EU landen weer boos op Israël: 930 nieuwe huizen in Har Homa, Jeruzalem

Jeruzalem is geen nederzetting!
Bouwplannen goedgekeurd voor 930 nieuwe woningen in de Har Homawijk aan de zuidelijke grens van Jeruzalem met Bethlehem 

Wanneer Duitsers in Berlijn, Fransen in Parijs of Britten in Londen, nieuwe bouwprojecten aankondigen in hun respectievelijke hoofdsteden, dan vindt iedereen dat een vanzelfsprekende zaak. Maar wanneer Joden in hun eigen hoofdstad dat durven, krijsen de Jodenhaters in de hele wereld moord en brand. Van Oost naar West en van Noord tot Zuid klinkt hun door merg en been dringend gehuil. Naar het schijnt en van horen zeggen zouden die kreten van Jodenhaat zelfs te horen zijn op het Internationale ruimtestation ISS dat sinds 2 november 2000 rond de aarde cirkelt. Dat wilt toch al wat zeggen.

door David Lev en Elad Benari [bron]

Het Israëlische Ministerie voor Binnenlandse Zaken heeft afgelopen donderdag 4 augustus 2011 haar fiat gegeven voor de verkoop en de bouw van 930 nieuwe huisvestingseenheden in de wijk van Har Homa in het zuidelijke deel van de stad Jeruzalem. Het plan, dat twee jaar geleden reeds een eerste keer werd goedgekeurd door een lokale commissie, kreeg de zegen van het Ministerie voor marketing van het aantrekken van bouwcontractanten die de offertes ontwikkelden en voor de uiteindelijke bouw.

Eli Yishai: Wij blijven in heel Jeruzalem verder bouwen

Het Ministerie kondigde aan dat minstens 20% van de te bouwen eenheden, klein zullen zijn, geschikt voor jonge families. De grootte en het aantal kamers werden nochtans niet vermeld. Sprekend tegenover verslaggevers, zei Minister van BZ Eli Yishai dat “wij blijven doorgaan met te bouwen in Jeruzalem en in het hele land. De huisvestingscrisis is een ernstige zaak en wij zullen niet ophouden met de constructie van nieuwe projecten.” Yishai voegde eraan toe dat hij de ambtenaren van het Ministerie die de bouwplannen behandelen, had opgedragen om voorrang te verlenen aan het realiseren van de plannen van kleinere flats “om alle Israëliërs toe te laten om een huis aan te kopen,“ zei hij.

In een verklaring, beklemtoonde het Ministerie dat het steeds maar weer uitstellen van die bouwplannen, louter van bureaucratische aard waren en niets te maken heeft met de politiek geïnspireerde bouwstop die tien maanden de nieuwbouw in Judea en Samaria blokkeerde. Har Homa bevind zich in een gebied van de hoofdstad Jeruzalem dat tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 werd bevrijd.

Waarnemers beweren dat de overheid door haar fiat te geven aan de bouw van nieuwe flats in Har Homa, hoopt om de druk van de tentprotesteerders te verminderen die meer en betaalbare huisvesting eisen, waarschijnlijk teleurgesteld zullen worden. “Zoals we allemaal weten, maken het Israel New Fund en andere linkse organisaties deel uit van de belangrijkste organisatoren van deze protesten. Zij zullen zeker niet gekalmeerd worden door de bouw van huizen in wat zij “bezet gebied” heten zoals Har Homa. Ik denk dat zij dan eerder in een tent willen wonen dan in Har Homa,” zei de waarnemer.

Catherine Ashton is boos
De Europese Unie heeft gisteren vrijdag “haar teleurstelling uitgedrukt omtrent het besluit van Israël om door te gaan met de bouw van nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem,” meldde het AFP. De chef voor buienlandse zaken van de EU, Catherine Ashton was volgens het persagentschap “profoundly disappointed” [zeer diep teleurgesteld] door de woningbouwplannen van Israël in Jeruzalem. “De Europese Unie heeft de Israëlische regering herhaaldelijk aangespoord om onmiddellijk de nederzettingsactiviteiten op de Westelijke Jordaanoever te beëindigen, inclusief in Oost- Jeruzalem,” stond er in de verklaring van Ashton te lezen. “Alle nederzettingsactiviteiten zijn illegaal volgens de internationale wet.”

