Arabische Lente wordt bijzonder Bloedige Zomer in Syrië

Andermaal een beschamend staaltje hoe de door de Arabische Liga gecontroleerde Verenigde Naties en de Veiligheidsraad er wel in slaagt om honderden veroordelingen, rapporten en aanklachten op Israël af te vuren, maar een land dat letterlijk alle mensenrechten aan zijn laarzen veegt zoals Syrië, nog niet de minste vermaning krijgt. Op dit ogenblik zijn in Syrië reeds meer dan het dubbele aantal mensen vermoord dat er tijdens Operation Cast Lead in Gaza sneuvelde. Daar waar het in Gaza in ruim 2/3 van de slachtoffers nog om terroristen ging, zijn het in Syrië gewone demonstrerende burgers die om meer rechten en democratie eisen.

De secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zegt dat de Syrische president Assad elk gevoel voor menselijkheid heeft verloren, maar faalt er tegelijk jammerlijk in om de organisatie waarvan hij aan het hoofd staat, Syrië te laten veroordelen. Syrië dat als naaste buur – met de steun van Iran – de Joodse staat Israël van de kaart wil vegen, ontsnapt aan elke veroordeling. Maar Israël daarentegen krijgt altijd, onmiddellijk en systematisch de volle laag van de VN. Begrijpe wie begrijpe kan!

In elk geval kan de hele wereld thans het ware gezicht zien van de vijanden van Israël nu de revolterende Arabische massa’s  en hun bloedige dictaturen regimes alle maskers  hebben afgeworpen. Dit zijn de kwaadaardige Arabische regimes die Israël al decennialang bekampen en waartegen Israël het bijna heel alleen moet opnemen om haar overleving. En toegegeven: het is geen fraai gezicht geworden, integendeel!

Ban Ki-moon: Assad Has ‘Lost All Humanity’

Rusland en Indië blokkeren elke veroordeling van Syrië door VN Veiligheidsraad
door Elad Benari

De secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zei gisteren dinsdag 2 augustus dat de Syrische president Bashar Assad “elk gevoel voor menselijkheid heeft verloren,” zo meldde het AFP. “Sinds het begin van deze situatie, heb ik vele verklaringen uitgegeven, heb ik meerdere keren met president Assad gesproken en heb ik mijn oprechte wens en echte wens uitgesproken dat hij echt zijn uiterste best zou moeten doen om deze kwesties op een vreedzame manier aan te pakken,” zoals Ban door een aantal journalisten werd geciteerd.

Vrienden voor het leven: Ban Ki-moon en Bashar Assad samen tegen Israël

Antwoordend op de massacre die werd aangericht door de troepen van Assad waarbij meer dan 100 burgers werden vermoord in Hama, zei Ban Ki-moon: “Dit is een totaal onaanvaardbare situatie. Hij (Assad) moet zich ervan bewust zijn dat in het kader van de internationale humanitaire wet, hij hiervoor ter verantwoording kan geroepen worden. Ik geloof dat hij elke zin voor menselijkheid verloren is.” En zich richtend tot Assad zei Ban dat “wanneer hij deze kwestie gedegen wil aanpakken hij moet luisteren naar de oproepen van de internationale gemeenschap en belangrijker nog moet luisteren naar de aspiraties en oprechte wensen van zijn volk.”

Niet Syrië pakken maar Israël!
Ondertussen, was de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties samengekomen om de voortdurende situatie in Syrië te bespreken, maar Rusland en India zeiden dat de versie van een tekst van een nieuwe ontwerpresolutie over Syrië die op de vergadering werd uitgedeeld, nauwelijks verschilde van de versie die zij twee maanden eerder hebben verworpen.

Vitaly Churkin, de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, zei over de ontwerptekst “dat is niets nieuws”, terwijl de Indische gezant Hardeen Singh Puri eraan toevoegde: “Er is geen enkele wijziging in de tekst die nu op tafel ligt, er zijn hooguit enkele technische aanpassingen geweest.” Hij voegde eraan toe: “Onze positie is zeer duidelijk. Ik vind dat de Raad zich moet uitspreken. Enkel hoe de raad zich uitspreekt, op welke manier en welke klemtonen in de tekst moeten gelegd worden eisen verder overleg.

Terwijl Rusland en China, die in de Veiligheidsraad over een vetorecht beschikken, en vorige pogingen blokkeerden om een resolutie af te kondigen [die dus een veroordeling van Syrië moest bevatten] naar aanleiding van de recente slachtingen, leeft er thans toch een bredere goedkeuring onder de kernleden, die vinden dat het tijd wordt dat de organisatie [van de VN] eindelijk wat gaat doen, zo vertelden diplomaten tegenover het AFP. Volgens de diplomaten, is het nu meer dan waarschijnlijk dat de Veiligheidsraad zal proberen om met een minder formele verklaring akkoord te gaan over Syrië, zonder dat die noodzakelijkerwijze een dreigement moet bevatten waarin de Verenigde Naties tot actie dreigen over te gaan.

Ondertussen hebben dinsdag de troepen van Assad hun wurggreep op Hama aangehaald, posities ingenomen nabij de huizen en de inwoners weggezonden die nu bevreesd voor hun leven massaal de stad uitvluchten. In antwoord op het recentste geweld, heeft de Europese Unie op maandag haar sancties jegens Syrië uitgebreid, door onder meer het bevriezen van activa en het opleggen van reisverboden jegens opnieuw  vijf militairen en overheidsambtenaren. Frankrijk kondigde intussen aan dat het 27-landen blok van de EU “heel binnenkort” verdere sancties zal goedkeuren om aan de voortdurende onrust en het bloedvergieten in dat land een einde te maken.

Omtrent het lidmaatschap van de Veiligheidsraad van de V.N.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties telt op dit ogenblik 15 leden, met inbegrip van vijf permanente leden die tegelijk ook over een vetorecht beschikken – de V.S., Groot-Brittannië, Rusland, China en Frankrijk – en tien niet-permanente leden. Elk jaar beginnen vijf landen aan een nieuwe lidmaatschapstermijn van twee jaar. De termijnen van Bosnië-Herzegovina, Brazilië, Gabon, Libanon en Nigeria zullen besluiten aan het eind van 2011 en het lidmaatschap van Colombia, Duitsland, India, Portugal en Zuid-Afrika zullen ophouden aan het einde van 2012.


Hama, 1 augustus 2011. Syrische tanks openen het vuur op burgers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.