Geef de Gazastrook terug aan Egypte

De muur waarvan niemand wil weten dat hij bestaat: de muur tussen Egypte en de Gazastrook. Op het plaatje links Egypte en rechts de Gazaanse stad Rafah. De muur waarmee Egypte al vier jaar haar blokkade van de Gazastrook handhaaft is zo lek als een zeef. Honderden smokkeltunnels lopen onder deze grens door. Met medeweten van Hamas en van de Egyptisch autoriteiten die allemaal hun aandeel opeisen in de smokkelhandel. Een Palestijn die zijn Egyptische smokkelpartner, gewoonlijk een politie- of douaneambtenaar,  niet op tijd betaalt verliest zijn toelating om de tunnel uit te baten. 

Egypt should now be responsible for Gaza

Van 1948 tot 1967 werd de Gazastrook bezet door Egypte, dat de smalle kusstrook voornamelijk gebruikte als uitvalsbasis om terreuraanslagen te plegen jegens de Israëlische staat. Het is nu aan de Egyptenaren die de verantwoordelijkheid zouden moeten hebben om de levering van goederen en materialen te verzekeren aan de bevolking van Gaza; dit zou toch de normaalste zaak van de wereld moeten zijn; loontje komt om zijn boontje.

door Moshe Arens
www.haaretz.com]

Het zou er wel eens op kunnen uitdraaien dat één van de positieve gevolgen van de massale demonstraties tegen de overheid van Moebarak op het Tahrirplein, een verandering zal zijn in het beleid van de nieuwe overheid in Kaïro ten aanzien van de Gazastrook. Het toestaan van een vrije passage voor de Gazanen naar Egypte en de invoer van goederen vanuit Egypte naar Gaza, heeft de Gazastrook onvermijdelijk dichter bij Egypte gebracht en Israël bevrijd van een aantal verantwoordelijkheden die het op zich had genomen voor de Palestijnse bevolking van Gaza, zelfs na de terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten [IDF] uit Gaza nu meer dan vijf jaar geleden. Sommige van die verantwoordelijkheden verschuiven nu naar Egypte en er zou dan geen herhaling meer moeten voorkomen zoals met de episode van de Mavi Marmara een aantal maanden geleden. Het zijn de Egyptenaren die nu de verantwoordelijkheid aan de dag zouden moeten leggen en aldus te verzekeren dat goederenleveranties de bevolking van Gaza bereiken.

Dit is toch maar meer dan normaal. Noem het een verdiend loon. De Gazastrook en het onfortuinlijke lot van anderhalf miljoen Pal-Arabieren die worden samengeperst in de kleine smalle strook land aan de kust van de Middellandse Zee, is een Egyptische creatie, het directe resultaat van de poging van Egyptische troepen om de kersverse staat Israël in mei 1948 van de kaart te vegen. Het Egyptische leger marcheerde op naar Tel Aviv maar werd terug geslagen door het uiterst kleine Israëlische leger. Tegen het einde van 1948 hadden de Egyptenaren zich in diepe nesten gewikkeld; één brigade was helemaal omsingeld in de Faluja pocket en de rest van het Egyptische leger zat in de val in het gebied wat nu de Gazastrook is, compleet afsneden van hun thuisbasissen door Israëlische troepen onder het bevel van Yigal Allon die de Sinaï was binnengetrokken.

Nabij de grens met Gaza in de jaren 1950

In de wapenstilstandsonderhandelingen, gevoerd onder de bemiddeling van Ralph Bunche van de Verenigde Naties, verwierpen de Egyptische onderhandelaars de eis van Israël om hun legers terug in Egypte te trekken en drongen erop aan om in de Gazastrook te blijven. Volgens de overeenkomst die in februari in 1949 te Rhodos werd ondertekend, zouden de Egyptenaren de controle over de Strook behouden en zo was dit ook het geval tot juni 1967, met uitzondering voor de duur van de Sinaï Campagne van 1956 [de zgn Suez Crisis] en de paar maanden die daarop volgden.

Waarom zou de controle van de Gazastrook nu niet aan Egypte worden teruggegeven? Het is een verantwoordelijkheid die zij terecht zouden moeten dragen. Of die regeling permanent zal zijn is aan hen om te beslissen. Sinds de gewelddadige overname door Hamas van de Gazastrook, maakt Israël zich terecht zorgen om de opbouw van het arsenaal aan raketten, mortiergranaten en andere wapens die de terroristen Hamas hebben vergaard die enkel bedoeld zijn om ingezet worden tegen Israëlische burgers. Dat is de rechtvaardiging geweest voor de Israëlische blokkade van de kust van Gaza.

