Conflict gaat niet over Palestijnse staat maar om erkenning Joodse staat

Netanjahoe in het Amerikaans Congres:
“Conflict gaat niét over de Palestijnse staat, maar om erkenning van de Joodse staat”

door Cidi.nl

www.cidi.nl

Tijdens de toespraak voor het Amerikaanse Congres op dinsdag 24 mei kreeg de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe bijna dertig staande ovaties. Hoewel de toespraak geen nieuws bevatte, was het een duidelijke uiteenzetting van de standpunten van de Israëlische regering. Deze standpunten kwamen hem overigens wel op kritiek te staan van de Palestijnen en de rechtervleugel van zijn eigen partij.

Netanjahoe zei in de toespraak dat hij bereid is verregaande compromissen te sluiten, maar hij gaf hierbij wel het kader waar binnen die compromissen mogelijk zijn. Netanjahoe zei dat Israël niet is wat er mis is in het Midden-Oosten. “Israël is wat er goed is in het Midden-Oosten.” Volgens Netanjahoe is de reden dat er nog geen vrede is in het Midden-Oosten te wijten aan de Palestijnen, want alle Israëlische premiers sinds de Oslo Akkoorden hebben ingestemd met het oprichten van een Palestijnse staat. Hij verklaarde dat de oorzaak van het voortdurende conflict ligt in het feit dat de Palestijnen niet bereid zijn een Joodse staat te accepteren. “Ons conflict was nooit over het oprichten van een Palestijnse staat; het ging altijd om het bestaan van de Joodse staat.”

Een paar uitspraken van Netanjahoe werden met gejuich begroet. Een was: “Jeruzalem moet nooit meer verdeeld worden. Jeruzalem moet de verenigde hoofdstad van Israël blijven.” Ook toen Netanjahoe zei dat Israël gul zal zijn waar het de grootte van de Palestijnse staat betreft, maar dat “Israël niet zal terugkeren naar de onverdedigbare begrenzing van 1967”, werden zijn woorden onthaald op applaus en gejuich van de Congresleden.

Ook stelde Netanjahoe dat het Palestijnse vluchtelingen vraagstuk buiten Israël opgelost moet worden en ging hij dieper in op de eisen die Israël aan een Palestijnse staat zal moeten stellen om de veiligheid van de Israëlische bevolking te garanderen. Desondanks kwam er kritiek vanuit de Israëlisch nationalistische hoek dat Netanjahoe geen beloften over terugtrekking uit de nederzettingen mocht maken. Kadima vond de toespraak vooral mooie woorden, maar benadrukte dat het de acties van Netanjahoe zullen zijn, waarop hij beoordeeld zal worden.

De woordvoerder van de Palestijnse president Abbas van de Palestijnse Autoriteit stelde dat Netanjahoe’s toespraak niet tot vrede zal leiden. Saeb Erekat, een van de Palestijnse vredesonderhandelaars, zei dat de toespraak “vol leugens” zat. Op woensdag 25 mei werd er in Ramallah over de toespraak gesproken. Abu Zamir, woordvoerder van Hamas noemde de toespraak “arrogant” en een reden om de verzoening tussen Hamas en Fatah zo snel mogelijk in te voeren. Hamas leider Ismail Haniyeh riep dat zij de “bezetting zullen verscheuren” net zoals Netanjahoe president Abbas in de toespraak had gevraagd de overeenkomst met Hamas te verscheuren.

Netanjahoe riep president Abbas ook op de Joodse staat Israël te erkennen en ermee te onderhandelen. “En als u dat doet, dan beloof ik u dit: Israël zal niet het laatste land zijn dat een Palestijnse staat zal verwelkomen als een nieuw lid van de Verenigde Naties; het zal het eerste zijn om dat te doen.”