Prijzen bouwmaterialen in Gaza in elkaar gestort

Gaza City, 24 mei 2011. Volgende maand halfweg juni 2011 opent in Gaza een gloednieuwe  3-verdiepen tellende supermarkt haar deuren. 3000 vierkante meter ruimte voor wat wordt aangekondigd als zijnde het “grootste winkelcentrum van Gaza”, zullen allerhande luxe goederen worden aangeboden afkomstig uit de landen van Europa, Turkije, China en… Israël, kwestie van de prijzen laag te houden. Er komt tevens een bioscoopzaal in het complex die 3-D films zal draaien. Meer foto’s en uitleg hier klikken en hier.

door Elder of Ziyon [bron]

De website Palestina Vandaag, gelieerd aan de terreurgroep de Islamitische Jihad, meldt dat de prijzen van bouwmaterialen zoals cement en ijzeren buizen de laatste maanden met ruim 30 procent zijn gedaald. Als voornaamste oorzaak van die daling wordt gewezen op een grote toename van deze materialen die worden ingevoerd vanuit Egypte via de smokkeltunnels.

Interessant is dat het artikel vermeldt dat de prijzen van gesmokkelde materialen lager ligt dan voor materialen die op de legale manier worden ingevoerd vanuit Israël en via de grensovergang van Kerem Shalom de Gaza worden binnen gebracht: 525 sjekels** versus 540 sjekels per ton cement; 3400 sjekels vs 4000 sjekels per ton ijzer.

Met aggregaat (zand en grind om samen met water en cement beton aan te maken) is het net andersom. Aggregaat dat uit Israël wordt ingevoerd is nog altijd goedkoper dan de gesmokkelde. 140 sjekels gesmokkeld aggregaat vs 110 sjekels via de officiële grenspost en 85 sjekels lokaal geproduceerd aggregaat.

Typisch voor de hypocrisie omtrent zogenaamde tekorten in bouwmaterialen die niet bestaan, is dat al de bouwmaterialen die legaal vanuit Israël de Gaza worden ingevoerd worden aangeduid als zijnde projecten van ngo’s bestemd voor de bouw van UNRWA scholen en huizen.

Het is niet duidelijk of de hierboven genoemde prijzen een weergave zijn van wat de ngo’s ervoor betalen, of dat het een indicatie is van een verdere opheffing van de beperkingen op de invoer van materialen afkomstig vanuit Israël, of dat er een zwarte markt in bouwmaterialen bestaat bedoeld voor de UNRWA en andere ngo’s.

** sjekel (Israëlische munteenheid): In februari 2011 was 1 euro ongeveer 4,95 sjekel waard, oftewel 1 sjekel was 0,20 euro waard. Snel de waarde kennen in euro’s van iets dat in sjekels wordt uitgedrukt is gewoon het aantal sjekels delen door vijf. [bron]

De grensovergang van Kerem Shalom, 20 september 2010. Sinds het débâcle met het Free Gaza Flotilla op 31 mei 2010, heeft Israël de meeste beperkingen op de invoer van bouwmaterialen naar Gaza stilaan opgeheven