Hamas tegen de PLO: herroep de erkenning van Israël


De terroristenleiders in maatpak, Mahmoud Abbas (al-Fatah/Oost-Israël) en Ismail Haniyeh (Hamas/Zuidwest-Israël), kunnen het weer prima met elkaar stellen. De Palestijnse Autoriteit gaat andermaal een grootse toekomst tegemoet.

Hamas to PLO: Rescind recognition of Israel

door Elior Levy

Ismail Haniyeh, de premier van Hamas in de Gazastrook [Zuidwest-Israël], heeft afgelopen vrijdag de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie [PLO] aangespoord om haar erkenning van Israël van 9 september 1993 weer in te trekken, als antwoord op de verwerping door de Joodse staat van de Palestijnse eenheidsverklaring van woensdag 27 april.

Haniyeh zei dat er geen rechtvaardiging bestaat voor het erkennen van de “Israëlische entiteit“ in het licht van Israël’s verwerping van de Palestijnse rechten en eenheid. “Hun aanwezigheid op onze grond is onwettig en kan niet worden erkend,“ zei de leider van Hamas.

Eerder benadrukte Haniyeh dat de tijdelijke Palestijnse regering die zal worden geïnstalleerd nàdat deze eenheidsovereenkomst van kracht wordt, geen vredesonderhandelingen met Israël zal aanvatten. Hij maakte ook duidelijk dat zijn groep geenszins de bedoeling heeft om de Joodse staat te erkennen. Sprekend op vrijdag, wimpelde Haniyeh de Israëlische bedreigingen van zich af om de Palestijnse verzoeningsinspanningen tegen te werken. “Wij gaan voor wat het beste de belangen van het Palestijnse volk dient en de Israëlische standpunten interesseren ons niet,” zei hij.

Lieberman gaat in de aanval

Intussen tracht Israël diplomatiek voordeel te putten in het aanschijn van de Palestijnse eenheidsverklaring. Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft een gesprek gehad met de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie [=EU’s Defensieminister], Catherine Ashton en vertelde haar dat Israël verwacht dat de EU een voorzichtige aanpak zal volgen wat betreft de overeenkomst tussen Fatah en Hamas.

Lieberman vertelde Ashton dat Europa moet eisen dat Hamas zich schikt naar de voorwaarden van het Internationale Kwartet [EU, VN, VS en Rusland] dewelke Europa zelf heeft geholpen bij het formuleren ervan: reorganisatie van Israël, afschaffing van de clausule die de vernietiging van Israël aankondigt in het handvest van Hamas, een einde aan de terreur jegens Israël en het aanvaarden van eerder afgesloten overeenkomsten [door de Palestijnse Autoriteit] met de Joodse staat. Lieberman voegde eraan toe dat Hamas moet worden aangespoord om het Rode Kruis toe te staan om de ontvoerde IDF militair Gilad Shalit te bezoeken.

“Het onderschrijven van de Palestijnse eenheidsovereenkomst zonder erop aan te dringen dat Hamas zich zal schikken naar de eisen [van het Kwartet] zal de boodschap brengen dat ‘terrorisme loont’, waardoor de kansen op een Israëlisch-Palestijnse vredesovereenkomst worden geminimaliseerd,” zei de minister van Buitenlandse Zaken. Hij voegde er nog aan toe dat [de dreiging reëel is dat] het scenario van Gaza zich op de Westelijke Jordaanoever [Oost-Israël] zal herhalen, wanneer Hamas het bestuur overneemt van het gebied en van daaruit raketten en mortiergranaten zal afvuren en zelfmoordaanslagen zal uitvoeren op onschuldige Israëlische burgers.


Bronnen: Ynet News: Hamas to PLO: Rescind recognition of Israel door Elior Levy van 29 april 2011; lees ook op Brabosh.com: Israël: Geen vredesbesprekingen met Hamas in een PA-regering en Peres: Akkoord tussen Fatah en Hamas is een fatale vergissing van 29 april 2011; Lieberman: Eenheidsakkoord met Hamas maakt Abbas mededader van de terreur van 29 april 2011