Israëlisch-Arabisch parlementslid Zoabi gestraft voor deelname aan Free Gaza Flotilla

Knesset, 2 juni 2010. Tumult in het Israëlisch parlement wanneer volksvertegenwoordiger Hanin Zoabi (rechts) amper 1 dag later weer opduikt in de Knesset, na haar deelname aan het Free Gaza Flotilla en met de Turkse IHH terroristen op de Mavi Marmara trachtte de Israëlische blokkade te doorbreken. Zoabi tracht het woord te nemen maar wordt daarin gehinderd door Anastassia Michaeli van de nationalistische partij Yisrael Beteinu van Avigdor Lieberman. [Foto: David Vaaknin/AP bron]

De Knesset [Israëlisch parlement] heeft dinsdagavond met 34 tegen 16 stemmen besloten om het Israëlisch Arabisch parlementslid Hanin Zoabi van de Arabische Baladpartij een drietal privileges af te nemen. Dat besluit kwam er als gevolg van de participatie van Zoabi in de Free Gaza Flotilla die op 31 mei 2010 met geweld trachtte de zeeblokkade te doorbreken die door Israël jegens het terreurregime van Hamas in de Gazastrook was opgelegd. Dit om te voorkomen dat Hamas wapens, ammunitie en materiaal om bommen en explosieven te maken zou importeren.

Parlementslid Zoabi: Ik wil alleen maar Israël van binnenuit vernietigen, wat is daar verkeerd aan?

Volksvertegenwoordiger Zoabi heeft de volgende privileges verloren: gebruik van een diplomatiek paspoort, overheidsdeelname in wettelijke toelagen en bijzondere vrijheden betreffende internationale reizen. Na de stemming, raakten Zoabi en haar partijcollega Jamal Zahalka van de anti-zionistische Baladpartij bijna slaags met de parlementsleden Yoel Hasson en Carmel Shama van de partij Kadima. Dienstpersoneel van de Knesset moesten tussenbeide komen om het dispuut af te wenden.

Tijdens het drie uur durende stormachtige debat dat de stemming voorafging, beschuldigden volksvertegenwoordigers van rechtse partijen Zoabi van verraad en het gebrek aan loyaliteit tegenover de Israëlische staat. Parlementslid Yariv Levin zei dat Zoabi niet thuishoort in de Knesset. Levin drukte zijn tevredenheid uit over de resultaten van de stemming. “Dit besluit vormt een weerspiegeling van de wens van het grote publiek om kordater op te treden tegen parlementsleden de militairen van het IDF schade toebrengen en ons bestaansrecht om hier te mogen leven in vraag stellen,” zei hij. “Volksvertegenwoordiger Zoabi weet nu dat zij een echte prijs voor haar gedrag zal moeten betalen,” voegde hij er nog aan toe.

Zoabi nam deel aan de activistenvloot die Israël ervan beschuldigde een humanitaire crisis in Gaza te veroorzaken en die tot doel had om de Israëlische zeeblokkade jegens Hamas actief uit te dagen. Zoabi was een passagier aan boord van Mavi Marmara, een schip dat leden van de Turkse terreurorganisatie IHH vervoerde. Het schip vervoerde niet eens humanitaire hulpgoederen.

Toen de commando’s van het IDF de Marmara enterden in een poging om het schip weg te keren van Gaza, werden zij aangevallen en ernstig verwond door IHH leden, die er zelfs in slaagden om drie van de soldaten benedendeks te slepen. Uit zelfverdediging op de aanval openden de soldaten het vuur waarbij negen Turkse combattanten om het leven kwamen.

Zoabi poseert voor de Mavi Marmara

Na het incident op zee, beschuldigde Zoabi in interviews met de media Israël ervan dat het er niet in geslaagd was om de gewonde activisten van de nodige medische zorgen te voorzien en verwees naar de aanwezigheid van Israël in Judea & Samaria als “de grote misdaad van Israël”. Zij verklaarde ook dat zij “helemaal geen spijt had” dat zij aan de vloot had deelgenomen en het opnieuw zou doen.

De Arabische nationalistische politieke partij, Balad, vertegenwoordigt door onder meer Hanin Zoabi, is voorstander om Israël te veranderen in een binationale staat eerder dan in een Joodse staat. Hoewel de partij verboden werd door het Centrale Comité van Verkiezingen om deel te nemen aan de parlementsverkiezingen in 2003 en 2009, de tweede keer zelfs met een stemming van 26 tegen 3, heeft het Israëlische Hooggerechtshof telkens deze beslissingen ongedaan gemaakt waardoor het de partij toch werd toegestaan in de Knesset te zetelen.

De vroegere voorzitter van de Baladpartij, oud-volksvertegenwoordiger Azmi Bishara, nam ontslag uit de Knesset en vluchtte het land uit op beschuldiging van hulp aan Hezbollah tijdens de Oorlog in Libanon van 2006, naast nog andere zaken. [Bronnen: hier en hier]

Bronnen: Arutz Sheva: Knesset Strips MK Zoabi of Privileges over Flotilla door Maayana Miskin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.