te maken heeft. Een ding is zéker……wereldldvrede, honger, werk & analfabetisme in de Arabishe landen worden hiermee niet opgelost. Die ‘Arabische lente was echt een meesterstuk. Een ding is volgens mij wel zeker….we staan aan de vooravond van een ‘enorme confrontatie//oorlog!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.