Canadese premier Stephen Harper verwerpt Obama ’s anti-Israëlbeleid

De Canadese minister-president Stephen Harper weigert zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama te volgen in diens eis dat Israël moet inkrimpen en terug zou moeten keren naar de Lijnen van 1967. Dat is wellicht ook voor het eerst, dat Canada zich meer pro-Israël opstelt dan de Verenigde Staten. Nu Nederland nog! [België kunnen we wel afschrijven, ik zie de minister van BuZa Stefaan Vanackere ergens in een donker hol staan met zijn broek afgezakt tot op zijn enkels, dat komt nooit goed met die ‘ontslagnemende’ Israëlbasher…]

Ottawa won’t back Obama’s Mideast peace proposal

door Daniël Leblanc
http://www.theglobeandmail.com/

De regering van minister-president Stephen Harper weigert gehoor te geven aan de eis van de Verenigde Staten om terug te keren naar de Lijnen van 1967** als uitgangspunt voor het bereiken van vrede in het Midden-Oosten, een stelling die scherpe kritiek heeft uitgelokt van Canada’s toegewijde bondgenoot Israël. Tijdens een briefing die de aanstaande G8 top in Frankrijk voorafging, zeiden de federale ambtenaren dat de basis voor hernieuwde onderhandelingen moet gelegd worden met wederzijdse instemming.

Israël heeft erg snel het voorstel van president Barack Obama verworpen, waarin hij voorstelde dat als uitgangspunt voor hernieuwde onderhandelingen terug naar de Lijnen van 1967 moeten worden gekeerd met eventueel landruil met wederzijdse instemming. “Wat de regering van Canada steunt is voornamelijk een onderhandelde 2-statenoplossing,” zei een hoge federale ambtenaar. “Als het om grenzen gaat, als het om wat anders gaat, moet het onderhandeld worden, het kan nooit een eenzijdige zaak zijn.”

Onder druk gezet door verslaggevers, zeiden de federale ambtenaren dat zowel de Israëliërs als de Palestijnen over de belangrijkste zaken met beslissen, waarvan de Israëliërs als duidelijk hebben gemaakt dat een terugkeer naar de Lijnen van 1967 onbespreekbaar is wegens onverdedigbaar. “Indien de twee partijen van mening zijn dat dit het uitgangspunt moet zijn [voor hernieuwde onderhandelingen], is dat leuk voor hen,” zei de federale ambtenaar, die verder anoniem wenste te blijven.

Dimitri Soudas, de perschef van de Canadese minister-president, zei dat de positie van Canada ten aanzien van het conflict onveranderd blijft en zich vasthoudt aan het zoeken naar een onderhandelde 2-statenoplossing. “Uiteindelijk behoort ‘geen oplossing’ ook tot de mogelijkheden, zonder dat beide partijen rond de tafel plaatsnemen, onderhandelen en instemmen met wat er ook uit de bus mag komen,” voegde Soudas er nog aan toe.

** Hier stond aanvankelijk ook weer ‘1967 borders’ maar heb ik vertaald als ‘Lijnen van 1967’ (en ook nog een paar keer verder in de tekst). Blijkbaar is het een wijdverbreide mening van journalisten dat er in 1967 ‘grenzen’ zouden zijn vastgelegd, wat historisch en juridisch niet klopt natuurlijk.

Met dank aan Sophie Petiet voor de hint.