De blokkade van de Gazastrook is voorbij [video]

De blokkade van de Gazastrook is voorbij. Tenzij u nog altijd niet op de hoogte was van het feit dat Egypte inderdaad 4 jaar lang haar 15 kilometer lang grens met Gaza heeft dichtgehouden. Eén bron binnen de Israëlische regering zei dat de eerste bezorgdheid van Israël gaat naar de veiligheid, “en wij volgen deze zorgen rechtstreeks op met de Egyptenaren.”

Tegen het einde van de dag waren 450 mensen de grens overgestoken naar de Sinaï. “Een 30 tal mensen werden teruggestuurd omwille van veiligheidsredenen,” zei een Palestijnse grensambtenaar. De grensovergang van Rafah, de enige deur van Gaza naar de buitenwereld die niet door Israël wordt gecontroleerd, zal zes dagen per week geopend zijn in plaats van vijf en zal twee uren langer per dag open blijven en ook vroeger opengaan. Palestijnen die door de terminal de grens waren overgestoken zeiden dat ze opgelucht waren dat zij aan de andere kant van de grens niet werden opgewacht door Egyptische veiligheidsmensen. In het verleden werden Gazaanse inwoners dikwijls zonder duidelijke reden gearresteerd en/of teruggezonden.

Vrouwen hebben geen visumplicht. Iemand zoals de terroriste Dalal Mughrabi die 38 Joden vermoordde mag vrij de grens oversteken

De Egyptenaren hebben enkele medische teams toegestaan om reizigers te onderzoeken om de ziekenhuisopname van patiënten in de Egyptische ziekenhuizen te vergemakkelijken. En ook voor het eerst ooit, hebben de Egyptenaren besloten dat Palestijnse mannen onder de leeftijd van 18 jaar en ouder dan 40 jaar geen visa nodig hebben om Egypte binnen te gaan.

Alle vrouwen zijn vrijgesteld van de visumplicht. Discriminatie dus ten aanzien van de mannen. Blijkbaar denken Egyptenaren dat vrouwen geen terroristische activiteiten kunnen ontplooien, denk maar bv aan Dahlal Mughrabi, de ‘heldin’ van Gaza die 38 Joodse dagjestoeristen vermoordde.

Ghazi Hamad, een vertegenwoordiger van Hamas, zegt dat de waarnemers van de Europese Unie niet terug zullen komen. Die waarnemers werden in 2005 geplaatst aan die grenspost van Rafah in het kader van een overeenkomst tussen de Palestijnse Autoriteit, de Europese Unie en Israël. De waarnemers werden gedwongen hun posities in de terminal te verlaten na de gewelddadige machtsovername van de Gazastrook door Hamas in de zomer van 2007.

Ook de veiligheidsstrijdkrachten van al Fatah – de partij van Mahmoud Abbas – werden toen gedwongen om de grensovergang te verlaten. “De Egyptenaren hebben het met ons niet over die waarnemers van de EU gehad,” zei Hamad. “Wij verkiezen dat de terminal onder de exclusieve controle zal staan van Palestijnen en Egyptenaren.” Hij zei dat de regering van Hamas in staat is om de grensovergang te besturen op een “professionele en wettelijke manier overeenkomstig de internationale normen.”

Woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas zei dat het heropenen van de grensovergang de eerste stap is naar “het breken van het beleg van de Gazastrook.” “Het gebaar van zaterdag was ook een teken van de verbeterde betrekkingen tussen Caïro en Hamas,” zei hij.

Sami Abu Zuhri: Egypte weigert onze gewapende terreurbrigades - inclusief mijzelf - vrije doorgang te verlenen. Dat is een beetje flauw van ze maar misschien komt dat ook nog wel voor elkaar

Abu Zuhri drukte tevens de hoop uit dat de Egyptenaren ook de reisverboden zouden opheffen die zij aan vele Palestijnse inwoners van de Gazastrook [lees: terroristen] hebben opgelegd, met inbegrip van de hogere ambtenaren van Hamas. “Wij danken de Egyptische leiding voor deze inspanning en voor het verminderen van het lijden van onze mensen,” voegde hij er aan toe.

Abu Zuhri was één van die hogere ambtenaren van Hamas die de toegang tot Egypte door de veiligheidsambtenaren werd verboden. Zijn jongere broer en voormalige lijfwacht, Youssef Abu Zuhri, stierf in oktober 2009 in een Egyptische gevangenis. De familie beschuldigde de Egyptische regering dat ze hem hadden doodgemarteld. Een andere hogere ambtenaar van Hamas, Muhammad Awad, heeft de Egyptische overheid verzocht om de grensovergang ook voor commerciële activiteiten te heropenen. “De Egyptische beslissing moet gevolgd worden door bijkomende maatregelen, vooral op het terrein van de handel,” zei hij. “Wij hopen dat Egypte bereid zal worden gevonden een grote rol in de wederopbouw van de Gazastrook te spelen.”

Tot op heden kan het Egypte geen barst schelen hoe de Gaza wordt bestuurd, ze hebben dan ook nooit een vinger uitgestoken om de Gazaanse bevolking te helpen. Palestijnen die op bezoek zijn in Egypte worden al decennialang door de Egyptische bevolking bespot en besmeurd en op alle terreinen van de samenleving in Egypte geraciseerd en gediscrimineerd. Op de videoclip wordt dit ook door een Palestijn bevestigd die hoopt dat die houding van de Egyptenaren zal veranderen.

Nabil Shaath (hierboven aan het woord in de videoclip), een hogere ambtenaar van al Fatah die dit weekeinde op bezoek is in de Gazastrook, begroette het heropenen van de grensovergang als een ‘moedig besluit’. “Wij zijn zeer gelukkig, het was een moedige beslissing van Egypte om de grenspost te openen en om de gevangenis te ontmantelen die door Israël werd opgelegd aan het volk [van Gaza],” zei hij en voegde eraan toe dat het heropenen van de terminal één van de resultaten is van het tot stand komen door de bemiddeling van Egypte van het verzoeningsakkoord tussen Fatah en Hamas was.

Hij verwierp de vrees dat van Israël dat nu meer wapens dan vroeger het grondgebied zullen worden binnen gesmokkeld. “Het openen van deze poort betekent niet dat Egypte bommen en explosieven zal willen toestaan,” zei Shaath. “Egypte wil een veilige passage toestaan voor individuen die een normaal bestaan willen leiden.”

Het is uiteraard de eerste bekommernis van Israël dat de grenspost door het dozijn terreurgroepen dat Gaza rijk is en onder de leiding van Hamas ressorteert, zal worden gebruikt worden om de wapenhandel op te drijven. Premier Netanjahoe vertelde vorige week nog tijdens zijn bezoek in Washington dat er momenteel nog ongeveer 10.000 raketten klaarstaan in Gaza, waarvan sommigen doelen tot voorbij Tel Aviv konden bereiken.


Bronnen: The Jerusalem Post: 450 Gazans enter Egypt on first day of Rafah opening van 28/29 mei 2011; Arutz Sheva: Egypt Opens Rafiah Crossing door David Lev van 28 mei 2011;