Verdrijving van de Joden uit Jeruzalem [oude foto ’s herontdekt]

Evacuatie van de Joodse gemeenschap uit de Oude Stad Jeruzalem na de Arabische pogroms van 1929

Wie op zoek is naar het ontstaan van de Leugen van Oost-Jeruzalem, zal in deze oude foto’s een verklaring vinden. Want Oost-Jeruzalem is een mythe. Dat heeft kort bestaan tussen 1948 en 1967 toen de oude hoofdstad Jeruzalem gestolen werd van de Joden en door Jordanië illegaal werd geannexeerd. Oost-Jeruzalem = Jeruzalem. West-Jeruzalem is gewoon dat deel van Jeruzalem dat buiten de stadsmuren werd opgetrokken in de 2de helft van de 19de eeuw. Wanneer de Palestijnen zeggen dat ze Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat willen hebben, betekent dat simpelweg dat ze Jeruzalem opnieuw willen stelen van de Joden. Net alsof je Antwerpen zou weggeven aan Nederland, Berlijn aan Rusland of Parijs aan Duitsland.

Jeruzalem, Al Quds voor de Pal-Arabieren, werd in verschillende fasen door de Arabieren Judenrein [vrij van Joden] gemaakt. Vooral de jaren van verdrijving in 1929, 1936 en in het bijzonder 1948 zijn desastreus voor de Joodse gemeenschap van Jeruzalem. Einde mei/begin juni 1948 wonen er voor het eerst, in de 3000 jaar oude geschiedenis van de Joodse hoofdstad, geen Joden meer in de stad. De schande is totaal. De eeuwenoude Joodse heiligdommen onverbiddelijk verwoest blijven 19 jaar lang – tot aan de Zesdaagse Oorlog van 1967 – ontoegankelijk voor de Joden, ondanks alle internationale verdragenen akkoorden met Arabieren.

Met Arabieren kan je nu eenmaal geen duurzame akkoorden afsluiten. Je kan hooguit hopen en smeken dat een staakt-het-vuren met Arabieren lang genoeg duurt zodat de kinderen de tijd hebben om op te groeien vooraleer ze met Arabische kromzwaarden worden vermoord. Dat is wat ‘vrede’ betekent voor de Arabieren, vroeger en nu. Een harde en bittere les voor de vele vredestichters die in het Midden-Oosten al bijna een eeuw lang aan de slag zijn.

Verdrijving van de Joden uit Jeruzalem in 1936 [Israel news photo: courtesy of Library of Congress]

Nu en dan gebeurt het dat een schat wordt geopenbaard, niet door archeologen die in de grond liggen te woelen, maar door historici en anderen die op zoek zijn naar informatie en documentatie in de stapels boeken van een bibliotheek. Schrijver en analyst Lenny Ben David was dat precies aan het doen toen hij in de reusachtige Library of Congress op het spoor kwam van een omvangrijk fotoarchief over het leven in Palestina omstreeks de jaren 1900. Voorafgaand aan de stichting van Israël werd al het land door de Britten als Palestina aangeduid. Ook de Joden uit die tijd van het Britse Mandaat [tot 14 mei 1948] werden toen nog Palestijnen genoemd.

Ben David, een voormalige diplomaat en lobbyist, schrijft op zijn blog: “Naarmate ik doorheen deze foto’s bladerde, trok één bepaald thema telkens opnieuw mijn aandacht: de verdrijving van de Joden uit Jeruzalem. Telkens opnieuw.” Kunstwerken die de verwoesting van de Heilige Tempel door de Romeinen uitbeelden en waar de Joden worden uitgeleid uit Jeruzalem in gevangeschap omstreeks 70 na Christus zijn niet ongewoon. Maar Ben David merkte op dat de Library of Congress zorgvuldig de foto’s had gearchiveerd van de Joden die in 1929 tijdens de Arabische pogroms werden geavacueerd – hetzelfde jaar dat de Joden van Hebron massaal werden afgeslacht – en nog eens in 1936.

