Jeruzalem draait geldkraan naar Palestijns Autoriteit weer open


Palestijnse Hamas activisten zamelen geld en andere kostbare voorwerpen in om hun terroristische activiteiten te financieren tijdens één van hun donatiecampagnes. Sommige Hamassympathisanten komen zelfs gewoon wat geweerkogels afgeven. Deze foto dateert van 9 april 2004 volgend op het Vrijdaggebed in Gaza City. (Bron van de foto: Crethi Plethi / foto: Abid Katib/Getty Images)

Minister Yuval Steinitz (afb. rechts) heeft de bevriezing gedurende twee weken van contant geldoverdracht aan de PA, beschreven als het uitreiken van een “gele kaart“, als waarschuwing aan het adres van het toekomstige eenheidskabinet tussen Fatah en Hamas, met een “rode kaart” in het vooruitzicht dat de geldkraan definitief zal worden dicht gedraaid indien het geld naar Hamas wordt door gesluisd.

Het Israëlische kabinet bereikte zondag een akkoord dat het miljoenen dollars opgeschorte belastingsoverdrachten aan de Palestijnse Instantie zal vrijgeven. Steinitz zegt dat hij “voldoende verzekering heeft gekregen” dat de fondsen Hamas niet zullen bereiken en dat met die fondsen geen terroristische activiteiten worden gefinancierd. Indien dit toch nog zou gebeuren zal Israël opnieuw de overdrachten blokkeren.

Eerder deze maand blokkeerde Jeruzalem de routinematige overdracht van ongeveer 300 miljoen sjekels (88 miljoen dollar) in douaneaccijnzen en andere heffingen die het namens de Palestijnen incasseert nadat PA-chef Mahmoud Abbas een eenheidsakkoord afsloot met zijn rivaal Hamas dat zoals iedereen weet via haar Handvest oproept tot de vernietiging van Israël.

Premier Salam Fayyad had om internationale interventie verzocht om de Israëlische maatregel ongedaan te maken. De Palestijnse Autoriteit is zwaar afhankelijk van hulp van donorlanden waaronder ook de Verenigde Staten, die hebben gezegd dat toekomstige hulp zal afhangen hoe de nieuwe Palestijnse overheid er zal uitzien in het kader van de eenheidsovereenkomst die tussen Fatah en Hamas werd bereikt.

De belastingsoverdrachten voorzien de PA jaarlijks van 1 miljard tot 1.4 miljard dollars. De Palestijnse ambtenaren hadden gewaarschuwd dat zij niet aan hun verplichtingen zouden kunnen voldoen, waaronder het uitbetalen van ed salarissen van de PA overheidsambtenaren, zonder dat ze over deze fondsen zouden kunnen beschikken.


Bronnen: The Jerusalem Post/Reuters: Jerusalem says it will release tax funds to Palestinians van 16 mei 2011; Arutz Sheva: Israel to Renew Tax Transfer to the PA door Elad Benari van 16 mei 2011; lees ook op Brabosh.com: Bankroet bedreigt PA: oproep aan Arabische landen om financieel bij te springen van 15 mei 2011;