Onderzoeksrapport over Flotilla 2010: Israëlische blokkade van Gaza is legaal

31 mei 2010. Het Free Gaza Flotilla 1 dobbert op de Middellandse Zee voor de kust van Gaza. In het holst van de lacht daalt een Israëlische soldaat niets vermoedend vanuit een IDF-helikopter neer op het dek van de Mavi Marmara. De soldaat houdt angstig een paintballgun in zijn armen geklemd. Het IDF-bevel is kort en bondig: “Beschiet ze desnoods met verf maar houdt stand!

Maar niets is wat het lijkt. Aan dek wordt hij opgewacht door vet betaalde zelfbenoemde martelaars van de Palestijnse Lobby en/of de Arabische Liga.’Vredeactivisten’ blijken opeens niet meer zo vredevol te zijn maar bloeddorstige wolven gehuld in schaapsvacht. Voor het oog van de camera’s laten de Turkse schurken aan boord van de Mavi Marmara hun ware bedoelingen zien. Maar ondanks het harde geweld van de ‘pacifisten’ houdt het IDF stand. Een aantal martelaars krijgen waar ze zolang naar verlangden en zelfs nog een ietsiepietsie meer.

Bovendien blijkt later dat – behalve het lunchpakket van de kapitein – zich in het laadruim van het voor de gelegenheid tot oorlogsbodem omgedoopte cruiseschip, helemaal geen hulpgoederen bevonden. In hun haast om de confrontatie aan te gaan met het IDF, hadden de IHH terroristen die hulpgoederen in de haven van Istanboel achtergelaten. “Per ongeluk vergeten,” luidde het, “het zal niet meer gebeuren officier, volgende keer hebben we alles bij!” gromde Abdul Kamil Koekh ’n Bakh met opgestoken middenvinger naar het IDF. ‘Hulp verlenen’ was dan ook nooit de bedoeling geweest, verre van dat. Jawadde…

Sources: Flotilla report says blockade legal

door Attila Somfalvi [Ynet News]

Het rapport van Palmer over het Free Gaza Flotilla, dat vertraagd werd omwille van meningsverschillen tussen Turkije en Israël, zegt dat het IDF tijdens het enteren van het flottielje overdreven gebruikt maakte van haar kracht maar stelt tegelijk dat de blokkade van Gaza legaal is. Het Rapport beschuldigt ook Turkije ervan banden te hebben de IHH [een dekmantel voor terreur], die betrokken was in de vloot.

Ahmet Davutoglu: Wij laten ons door die Joden niet belachelijk maken

Afgevaardigd Eerste Minister Moshe Yaalon keerde onlangs terug van de Verenigde Staten alwaar hij een ontmoeting had met Turkse vertegenwoordigers van de door de Verenigde Naties aangestelde onderzoekscommissie omtrent de gebeurtenissen met de vloot in 2010. Het was toen dat het bericht circuleerde dat het verschijnen van het Palmer Rapport voor onbepaalde tijd werd uitgesteld wegens meningsverschillen tussen de twee staten.

Turkije maakt zich zorgen omtrent een aantal clausules in het uitgestelde rapport, waarin de staat wordt beschuldigd van het hebben van banden met de IHH evenals directe betrokkenheid in het Flotilla gebeuren. Maar het rapport Palmer heeft ook kritiek op Israël, ondanks dat het handhaven van de blokkade geen overtreding is van internationale wetten. Het rapport stelt dat het IDF “te vroeg” heeft ingegrepen en daarbij meer kracht gebruikte dan nodig was jegens de activisten aan boord van het schip de Mavi Marmara.

Israël heeft deze kritiek verworpen, stellend dat het IDF geen andere keuze overbleef dan een aanval op zulk een manier te leiden. Daarnaast benadrukt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu gisteren woensdag dat Ankara nog steeds van Israël een verontschuldiging verwacht en een compensatie eist voor de negen slachtoffers die vielen op 31 mei 2010 tijdens de vlootinval door het IDF.

Eerder had Avigdor Lieberman, minister voor Buitenlandse Zaken, gezegd dat hij niet gelooft dat Israël een dergelijke verontschuldiging zou moeten aanbieden. “Sommige zaken ben ik bereid om te bespreken en sommige zaken ben ik niét bereid om te bespreken. Ik zal geen verontschuldigingen aanbieden die de nationale waardigheid schaden van Israël en ik zal niet verdragen dat de soldaten van het IDF worden vernederd,” zei de minister.

Maar Turkije blijft bij haar standpunt. “Wij zeggen nog steeds hetzelfde als vorig jaar. Israël is ons een verontschuldiging en een compensatie verschuldigd. Dit is onze principiële houding inzake deze kwestie,” zei hij. Davutoglu voegde eraan toe dat de besprekingen tussen Israël en Turkije niets ongewoons zijn. “Het spreekt voor zich dat de autoriteiten in Israël en Turkije gesprekken voeren omtrent de eisen van Turkije,” voegde hij eraan toe.

Intussen had premier Benjamin Netanjahoe het ook over de relaties tussen de twee staten tijdens een persconferentie die hij afgelopen woensdag hield tijdens een bezoek aan Roemenië zeggende dat streeft naar verbetering op dit gebied. Hij zei dat Israël concrete maatregelen zal treffen om dit doel te bereiken.

2 gedachtes over “Onderzoeksrapport over Flotilla 2010: Israëlische blokkade van Gaza is legaal

  1. Dat die achterlijke Turken hun verontschuldigingen in hun reet steken. Een landje meer of minder om oorlog mee te voeren, daar komt het voor onze supermacht toch niet meer op aan!
    Sinds laatste verkiezingen is het toch duidelijk dat Turkije achteruitgang wil en de modernere Islam-staat van weleer nu voorgoed heeft verworpen. In tegenstelling tot sommige andere Moslimlanden, gaat dat land terug achteruit… Ik zie ze binnenkort nog het vrouwenstemrecht weer afschaffen.

    Like

  2. Dat wisten we al, want Israel doet niets wat niet tot in de puntjes is uitgezocht of het in orde is volgens de Internationale wetten van het recht, maar de Israel bashers zal je met deze ‘kleinigheid toch niet kunnen overtuigen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.