De Library of Congress herbergt een ware schat aan geschiedenis.  Bekijk dit massieve foto archief van het leven in Palestina in het begin van de jaren 1900. U kan er foto’s van bekijken van de bouw en ontwikkeling van Tel Aviv en Joodse kolonies en nederzettingen doorheen Palestina [=Israël].  De collectie bevat ook foto’s van Turkse soldaten die Jeruzalem 400 jaar bezetten tot zij in 1917 werden verslagen door het Britse Rijk (een ook hier), de bloedige taferelen na de Arabische pogroms jegens de Joden in 1929, en foto’s van Joden dien bidden aan de Klaagmuur bijna 100 jaar geleden (en ook hier). Nog veel meer documentatiemateriaal over de plundering en verdrijving van de Joden uit Jeruzalem onderaan deze posting bij ‘bronnen’.

De uitdrijving van de Joden uit de Oude Stad Jeruzalem einde juni 1948 onder de dreiging van Jordaanse geweren [fotoreeks van John Phillips / bron]

Het archief bevat ook foto’s van John Phillips, de toenmalige sterfotograaf van Life Magazine (3 foto’s boven en onder), die in 1948 er op de een of andere manier in slaagde om de verschrikking en de tragedie die de Joden toen overkwam, toen ze werden gevangen genomen en verdreven werden uit hun huizen in de Oude Stad uit het eeuwenoude Joodse Kwartier door soldaten van het Jordaanse leger. “Al te dikwijls,” schreef Ben David toen, “kreeg ik de gelegenheid om een foto essay te plaatsen: The Jewish People Will Not Be Expelled from Jerusalem Again.” In dat essay verzekerde hij zich ervan plaatjes in te sluiten van de verdrijving van de Joden uit Jeruzalem in 1929, 1936 en 1948 – om ons eraan te herinneren en op het hart te drukken dat zoiets nooit meer mag noch kan opnieuw gebeuren. Never again!

Joodse families vluchten de Oude Stad uit hier aan een van de beroemdste stadspoorten van de stad: Zion’s Gate. [Juni 1948. John Phillips / bron]

Het Joodse meisje Rachel Levy, toen amper zeven jaar oud, vlucht angstig weg uit de Oude Stad. Bovenaan slaan de vlammen reeds uit de gebouwen. De plundering door de Arabieren is begonnen meteen nadat de stad zich op 28 mei 1948 had overgegeven aan het Arabische leger [foto juni 1948 John Phillips / bron]

Het Joodse Kwartier wordt door de Arabieren geplunderd en afgebrand tot in de kelders toe. Meer dan 50 synagogen van Jeruzalem verwoest, ondermeer de beroemde Tifferet Synagoge en de Hurva Synagoge. De Joodse begraafplaats werd onteerd, de grafstenen stukgeslagen om wegen mee te verharden of gebruikt als urinoir, door de Hof van Olijven werd door de Jordaniërs een asfaltweg aangelegd en een hotel gebouwd.

Korte tijd later werd de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem illegaal geannexeerd door Jordanië, annexatie die overigens enkel erkend werd door het semi-autonome Pakistan [toen nog een Britse kolonie] en…. Groot-Brittannië, dat voordien het Britse Mandaat Palestina pachtte [lees: uitmelkte]. De Koude Oorlog van de Engelsen jegens Israël duurt tot op vandaag onverminderd verder getuige de recente uitlatingen van premier Cameron en de activiteiten van ex-premier Tony Blair in de Palestijnse gebieden.

Bovendien werden de Joden niet enkel uit Jeruzalem verdreven maar ook uit heel Jordanië en de Westoever [Judea & Samaria] dat tot op vandaag Verboden-voor-Joden gebied is. Ja, noem het gerust Jordaanse Apartheid. Geen enkele mensenrechtengroep heeft daar ooit tegen geprotesteerd, geen VN-resoluties noch veroordeling door de Veiligheidsraad raakten ooit gestemd, Human Rights Watch noch  Amnesty International hebben zich daar ooit over uitgelaten. Want: wanneer Joden vervolgd worden, is dat al lang geen nieuws meer, al zowat 2000 jaar lang niet meer, dat is de gewoonste zaak van de wereld… over de hele wereldbol en in het Midden-Oosten in het bijzonder.

