Linkse krant Haaretz herstelt eigen leugenachtige berichtgeving

Al-Fari’a, Nabloes, 13 juli 2011. Hamas terrorist Ibrahim Sarhan in het mortuarium in afwachting van zijn begrafenis. [foto: AP Photo/Nasser Ishtayeh]

De Israëlische ultralinkse krant Haaretz berichtte tendentieus over de dood van een Palestijnse terrorist. Tijdens een zoektocht op 13 juli 2011 van het IDF naar militanten van de Islamitische Jihadterreurgroep in het Palestijnse vluchtelingenkamp Al-Fari’a (noordoosten van Nabloes), hadden Israëlishe soldaten – in de woorden van Haaretz – een ‘Palestijnse burger’ tijdens schermutselingen gedood.

Op aandringen van CAMERA moest de redactie later toegeven dat het wel degelijk ging om een militant van Hamas van 22 jaar oud. De suggestie dat het om een ‘jonge knaap’ ging hield geen vijf minuten stand.

Intussen blijven de problemen met de subjectieve pro-Palestijnse berichtgeving voortduren bij Haaretz. Zo werd Haaretz topredacteur Amira Hass op 1 december 2008 gearresteerd voor haar deelname aan een protest Flotilla naar Gaza. “De tak doorzagen waarop je zit”, heet dergelijke pro-Palestijns gedrag. Lees ook op deze blog “Nieuwsbronnen uit Israël niet altijd even koosjer: Haaretz” van 9 maart 2010 [hier]

Haaretz corrigeert: Palestijns ‘burger’ slachtoffer bleek Hamasterrorist

www.camera.org

Het Israëlisch kantoor van CAMERA heeft de linkse krant Haaretz op de vingers getikt omwille van een Engelstalig nieuwsbericht op haar website waarin een terrorist van Hamas verkeerdelijk werd omschreven als een “Palestijnse burger“, als een “jonge knaap” zelfs. CAMERA’s Snapshots blog schreef hier het eerst over dat foutief verslag,  hierbij opmerkende dat in de Hebreeuwse uitgave wel degelijk correct werd bericht omtrent de band tussen Ibrahim Sarhan en Hamas. Het foutief bericht en de correctie volgt hierna:

Foutief bericht uit Haaretz door journalist Anshel Pfeffer in artikel van 14 juli 2011 [hier]:

De militaire politie is gisteren een onderzoek begonnen naar de dood van een Palestijnse burgers die door de IDF strijdkrachten in een vluchtelingenkamp in de vallei van de Jordaan werd gedood.

Op aandringen van CAMERA bracht Haaretz de volgende toevoeging aan (per 17 juli ’11):

De militaire politie is gisteren een onderzoek begonnen naar de dood van een Palestijnse burgers die door de IDF strijdkrachten in een vluchtelingenkamp in de vallei van de Jordaan werd gedood. Hamas bevestigde later dat de jonge knaap een lid was van de organisatie.

CAMERA heeft de actie van Haaretz toegejuicht om deze positieve stap te zetten om het artikel bij te stellen maar vraagt ook van de krant om deze foute berichtgeving te corrigeren in haar gedrukte versie nadat de fout eerder ook in de gedrukte versie was opgedoken. Bovendien merkt CAMERA op dat gezien de leeftijd van Sirhan 22 jaar oud was, de beschrijving van hem als een “jonge knaap” misleidend is en eveneens beter naar waarheid zou aangepast worden.

Intussen heeft het Palestijnse Mensenrechtencentrum [Palestinian Center for Human Rights (PCHR)], dat eerder zwaar uit de bocht ging door Palestijnse fataliteitsstatistieken omtrent gedode Palestijnen schromelijk te overdrijven, Ibrahim Sarhan eveneens omschreven als een Palestijnse “burger” en maakte verder geen melding van zijn banden met Hamas.