Het AFP voegde eraan toe dat Ashton zei dat het besluit van Israël om Joodse huizen te bouwen bijzonder bedroevend was op een tijdstip waarop de internationale gemeenschap werkte om besprekingen te herstellen die tot een oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit moeten leiden. “De voortdurende [bouw of uitbreiding] nederzettingen ondermijnen het vertrouwen tussen de partijen en de inspanningen om de onderhandelingen te hervatten,” werd Ashton geciteerd. “Dit is vooral het geval met betrekking tot Jeruzalem.” Ze voegde eraan toe “Ik geloof niet dat er ooit een duurzame vrede kan komen in het Midden-Oosten zonder een twee-staat oplossing met de staat Israël en een leefbare en aangrenzende Palestijnse staat die zij aan zij in vrede en veiligheid leven. [..] De nederzettingenactiviteit beschadigt dit vooruitzicht.”

Saeb Erekat heeft andere plannen
Maar terwijl Ashton beweert dat er inspanningen worden gedaan om de vredesonderhandelingen weer op te starten, heeft de Palestijnse Autoriteit eveneens op donderdag j.l. gezegd dat het van plan blijft om in september a.s. binnen de Verenigde Naties steun te zoeken om eenzijdig de Palestijnse onafhankelijkheid uit te roepen zonder de instemming van Israël, ondanks het royale aanbod van de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe om de pre-1967 lijnen als uitgangspunt te nemen voor nieuwe onderhandelingen toch zal blijven doorzetten.

Saeb Erekat, de Palestijnse toponderhandelaar, heeft de concessie van Netanjahoe weggewuifd als een zogenaamde publiciteitsstunt van de PA om haar te doen afzien van eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring die buiten de Oslo Akkoorden die zulks zouden toestaan. “De Palestijnse trein is nu op weg naar New York,” sprak Erekat tijdens een commissievergadering van de Arabische Liga in Doha, Qatar afgelopen woensdag. “De leden van de commissie bereikten een definitief akkoord om de volledige steun te zoeken voor een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967 met als hoofdstad Jeruzalem,” zei hij na de vergadering.

7 gedachtes over “EU landen weer boos op Israël: 930 nieuwe huizen in Har Homa, Jeruzalem

 1. Israel zal nog veel meer moeten bouwen, voor als zo de Joden van over de hele wereld terug komen.
  Israel vest op prinsen (baronessen) geen vertrouwen, waar men nimmer heil bij vindt. Bouw uw hoop op de Allerehoogste. Hij zal het voor u maken

  Like

 2. De wereld staat in brand. Mensen vluchten op niet zeewaardige schepen uit onleefbare oorden. Uit Marokko. Uit Libie. En verdrinken op zee of stikken bij gebrek aan lucht in veel te kleine ongeventileerde ruimten. Een economische crisis van onafzienbare afmetingen is gaande, dreigt groter te worden, beleggers, weten niet meer hoe hun gelden veilig te stellen. Onder het bed, in een oude sok? Nergens durft men nog op te rekenen maar dit alles is onbelangrijk. Ene Catherina Ashton, een barones, niet minder, is boos. Op wie? Op Assad, op Achmadineyad, op Kadaffi, op Obama? Niets van dit alles, zij is erg boos op Jeruzalem want dat bouwt huisjes, hele, heuse huisjes, in Har Choma, in Zuid-Jeruzalem, helemaal niet ver van Bethlechem.
  Ik herinner me nog de eerste demonstraties tegen huizenbouw in Har Choma toen daar nog niets was dan verdroogd helmgras. Nu is het een stad geworden en die moet groeien want Israel-het-volk groeit. En de boosheid van Ashton groeit ook. Ach.

  Like

 3. Laat de EU-landen maar lekker boos zijn, wat mij betreft mogen de Israeli’s lekker blijven bouwen. Niets mis mee. Zoals ‘een ander geluid’ al aangeeft, we hebben op dit moment veel grotere problemen. Laten we een keer naar onszelf kijken.

  Like

 4. De wereld staat in brand, het geld is op, Europa & US staan voor het falliet, maar de EU, in naam of de totáál ongeloofwaardige en niets presterende, (behalve Israel veroordelende) ‘Barones Ashton, hebben een zwaar probleem……..Israel bouwt een paar huizen. Dit ‘moet veroordeeld worden, want zij is zéér diep bezorgt en teleurgesteld. Zoals het er nu uitziet is het antwoord van Israel……”who cares”. Over wat de ex-onderhandelaar Erekat wel/niet zegt of vind, is maar één antwoord mogelijk….”who cares”.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.