Jordanië onverwacht tegen uitroepen Palestijnse staat

Pal-Arabieren hebben al sinds 1921 een eigen staat.
Die staat heet Jordanië en de hoofdstad is Amman.

Een serieuze tegenvaller voor Mahmoud Abbas, de voorlopige gerant van de Palestijnse nep-Autoriteit [PnA]: Jordanië keert zich tegen het eenzijdig uitroepen van Palestijnse onafhankelijkheid binnen de VN in september 2011.

Jordanië onverwacht tegen uitroepen Palestijnse staat

door Israel Today NL

Jordanië, waarvan de eigen bevolking grotendeels uit ‘Palestijnen’ bestaat, ziet een Palestijnse staat als bedreiging voor zijn nationale belangen. Tot verrassing van velen voegt Jordanië zich in september bij Israël, de VS en Europese mogendheden als de Palestijnse Autoriteit de VN verzoekt om een onafhankelijke Palestijnse staat te erkennen.

De krant al-Bayan uit de Verenigde Arabische Emiraten meldde woensdag dat het Jordaanse regime heeft besloten tegen een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de Palestijnen te stemmen. “Belangrijke nationale belangen van Jordanië komen in gevaar als de Palestijnse Autoriteit eenzijdig een eigen staat uitroept – dit betreft in het bijzonder het probleem van de vluchtelingen, water, Jeruzalem, en de grenzen”, zei een Jordaanse topfunctionaris tegen de krant.

De bevolking van Jordanië bestaat in feite voor ongeveer 60 procent uit Palestijnse Arabieren, wat betekent dat een Palestijnse staat in Judea en Samaria zwaar zou leunen op het door Bedoeïenen geregeerde koninkrijk. Er is zelfs gespeculeerd dat de Palestijnse Arabieren uiteindelijk kunnen proberen om de macht te grijpen over Jordanië.

De beslissing van Jordanië om zich te verzetten tegen een Palestijnse staat, althans via een eenzijdige verklaring, bewijs weer welk gevaar een dergelijke staat zal vormen voor de regio en welke belasting deze zal vormen voor de internationale gemeenschap.

Meer hierover lezen op Brabosh.comDe Jordaanse Optie opnieuw op de onderhandelingstafel voor de vrede van 25 april 2011; Palestina werd in 1921 gesticht in Jordanië met Amman als hoofdstad van 16 december 2010; Toespraak van Geert Wilders in Tel Aviv van 5 december 2010; Geert Wilders in Tel Aviv: Jordanië is de enige Palestijnse staat die er ooit zal komen van 6 december 2010; De Palestijnen hebben al een staat: Jordanië van 23 juni 2009; Land voor vrede werkt niet van 31 januari 2009; Conferentie ‘Jordanië = Palestina’ in de steigers van 11 november 2010; Geen onafhankelijke Palestijnse staat maar confederatie met Jordanië van 5 maart 2010; De hele wereld – behalve Palestijnen en Arabieren – wenst 2-statenoplossing voor het Arabisch-Israëlisch conflict van 21 mei 2009; Twee statenoplossing voor Israël en Palestina: Ja maar… hoe en waar? van 16 april 2009; 2-staten oplossing voor Israël en Palestina verder weg dan ooit van 2 maart 2009