Israël weigert eenheidsregering Hamas-Fatah te financieren


Dat was blijkbaar geen goed idee van Mahmoud Abbas, chef van de al-Fatahpartij en van de Palestijnse Autoriteit, om het op een akkoordje te gooien met de terreurgroep Hamas die sinds juli 2007 in de Gazastrook een islamistische dictatuur oplegt en de Gazaanse bevolking gijzelt.

Wat luidop – en al heel lang geleden werd aangekondigd indien het ooit zou gebeuren: Israël draait de geldkraan dicht naar de PA om te vermijden dat Hamas een deel van de pot krijgt en er haar vernietigingsplannen jegens Israël mede kan bekostigen.

Geef toe, het zou maar al te gek zijn moest Israël zèlf de terreuraanslagen jegens zichzelf subsidieren. “Dat Hamas zèlf haar Qassamraketten betaalt,” zullen ze in Jeruzalem geoordeeld hebben. Toch nog iemand die wakker is gebleven.

Vertaling van de volgende tekst volgt later….

On heels of Hamas-Fatah reconciliation, Israel imposes sanctions on Palestinian Authority as threatened; Erekat: “Israel has started a war.” Israel said on Sunday it has suspended tax transfers to the Palestinians in response to Palestinian Authority President Mahmoud Abbas’s bid to forge an alliance with rival Hamas terrorist group who are opposed to peace talks.

A senior Palestinian official in the West Bank condemned the move, saying Israel had no right to withhold Palestinian funds. Finance Minister Yuval Steinitz said he had suspended a routine handover of NIS 300 million ($88 million) in customs and other levies that Israel collects on behalf of the Palestinians under interim peace deals.

In an interview on Army Radio, Steinitz said that Israel feared the money would be used to fund Hamas, an Islamist terrorist group that runs the Gaza Strip and whose founding charter calls for the destruction of the Jewish state. Israel had threatened sanctions last week in response to Palestinian Authority President Mahmoud Abbas’s surprise announcement of a unity deal with Hamas that envisages the formation of an interim government and elections.

The tax transfer mechanism provides Abbas’s Palestinian Authority, which exercises limited self-rule in the West Bank, with $1 billion to $1.4 billion annually — two-thirds of its budget. “If the Palestinians can prove to us … that there is not a joint fund between the Palestinian Authority and Hamas in Gaza, I believe that we will reconsider the matter,” Steinitz said.

“We ask the entire world not to fund Hamas, so we must not do so, even indirectly,” he said. Asked about Israel’s decision, Saeb Erekat, a senior Palestinian official, said: “Israel has started a war even before the formation of the government.” Steinitz noted that Israel had withheld the tax revenues in the past, during the second intifada that began in 2000.

Bronnen: The Jerusalem Post: Following unity deal, Israel suspends tax transfer to PA door Reuters van 1 mei 2011; lees ook op Brabosh.com: Israël: Geen vredesbesprekingen met Hamas in een PA-regering en Peres: Akkoord tussen Fatah en Hamas is een fatale vergissing van 29 april 2011; Lieberman: Eenheidsakkoord met Hamas maakt Abbas mededader van de terreur van 29 april 2011; Hamas tegen de PLO: herroep de erkenning van Israël van 30 april 2011; Heel Israël binnen rakettenbereik in herenigde Hamas-Fatahstaat en Annexatie Westoever dreigt indien PA eenzijdig onafhankelijkheid verklaart van 1 mei 2011