Hetzelfde gebeurde door het Palestijnse Persagentschap Ma’an, dat eerder het lidmaatschap van Hamas van Sarhan had verzwegen, waarvan de banden met Hamas nochtans van bij het begin erg duidelijk waren. Nu is het nog afwachten of ook de Israëlische mensenrechtenorganisatie Bethselem haar opgeklopte slachtofferstatistieken eindelijk gaat bijwerken en benieuwd ook naar hoe de organisatie Sarhan zal identificeren… Meer in de CAMERA Ha’aretz Lost in Translation Series


5 gedachtes over “Linkse krant Haaretz herstelt eigen leugenachtige berichtgeving

 1. Als men genoeg herhaalt dat er zo iets bestaat als Oost-Jeruzalem, dan gaan de dommen dat geloven. In deze geldt het criterium van kwantiteit aan valse info en niet de kwaliteit inzake kennis. Ik zou bovenstaande Hemp bij deze willen uitnodigen om de gevolgen van de zo gezegde democratische verkozen Hamas aldaar te ondervinden.
  “Bieloej na-iem”
  Ben Hoekman

  Like

 2. Noem eens 1 reden op waarom Oost-Jeruzalem de hoofdstad van een Palestijnse staat zou moeten worden?

  Een volk uit alle naburige landen dat na 1920 is illegaal Palestina is binnen gekomen?
  Totaal geen historische rechten op Palestijns grondgebied. Er hebben wel Arabieren gewoond in Palestina maar nooit Palestijnen, er waren wel Palestijnse Joden, Christenen en Arabieren.

  Het zou hetzelfde zijn dat de Marokkanen en de Turken nu zouden zeggen Nederland is van ons, het is ons land. Waarbij de hele Nederlandse geschiedenis overhoop zou worden gehaald, net als zij nu doen bij Israël.

  O, ja, denk jij nou werkelijk dat Hamas weer een verkiezing zou houden? Hamas is per definitie niet democratisch. Dat is wel duidelijk te herkennen in hun handvest. Ja natuurlijk willen ze de macht, of denkt je dat het lammetjes zijn, zo onschuldig. Ze hebben al genoeg misdaden tegen de menselijkheid gedaan, maar zo mogen net zo vrij te werk gaan als Libië, Libanon Egypte Saoedi Arabië en Syrië en niet te vergeten Iran.

  Doe die rose bril even af en kom in de realiteit.

  Like

 3. Hamas democratisch verkozen? Ja, dat klopt. Adolf Hitler was dat ook. Miljoenen bommen en granaten waren er nodig om de Duitse Führer uit zijn democratisch verworven stoel te krijgen. En dat is precies wat we met Hamas ook moeten doen. Het doel van Hamas? Hetzelfde als Hitler: genocide op het Joodse volk.

  Like

 4. Oost-Jeruzalem zou de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat moeten worden en Isral moet alle bouwprojecten in nederzettingen stilleggen… De Palestijnse zaak is nu eenvoudig salonfahig en men wil op tijd erbij zijn om de PR vruchten te plukken. 29 Of denken jullie dat Hamas ook maar iets met hun bevolking voorheeft laat me niet lachen willen maar 1 ding en dat is macht. ….Dat is absoluut niet waar Hamas is -in tegenstelling tot de VS gesteunde regimes in Syrie en Libanon- wel democratisch gekozen door de Palestijnse bevolking.

  Like

 5. Extreem-rechts in het algemeen is een racistisch ideologie, maar extreem-links is geen haar beter. Voor hun (radicaal) ideaal wereldbeeld verliezen ze alle realiteit van de wereld en zijn ze niet vies van leugens. In elke land/conflict kiezen ze telkens een kant en deze heeft altijd gelijk, de andere kant kan nooit iets goeds doen. Ze gaan bewezen feiten negeren(precies revisionisten) en geruchten als waarheid maken zodat het goed in hun verzonnen verhaaltje past. Haaretz is in het dezelfde bedje ziek en gaan zonder schaamte voor hun hoger doel liegen. Dat ze niet snappen dat hun krant nog meer jodenhaat brengt is voor mij onverstaanbaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.