Hoe stinkend rijk worden dankzij de blokkade: de smokkeltunnels van Gaza [video]

De smokkeltunnels van Gaza

Verrassende documentaire over het Gazaanse tunnelverschijnsel, gemaakt door de Arabische satellietzender Al Jazeera met basis in Qatar, een kanaalzender die je maar moeilijk als pro-Israël kan definiëren, integendeel. In deze reportage is journaliste Nicole Johnston in Gaza op zoek gegaan wie en wat er schuilt achter de tunnels van Gaza.

Ngo-ootje in Palestina

Volgens de ongeveer 1500 niet-goevermentele anti-Israëlische organisaties die altijd klaar staan om de acties van de tereurorganisatie van Hamas te vergoelijken, bestaan die tunnels er om medicijnen en andere levensnoodzakelijke producten naar de noodlijdende Gazaanse bevolking brengen. Het klinkt haast als een sprookje en het wordt ook zo verpakt. “Zilverpapier verzamelen voor die arme Kongoleesjes”, herinnert u het zich ook nog? Die Palestijnen zouden dan die Kongoleesjes van vroeger zijn.

Maar dat is allemaal grote onzin natuurlijk. Keiharde business is het daar aan de grens tussen Egypte en Gaza waar vooral Hamas en Egyptische corrupte ambtenaren bakken geld aan verdienen. Sinds Israël vijf jaar geleden een totale blokkade oplegde in de hoop hiermee Hamas te verzwakken is er ondergrondse wereld gegroeid van honderden tunnels, niet om de bevolking van Gaza te helpen, maar om geld te verdienen TEN KOSTE VAN die bevolking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.