Het Lighthouse wijst de Gazanen de weg naar de bevrijding [in beeld]

Toen ik op 1 februari 2009 deze blog begon uit onvrede met de berichtgeving omtrent de defensieve oorlog van Israël jegens Hamas in een poging om een einde te maken aan de beschieting met mortiergranaten en qassamraketten van willekeurige burgerdoelwitten, ben ik sindsdien continu op het internet [en daarbuiten] op zoek naar foto’s, kaartjes, documenten  en meer van dat. Om wat te vinden op het interrnet gebruik ik nagenoeg één enkele zoekmachine en dat is Google. Met een beetje ervaring kan je daar namelijk heel gericht mee zoeken èn vinden.

Eenzijdige beeldvorming over Gaza - Pallywood was hier!

Wel erg vreemd vond ik het van bij het begin dat, telkens ik in de zoekbalk van Google ‘Gaza’, ‘Gazastrip’ of ‘Palestine’ of ‘Palestinians’ intikte en dan ‘Afbeeldingen’ aanklikte, ik massa’s foto’s te zien kreeg met altijd dezelfde thema’s: kapotgeschoten gebouwen, gebombardeerde huizen en fabrieken, vooral veel bloederige gewonden en doden, volwassenen en kinderen, meestal zonder of heel vage uitleg en zonder vermelding van bronnen. De eerste 500 plaatjes die door Google werden gevonden bevatten niks anders dan bloed en ellende  in Gaza.  Al bij al was het zoekresultaat bijzonder deprimerend. Het leek wel of er geen ander Gaza bestond dan dit.

Maar – als doorwinterde internetjunkie [ik doe ‘dit’ al sinds december 1995] – weet ik dat je een zoekresultaat kan beïnvloeden. Hoe dan? Op verschillende manieren. Door andere plaatjes te plaatsen die een ander beeld brengen. Sinds een jaar komt er in die zoekresultaten een – ahum – ‘merkbare’ verbetering. Toen ik deze ochtend opnieuw ‘Gaza’ intikte in Google, kreeg ik reeds bij het 150ste plaatje een foto van een rijkgevulde marktkraam te zien. Geef toe: van de 500ste naar de 150 ste plek in de ranking, ’t is toch wat hé! Op dit ogenblik heb ik al 163 artikelen over Hulp aan Palestijnen hier gepost. Gezien het bescheiden succes, heb ik besloten om daar nog een tijdje mee door te gaan, net zolang tot ik bij de eerste 10 gevonden plaatjes door Google er eindelijk eentje zal zien dat een inkijk geeft naar het Best Bewaarde Geheim Van Gaza: de verborgen weelde en luxe van Gaza.

Vandaag dus het Lighthouse [Vuurtoren], restaurant en koffiehuis van Gaza Stad.  Veel uitleg en foto’s op Facebookpagina van het restaurant zelf: http://www.facebook.com/Gaza.Lighthouse; het restaurant is gevestigd in El-Rasheed Street van Gaza Stad. Het restaurant beschikt over ruime parkeergelegenheid, je kan er betalen met Visa en Mastercard (voor wie van vergelijkingen houdt: zoiets kon niet in het Getto van Warschau in 1943), reserveren is wel noodzakelijk want het kan er erg druk zijn [bellen op het telefoonnummer 082884884], de gelegenheid richt zich op groepen, erg kindvriendelijk en  heeft ook een afhaalfaciliteit. De Lighthouse heeft een prachtig terras en overal waar je maar kan zien zijn er prachtige bloemen en planten. Een echte groene kleurige oase gelegen aan het strand van de Middellandse Zee.


Meer plaatjes kijken van het Lighthouse KLIKKEN op –>