Een van de grootste verzwegen misdaden is de Joodse Nakba, toen tussen 1947 en begin jaren 1970 ongeveer 750.000 Joden uit de Arabische landen werden verdreven.


Bronnen: Arutz Sheva: U.S. Archives Photo History of Expulsion of Jews from Jerusalem door Chana Ya’ar van 11 juli 2011; Lenny Ben David.com: Photo Essay: The Jewish People Will Not Be Expelled from Jerusalem Again van 19 juni 2011; Ben Atlas.com: LIFE in Israel in 1948 deel 1, deel 2 en deel 3; Lees ook op Brabosh.com: Palestijnen: Jeruzalem is reeds van ons! van 2 mei 2011; Waarom Palestijnen deze video van YouTube wegwillen van 19 april 2011; Het grote gevaar dat Jeruzalem bedreigt van 26 maart 2011; Elie Wiesel: Jeruzalem staat boven elke politiek van 31 maart 2011; De verwoesting van Jeruzalem door de Arabieren 1948-1967 [in beeld] van 25 april 2010; Jeruzalem delen met de Arabieren? Hebben we al geprobeerd, werkt niet [in beeld] van 22 juni 2010; De Val van Jeruzalem in mei 1948 van 6 mei 2010; Jeruzalem: Verdeelde stad 1948 – 1967 van 7 april 2010; Kwartetten tegen Israël van 17 maart 2010; Oost-Jeruzalem als hoofdstad van ‘Palestina’ is boerenbedrog van 4 februari 2010; Een goede reden waarom het herenigde Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en dat zal blijven… van 6 december 2009; Jeruzalem, de ondeelbare en eeuwige hoofdstad van Israël van 11 mei 2010

4 gedachtes over “Verdrijving van de Joden uit Jeruzalem [oude foto ’s herontdekt]

 1. Dit is de enige echte waarheid, de FEITEN uit de geschiedenis. Het probleem is dat de LEUGENS met de feiten aan de haal zijn gegaan en nog stééds gaan. De WAARHEID wordt verdraaid, gemanipuleerd en geschonden voor eigen gewin. De personen die het weten worden overschreeuw door de onwetende hysterische meute onder aanvoering van de altijd in geldnood verkerende Media.
  Zoals we nu kunnen zien in het ‘afluisterschandaal in Engeland, zijn het de media, de ongekozen leiders van landen, die “het nieuws maken”. Geen ‘gekozen leider wil zich aan hun giftige en invloedrijke pijlen blootstellen, want de media maken & vernietigen leiders, nieuwsfeiten en ‘herschrijven geschiedenis indien dit in hun kraampje te pas komt. De media laat zich door zo een kleinigheid als “de waarheid”, de macht niet ontnemen.

  Like

 2. Hoe schokkend zijn deze foto’s en heel de reportage. We weten dit
  allemaal maar het is een vaag weten, het is te schokkend om echt geweten
  te worden, we kunnen het niet in ons opnemen.
  Joden worden verdreven. Is er een land ter wereld waar men hen nimmer, nergens verdreef? Ja. Er zijn oorden waar de Joden zich nimmer vestigden zodat verdrijving nimmer plaats vond.
  Waarom is het zo belangrijk hen te verdrijven uit Jeruzalem?
  Jeruzalem is de hoofdstad van het Jodendom en elke strateeg weet dat
  men een land eerst overwon wanneer men de hoofdstad innam.
  De vernietiging van de Joden eist verdrijving uit Jeruzalem.
  En met die mentaliteit wil de wereld dat Israel vrede sluit?

  Like

Reacties zijn gesloten.