Israël: Geen vredesbesprekingen met Hamas in een PA-regering


De Palestijnen Azzam al-Ahmed (rechts) van de al-Fatah delegatie en Mahmoud al-Zahar, topman en partijideoloog van Hamas (midden met baard), tijdens hun gezamenlijke persconferentie na afloop van een zoveelste onderhandelingspoging in Kaïro Egypte, 25 februari 2009. Het zal nog meer dan twee jaar duren vooraleer de twee rivalen in de terreur jegens Israël een overeenstemming zullen bereiken. (Foto: AP/Nasser Nouri)

Israel: No talks with Fatah-Hamas government

door Attila Somfalvi

Het forum van zeven hogere ministers van de Israëlische regering heeft donderdag beslist dat er geen vredesbesprekingen worden gehouden in een samengevoegde regering van Hamas en Fatah, die zal naar wordt verwacht worden opgericht eens de twee rivalen zich officieel als verzoend verklaren. De beslissing is tegengesteld aan wat de Palestijnse chef Mahmoud Abbas enkele uren eerder verklaarde namelijk dat zijn regering vredesonderhandelingen met Israël zal verderzetten ondanks het akkoord [met het terreurkabinet van Hamas in Gaza.]

Eersteminister Benjamin Netanjahoe, minister Ehud Barak voor Defensie en de andere ministers van het forum hielden een aantal raadplegingen over de ontwikkelingen binnen de leiding van de Palestijnse Autoriteit, waarna zij op het einde daarvan beslisten om geen besprekingen te houden met om het even welke overheid waarin Hamas deel van uitmaakt. “Als de situatie verandert en Hamas haar streken verdandert en Israël erkent, dan kunnen we nog zien,” citeerde een bovengenoemde politieke bron. “Tot zolang zullen er geen besprekingen of onderhandelingen [meer] plaatsvinden met de Palestijnen tot het beeld wat duidelijker wordt.”

In een gesprek met het journaal op Kanaal 10 op donderdagavond, kleineerde Hamas woordvoerder Mahmoud al-Zahar de Israëlische intelligentiediensten door te stellen dat zij er niet ingeslaagd waren om te ontdekken dat een overeenkomst tussen de rivaliserende facties op til stond. Al-Zahar beschreef de geheime besprekingen in Kaïro die tot de overeenkomst leidde, waarvan de regeringsleden zeiden dat ze “onder de radar” plaatsvonden.

Zahar zei dat de delegaties elkaar de afgelopen maand hadden ontmoet in Kaïro, Soedan en Damascus. “Er voor wakende dat de afgelopen mislukkingen uit het verleden zich niet zouden herhalen, werd alles ver weg van de media gehouden, maar het [akkoord] kwam dus niet zomaar uit het niets gevallen,” zei hij.

Netanyahu drukte woensdag zijn verontwaardiging uit over overeenkomst die in Kaïro werd afgesloten en zei dat Abbas moet kiezen tussen “of vrede met ons sluiten of met Hamas [samengaan]”. President Shimon Peres heeft eveneens Abbas opgeroepen om de overeenkomst [met Hamas] niet te ondertekenen. “De overeenkomst tussen Fatah en de terroristenorganisatie van Hamas is een fatale vergissing die de totstandbrenging van een Palestijnse staat zal verhinderen en de kansen vernietigen om vrede en stabiliteit in het gebied te bereiken,“ zei Peres.

Tzipi Livni, de voorzitster van de oppositie in de Knesset, maakte eveneens bezwaren aangaande de overeenkomst. “Het is nog onduidelijk wat de voorwaarden van deze overeenkomst zullen zijn, maar de test van de Palestijnse regering zal de aanvaarding zijn van de voorwaarden door de internationale gemeenschap,” zei ze. “Een Palestijnse regering zal de de voorwaarden van het Kwartet moeten goedkeuren als het de vrede met Israël wil bewaren.“

Maar de Palestijnse voorzitter zei donderdag dat “de nieuwe regering en de vredesbesprekingen twee aparte zaken zijn.” In de zaak van de ontvoerde IDF militair Gilad Shalit, zei Abbas dat Fatah “haar sympathie uitdrukte en geen inspanningen zal sparen om te trachten hem te bevrijden. Zoals ook de Egyptenaren dat deden. Zijn familie lijdt, maar denk er ook aub aan dat wij 8.000 gevangenen hebben. Wij willen de twee kwesties niet met elkaar vergelijken, maar onze zaak is ook belangrijk.“


Hamas en al-Fatah weer samen in één regering. Mahmoud Abbas van al-Fatah links: “Ik wil vrede sluiten met Israël!” Khaled Meshaal (Hamas) rechts: “De gewapende strijd gaat door tot Israël is vernietigd en de Joden in zee gedreven!” En zoals altijd zegt de laatste hardop hetzelfde wat de eerste stiekem denkt.


Bronnen: Ynet News: Israel: No talks with Fatah-Hamas government door Attila Somfalvi van 28 april 2011;