Kan deze opdracht aan de Egyptenaren worden toevertrouwd? Het is meer dan waarschijnlijk dat de Egyptenaren eveneens niet gelukkig zijn met de invoer van wapens aan Hamas in Gaza, hetzij over land, via de smokkeltunnels of overzee. Of hun controle over deze illegale wapenhandel al dan niet efficiënt zou zijn, is op dit ogenblik niet helemaal duidelijk. Voor Israël, echter, is het een risico dat het waard is om nemen, zodat ze zichzelf verlossen van de last van het voortzetten van die zogenaamde “bezetting”. Indien dan mocht blijken dat Egypte de invoer wapens voor Hamas in Gaza niet kan voorkomen, kan altijd opnieuw de controle worden hersteld. Gezien de nabijheid van de Gazastrook en haar kleine oppervlakte zal een efficiënte actie om de voorraad wapens van Hamas te vernietigen altijd een mogelijkheid blijven.

In elk geval zou het thans duidelijk moeten zijn dat Egypte voortaan verantwoordelijk wordt gehouden voor het verhinderen dat nog langer wapens en munitie de Gazastrook worden binnen gesmokkeld en dat het land aldus direct verantwoordelijk wordt gehouden voor de terreuraanslagen en -aanvallen. De Egyptische controle over de Gazastrook kan sommige beduidende voordelen hebben. Met Gaza onder Egyptische controle, kan het algemeen aanvaarde paradigma van een oplossing van het Palestijnse probleem via de tweestatenoplossing op termijn in een ander licht worden bekeken. De problemen van de Palestijnen die in Judea en Samaria leven en zij die in de Gazastrook leven, en door de uitgestrektheid van het grondgebied onder Israëlische soevereiniteit wordt gescheiden, zal waarschijnlijk op termijn op verschillende wijze door de wereld in het algemeen en door de Arabische wereld in het bijzonder, door Israël en door de Palestijnse bevolking zelf worden bekeken. Het kon een verschuiving van het paradigma bewerkstelligen die ons allen ten goede zou komen.

4 gedachtes over “Geef de Gazastrook terug aan Egypte

 1. Inderdaad Hugo, maar die Westerse pro Palestijnen idioten gebruiken dan weer het argument dat het de schuld is van Israël dat er meer Palestijnen omgekomen zijn door toedoen van de Arabische landen, omdat ze zogezegd verdreven waren door Israël.
  Zoals steeds vinden die imbecielen altijd een argument om hun groot gelijk te halen.
  Overigens was wijlen Arafat de grootste en best betaalde pooier ter wereld omdat hij “zijn volk uitleende” aan de Arabische meedogenloze regimes.
  Dat zijn weduwe sinds decennia de grote sier maakt in Westerse luxe oorden met een “persoonlijk vermogen” van 50.000.000 euro stoort blijkbaar geen mens. Geld dat hoofdzakelijk afkomstig is van Europa en de Verenigde Staten.
  Wedden dat antisemiet Karel De Gucht haar regelmatig uitnodigt in zijn Toscaanse optrekje!
  Ben

  Like

 2. Je hebt zonder twijfel gelijk. Maar ik heb nooit begrepen waarom Israël beschuldigd wordt van alle ellende die de Gazanen zouden overkomen zijn, terwijl de geschiedenis van Egypte ten aanzien van de Gazanen heel wat triester gesteld is.

  Like

 3. Ik betwijfel de visie van bovenstaand artikel althans de haalbaarheid op korte termijn van “Israëls verlossing van de Gaza” omdat de ontwikkelingen in Egypte überhaupt onvoorspelbaar zijn. De interne politieke strijd in Egypte zorgt voor een machtsvacuüm waarbij eventueel Hamas ( met steun van Iran en de Hezbollah in Libanon) dankbaar gebruik zou kunnen maken om hun strategie uit te zetten en alzo een nieuw front te openen.
  De ambities van Iran om zich in de ganse regio te laten gelden, atoomwapens te ontwikkelen of ander middellange schiettuigen richting Israël, zou weleens voor onaangename verrassingen kunnen zorgen.
  Wat ontbreekt is een essentiële humanisering-proces in alle Arabische landen. Misschien zouden de Lentes aldaar de eerste stappen kunnen zijn. Zonder dit, vrees ik een zoveelste herhaling.
  Ben Hoekman

  Like

 4. Shalom;
  De Gaza-strip aan Egypte retourneren geeft hen de kans nog dichter bij te komen en een
  Yom-Kippur achtige actie als in 1973 te proberen.
  Beter voor Yisra-El is de worst aan de andere kant voor te houden, zodat de hond bij ons land wegloopt.
  Overigens is er met de mensen wel te leven. Maar NIET met de Islam!
  Am Yisra-El Chai!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.