Reconstructie door het IDF van de ondergang van het Free Gaza Flotilla [video]

Knap gemaakte reconstructie van de gebeurtenissen van 31 mei 2010, toen een klein flottielje van zes schepen de legale Israëlische blokkade van de Gazastrook trachtte te doorbreken, maar faalde in haar boosaardige opzet. De film werd gemaakt in opdracht van het IDF en is gebaseerd op de bevindingen van het Eiland Team of Experts. Wat mij betreft tot nog toe het beste en helderste verslag van het incident.

Het beeldverslag volgt de avonturen van het flottielje, waarbij een tijdlijn wordt gevolgd die afwisselend gebruik maakt van 3 D modellen en beeldfragmenten die van de incidenten werden gemaakt. De gebeurtenissen, die hebben geleid tot en doorheen het hele incident met het flottielje, worden verhaald in het videoverslag zoals het werd samengesteld en voorgesteld door het team van experten onder leiding van (reserve) majoor-generaal Giora Eiland, chef van het interne onderzoekscomité van het IDF.

De eerste fase van de operatie: Het IDF stuurt berichten uit naar de zes schepen van het flottielje, met name dat zij zich bevinden in een gebied waar een maritieme blokkade wordt gehandhaafd en biedt de schepen aan om hun lading via de Israëlische haven van Ashdod over te brengen naar de Gazastrook. Het schip de Sofia antwoordde helemaal niet, terwijl de andere schepen weigerden en/of antwoorden met laster en scheldwoorden. De vredesactivisten van de Mavi Marmara beantwoordden de oproep van het IDF met uitdrukkingen zoals “Shut the f**k up“, “Go back to Auschwitz” en “We’re helping Arabs go against the US; don’t forget 9/11, guys.

De strijdkrachten van het IDF waren opgesplitst in verschillende groepen en elke groep enterde een verschillend schip. De soldaten enterden de Mavi Marmara om 4u28 in de vroege ochtend, maar slaagden er niet in om aan boord te raken doordat ze bekogeld werden met metalen objecten. Na een onsuccesvolle poging om het schip te bereiken met kleinere bootjes, naderde om 4u30 een eerste groep van 15 soldaten. Het eerste touw dat uit de helikopter werd gegooid werd door de activisten vastgegrepen en vastgemaakt aan het dek om te beletten dat de soldaten op het schip konden afdalen.

Voor de kust van Gaza op 31 mei 2010. Een vredevolle ‘journalist’ aan boord van de m/s Mavi Marmara toont fier aan de wereldpers zijn slagersmes waarmee hij beloofde veel Joden te zullen vermoorden. Echter, een en ander liep niet helemaal zoals hij had verwacht…

Snel verder lezen KLIKKEN op –>

Soldiers that descended down the second rope were met by 2-4 demonstrators each who wielded knives, axes, and metal poles. The second soldier to descend was shot in the stomach by a demonstrator. The soldiers who were in danger of their lives were forced to use their live weapons. Five soldiers were injured by stabbing, blows and live fire by the demonstrators. Within seconds of boarding the ships, three soldiers were thrown off the deck by demonstrators. The injured were dragged to the hull of the ship.

A reinforcement of soldiers arrived from a second helicopter, which was also attacked by demonstrators, and the soldiers are met with violence when they attempt to access the lower deck of the ship. At 4:46 AM a third helicopter arrives to the Mavi Marmara, and the two groups of soldiers combine forces on the ship roof and descend to the other parts of the ship, where they are also met with lethal violence, and thus respond with live fire.

Many of the demonstrators enter inside of the ship as the smaller boats arrive at the side of the ship, however some still violently attack the incoming boats and the soldiers respond with live fire. The Commander of the Special Navy Forces boards the ship, and while evaluating the forces, it is discovered that three soldiers are missing. The missing and injured soldiers are discovered to have been abducted by a number of violent demonstrators, who abandon the soldiers and run back into the ship when fired at.

Two of the injured soldiers jump off the ship so that they can be picked up by the IDF boats. The third injured soldier is on the bow of the boat and slipping out of consciousness. IDF soldiers remaining on the boat come to his aid.

At 5:17 AM the situation is evaluated and some of the findings: live fire was used by demonstrators towards IDF soldiers who were on the ship, including one soldier who descended down the rope and was shot in the abdomen. Live fire by the demonstrators was also aimed at the soldiers on the small Israeli Navy boats next to the Marmara. The first occurence of live fire was that used by the demonstrators. In addition, a gun with emptied magazines was found in the hull of the ship.

IDF forces had boarded the other ships without incident. Treatment and evacuation was carried out for the injured soldiers and demonstrators alike. 38 injured were airlifted, 7 of them soldiers. The three soldiers who had been attempted to be kidnapped and were taken to the hull of the ship were witness to an argument between the violent demonstrators, and other passengers of the Marmara who asked the violent demonstrators to cease their violent activity.

24 of the injured passengers were diagnosed at the Ashdod Port and treated in hospitals in Israel. After the operation ended, the ships arrived at the Ashdod Port accompanied by Israeli Naval forces. An intelligence investigation following the flotilla incident found that 40 of the IHH activists previously boarded the Marmara ship from Istanbul before joining the others.

The 8 of the 9 demonstrators killed were members of the IHH or other allied groups. Around half of those killed had declared in front of their families their aspiration to die as martyrs (“shahids”). Footage on the Marmara shows that the violence had been prepared: metal poles and chains were prepared, slingshots, buzzsaws, gas masks, tear gas, bulletproof vests, knives, and more. A briefing had taken place before the IDF had boarded the ship, with the leader of the violent demonstrators telling the group to attack the IDF soldiers at any cost.