Bankroet bedreigt PA: oproep aan Arabische landen om financieel bij te springen


Abbas, de Berooide Koning van Ramallah. Het volk begint te morren. De door en door corrupte regering van Mahmoud Abbas zal binnenkort de kroonjuwelen van de Palestijnse Autoriteit moeten verkopen wil hij zijn bende criminelen en ander islamistisch tuig van de richel nog zoet kunnen houden.  Als dat maar goed afloopt…

Fayyad to Arab states: We need you; save us

Oproep van Fayyad aan de Arabische landen:
“Wij hebben jullie nodig; redt ons!”

De Palestijnse Autoriteit heeft de Arabische landen afgelopen woensdag 11 mei opgeroepen om de salarissen te betalen van haar 155.000 overheidsambtenaren, nadat eerder Israël heeft beslist om de overdracht naar de PA van de belastinginkomsten op te schorten. “Wij zeggen aan onze Arabische broeders: redt ons. Wij hebben uw hulp nu meer nodig dan ooit tevoren. Het is het moment van de waarheid,” zei Salam Fayyad, de Palestijnse premier van de Palestijnse Autoriteit tijdens een persconferentie in Ramallah op de Westoever.

De uitbetaling van de salarissen van april van de ambtenaren die in de openbare sector werken werden reeds met een week opgeschort als gevolg van het besluit van Israël, uit protest tegen de Palestijnse eenheidsovereenkomst waarbij de islamistische terreurgroep terug in de PA wordt betrokken. De Israëlische overheid besliste per 1 mei om de overdracht van Palestijnse douanetaksen en andere heffingen te stoppen die tot ongeveer 70 procent van de opbrengsten van de Palestijnse Autoriteit uitmaken, uit vrees dat het geld naar Hamas zou gaan dat er haar terreurdaden mee zou bekostigen.

Premier Fayyad: veel geld is nooit genoeg

Op maandag zei Fayyad dat de Palestijnse Autoriteit voor het eerst sinds 2007 niet in staat is om de salarissen van de openbare sector uit te betalen, waardoor de Palestijnse Autoriteit in een onhoudbare positie wordt geplaatst. Fayyad zegt dat de rekening voor april oploopt tot 170 miljoen dollar die de PA niet zal kunnen betalen tenzij de Arabieren en anderen financieel tussenbeide komen. “Het is moet niet per se. Eerder al verzochten we om hun hulp in deze moeilijke tijden,” vertelde Fayyad aan het persagentschap Reuters.

Hij zei dat de Arabische landen slechts 52 miljoen dollars in Palestijnse financiële steun hebben bijgedragen sinds het begin van 2011 – 42,5 miljoen dollar werden betaald door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en 10 miljoen dollar door de oliestaat Oman. Vergelijk dit met de 236 miljoen dollar die de Arabische landen in 2010 bijdroegen. De Europese Unie betaalde 145 miljoen euro (ofte 210 miljoen dollar) tijdens de zelfde periode. De EU kondigde op vrijdag aan dat het nog eens 85 miljoen euro (122 miljoen dollar) in hulp voor 2011 zou voorzien, waarvan 45 miljoen euro zou bestemd zijn voor de uitbetaling van de salarissen voor ambtenaren in sleutelposities. Het is nog niet duidelijk wanneer deze fondsen zouden uitgekeerd.

De PA, die bijzonder afhangt van financiële steun van donorlanden waaronder ook de Verenigde Staten en de Europese Unie, heeft internationale interventie verzocht om Israël te overreden om op haar besluit terug te keren. Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft verleden week vrijdag aan premier Benjamin Netanjahoe gezegd dat hij de opbrengsten van douanetaksen en andere heffingen niet moet inhouden, belastingen die Israël namens de PA int op goederen die via Israël in de door de PA gecontroleerde gebieden worden ingevoerd.

Hij zei dat hij zijn contacten met vele regeringen in de wereld heeft aangehaald om druk uit te oefenen op Israël om de fondsen vrij te maken. Vice-premier Silvan Shalom herinnerde de parlementsleden van de Knesset in Jeruzalem eraan dat in het interim vredesakkoord van Oslo uit 1993 waarin de overdrachten [van de taksgelden] werden vastgelegd, wordt bepaald dat “een groep die oproept tot de vernietiging van Israël niet aan de verkiezingen mag deelnemen. **” Hij voegde eraan toe “U kunt hier niet even voorbij komen en zeggen: “Ik wil dat deel van het Oslo Akkoord dat mij het beste uitkomt en al het andere wat me niet zint dan weer niet.”

Hamas heeft geld nodig om de lonen en onkosten van haar gemaskerde personeelsleden uit betalen

[** Opmerking: Om die belangrijke bepaling in de Oslo akkoorden te omzeilen,  nam Hamas in 2006 onder een andere naam (Lijst voor Verandering en Hervorming) deel aan de Palestijnse verkiezingen – de enige verkiezingen tot op heden sinds 1996 bron. Tot grote woede van Israël lieten de Verenigde Staten, de EU, Rusland en de Verenigde Naties begaan. De list werkte en tot ieders grote verbijstering [behalve dan Israël dat de donderbui had zien aankomen] won de terreurgroep Hamas ook nog eens de verkiezingen (enkel in Gaza),  gevolgd door een escalatie van de terreur en geweld en een flinke brok ellende sindsdien. De kiem voor de Gaza oorlog van dec. 2008-jan. 2009 werd toen gelegd.]

Fayyad antwoordde hierop: “Israël heeft niet het recht om ons geld in te houden. Dit is daad van piraterij. Israël doet ons geen gunst door die tegoeden over te dragen. Jeruzalem rekent ons 3 procent [commissie] aan om die belastingen te innen,” merkte hij op. Fayyad zei dat de Palestijnse Autoriteit nu verplicht wordt om geld bij de banken te lenen om zijn uitgaven te betalen die hij nog deed vóór het Israëlische besluit van kracht werd. “De maandelijkse kosten daarvan bedragen 30 miljoen dollar en de totale schuld aan de banken is opgelopen tot 890 miljoen dollar,” zei hij.

De salarissen die door de Palestijnse Autoriteit worden uitbetaald omvatten ook de 70.000 overheidsambtenaren in de Gazastrook, die hun lonen bleven opstrijken ook nadat Hamas in het voorjaar van 2007 met veel geweld de controle over het grondgebied had gegrepen.

Hamas en al Fatah, de belangrijkste Palestijnse factie die door PA-chef Mahmoud Abbas wordt geleid, bereikten tot ieders verrassing een eenheidsakkoord en legden dankzij Egyptische bemiddelaars hun geschillen bij, die tijdens een openbare ceremonie eind april in Caïro werd bezegeld. Zoals algemeen bekend is Hamas gekant tegen vredesonderhandelingen met Israël. Abbas blijft Israël achtervolgen met het doel een akkoord te bereiken die tot een Palestijnse staat moet leiden op grondgebied naast Israël. Hamas, dat geruggensteund wordt door de Iraanse en Syrische regeringen, heeft zich verbonden aan de strijd tegen Israël tot de Joodse staat is vernietigd.

In de overeenkomst van Kaïro, zijn Hamas en Fatah het eens geworden over het oprichten van een nieuwe, technocratische regering die binnen het jaar verkiezingen zal houden. De Verenigde Staten hebben al gezegd dat de nieuwe overheid Israël moet erkennen en afstand moet nemen van het geweld [jegens Israël] – voorwaarden die Hamas altijd al heeft afgewezen.

Bronnen: Arutz Sheva: Fayyad to Arab states: We need you; save us van 11 mei 2011.