Abbas overlegt in Caïro met oppercommando Palestijnse Islamitische Jihad

Deze foto liegt er niet om. Teheran, 27 februari 2010. De leiders van de drie belangrijkste Gazaanse terreurformaties lobbyen om meer wapens en geld bij hun belangrijkste sponsor en wapenleverancier: IRAN. Van links naar rechts: de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki, in het midden Iran’s hoogste leider Ayatollah Ali Khamenei, naast hem Hamasleider Khaled Meshaal, vervolgens Ramadan Shallah, de leider van de Palestijnse Islamitische Jihad en uiterst rechts op de foto Ahmed Jibril, leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina van het Generaal-Commando (PFLP-GC).

door Khaled Abu Toameh

Onder het toezicht van de Egyptische overheid, heeft Mahmoud Abbas – de gerant van de Palestijnse Autoriteit – op maandag in de Egyptische hoofdstad Caïro een ontmoeting gehad met Ramadan Shallah, de secretaris-generaal van de terreurorganisatie de Palestijnse Islamitische Jihad en zijn afgevaardigde, Ziad Nakhleh.

Terwijl elders Spanje aangekondigde dat het heeft beslist om vóór september een Palestijnse staat te erkennen volgens de lijnen van 1967 [dwz: de staakt-het-vuren lijnen van april 1949], belegden Abbas samen met de in Syrië gebaseerde leiders van de Islamitische Jihad hoe het nu verder moet met de Palestijnse nationale verzoeningskwestie. De twee partijen hadden het ook over het verlies van de controle van de PA over de militanten en aanhangers van de Islamitische Jihad op de Westelijke Jordaanoever.

Eerste les op een Palestijnse school in Gaza: Hoe wordt ik later een goede Jodendoder

De Palestijnse Islamitische Jihad heeft het aan de gang zijnde hardhandig optreden van de PA jegens haar groepsleden veroordeeld en de PA aangespoord om al haar leden op vrije voeten te stellen [die worden vastgehouden in Palestijnse gevangenissen], meer in het bijzonder in verband met het verzoeningsakkoord tussen Hamas en al Fatah dat enkele weken geleden door bemiddeling van de Egyptische regering in Kaïro werd bereikt. Onder het vorige regime van Hosni Moebarak, waren de leiders en de leden van de Islamitische Jihad ongewenst in Egypte.

Een ambtenaar van de Islamitische Jihad zei de besprekingen ook gericht waren “hoe moet worden omgegaan met toekomstige uitdagingen en Israëlische bedreigingen.” Hij omschreef de vergadering met Abbas als positief en grondig. Abbas, die in Kaïro was, hield er in de Egyptisch hoofdstad tevens besprekingen met generaal Hoessein Tantawi, het hoofd van de Opperste Raad van de Strijdkrachten, en informeerde hem omtrent de meest recente ontwikkelingen rondom het geblokkeerde vredesproces voor het Midden-Oosten.

Abbas informeerde Tantawi ook over de uitkomst van de spoedvergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga die vorig weekend in Qatar plaatsvond. De ministers uitten toen hun steun voor het plan van Abbas om de Verenigde Naties in september te vragen om een Palestijnse staat op de lijnen van 1967 te erkennen.

In een aanverwante ontwikkeling deelde Nabil Shaath, de vredesonderhandelaar voor de PA, maandag mede dat Spanje had aangekondigd dat het van plan was om nog vóór september de Palestijnse staat te erkennen. Die aankondiging van Shaath kwam er nadat hij in Ramallah een ontmoeting had met de Spaanse Consul, Alfonso Portable.

Shaath zei dat de Paletsijnse Autoriteit haar inspanningen opdrijft om extra steun en internationale erkenning te verwerven voor haar onafhankelijkheidswens. Hij vertelde dat de Spaanse diplomaat beklemtoonde dat zijn land Palestina zou steunen om lid te worden van de Verenigde Naties. Shaath zei dat hij van plan was om Armenië, Moldavië, de Filippijnen, Mexico en Colombia te bezoeken om hun regeringen ervan te overtuigen om de wens naar onafhankelijkheid te steunen die in september aanstaande wordt aangevraagd bij de VN.

Tip van Brabosh.com:

Misschien dat al die democratische en niet-democratische landen die een niet bestaand land en een niet bestaand volk zonder grondgebied zoals de Palestijnen onafhankelijkheid willen schenken zonder een onderhandeld akkoord met Israël, nochtans hun belangrijkste partner in het ganse conflict, tegelijkertijd willen pleiten voor de onafhankelijkheidswens van andere landen en hun respectievelijke volkeren, die héél wat meer historische aanspraken kunnen laten gelden dan dat Palestijnse nepvolk.

Zoals daar zijn: zoals Koerdistan, Tsjetsjenië, Tibet, Baskenland, Tataristan, de Sioux en de Shoshones in de VS, de Bantoes in Zuid-Afrika, de Aboriginals in Australië en zoveel dozijnen andere volkeren en semi-onafhankelijke landen. Alhoewel, dat zijn geen Joden, dat zal voorlopig niet lukken. De Verenigde Naties, onder de auspiciën van de Arabische Liga en de OIC (moslimwereld), hebben hun prioriteiten elders gelegd. Zij steunen alleen anti-Israëlische en antisemitische initiatieven.

Pech voor al die andere volkeren die zoveel meer waarachtige rechten op soevereiniteit kunnen laten gelden dan pakweg die Arabieren die zich op een regenachtige dag eensklaps Palestijnen gingen heten.

Bronnen: The Jerusalem Post: Abbas meets with Islamic Jihad leaders door Khaled Abu Toameh van 31 mei 2011