Het moreel failliet van Gretta Duisenberg – Alle maskers af

Gretta Duisenberg schopt scene tijdens Dodenherdenking

door Arne Hankel

Gretta Duisenberg heeft woensdag een scene veroorzaakt door tijdens de twee minuten stilte van de Dodenherdenking te blijven bellen. Dat zorgde voor ergernis bij de gasten van het Amsterdamse restaurant waar ze zich op dat moment bevond. Gretta Duisenberg schopte rotzooi tijdens de twee minuten stilte Gretta Duisenberg schopte rotzooi tijdens de twee minuten stilte. Dat meldt journalist Alexander Bakkes woensdag op twitter. Volgens hem bleef Duisenberg doorbellen tot groot ongenoegen van de overige gasten van het Amsterdamse restaurant l’ Entrecôte et les Dames.

Gretta en Arafat
Gretta Duisenberg naast Yasser Arafat

Nadat de twee minuten voorbij waren, werd zij door de gasten aangesproken op haar gedrag. Ook de eigenaresse van het restaurant sprak Duisenberg aan op het verstoren van de herdenking. Duisenberg zou tegen de eigenaresse en gasten tekeer zijn gegaan. Zij zou, volgens Bakkes, de gasten Zionisten hebben genoemd. Daarna werd zij gevraagd het restaurant te verlaten. Toen Duisenberg dat niet wilde werd de politie gewaarschuwd en werd zij verwijderd.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen noemt Gretta Duisenberg, die woensdag voor rumoer zorgde door de twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking te verstoren, moreel failliet. Duisenberg spreekt van een hetze tegen haar Duisenberg spreekt van een hetze tegen haar. Duisenberg begon halverwege de twee minuten stilte in een Amsterdams restaurant, te praten. Zij moest uiteindelijk door de politie uit het restaurant worden verwijderd.

Van Baalen is verbijsterd over het gedrag van Duisenberg. ‘Wie geen respect voor onze doden uit de Tweede Wereldoorlog kan opbrengen, is niet aanspreekbaar. Heel triest,’ aldus Van Baalen vrijdag in De Telegraaf. Duisenberg laat vrijdag in een persverklaring weten zich niet te herkennen in het door de media geschetste beeld van het incident in het Amsterdamse restaurant l’Entrecôte et les Dames. Zij zegt dat de berichtgeving over het incident ‘het karakter van een hetze’ heeft gekregen.

Volgens Duisenberg was ze bij het binnenkomen van het restaurant niet op de hoogte gesteld van ‘de daar kennelijk gebruikelijke procedure rond het in acht nemen van de twee minuten stilte’. Toen mensen gingen zitten, kreeg Duisenberg de indruk dat de twee minuten voorbij waren en begon zij te spreken. Duisenberg ontkent zich te hebben opgedrongen aan andere gasten, maar stelt gevraagd te zijn aan te schuiven aan andere tafels voor een kopje koffie. Wel bevestigt ze van haar stoel te zijn gevallen.

Volgens Duisenberg werd de eigenaresse van het restaurant opgehitst door een van de gasten om de politie te bellen. Dat ze geen gehoor gaf aan het eerdere verzoek het restaurant te verlaten, had te maken met een reflex tegen ‘dergelijke Israëlische intimidatie in de illegaal bezette Palestijnse Gebieden’. Duisenberg verzet zich als politiek activiste al jarenlang fel tegen de Israëlische aanwezigheid in de Palestijnse Gebieden. In haar verklaring benadrukt ze verder dat er geen proces-verbaal is opgemaakt door de politie.


Bronnen: Elsevier nl: VVD’er Van Baalen: Duisenberg is moreel failliet door Arne Hankel van 6 mei 2011 en Gretta Duisenberg schopt scene tijdens Dodenherdenking van 4 mei 2011