Hu Yivarech – een videosong voor de soldaten van het IDF

Vandaag – maandag 9 mei 2011 – is het de jaarlijks weerkerende Israëlische  Yom Hazikaron, de Herdenkingsdag voor Gesneuvelde Israëlische Soldaten en Slachtoffers van Terrorisme. Zo worden in 2011, 22.867 gesneuvelde soldaten herdacht en 2.443 burgerslachtoffers van de terreur sinds 1860, het jaar dat de eerste Joodse gezinnen nieuwe wijken bouwden buiten de stadsmuren van de hoofdstad Jeruzalem. Voor een lijst van de gesneuvelden klikken op: Israeli casualties of war.

Door de gekende zanger Dov Hoschander werd voor deze gelegenheid een nieuw lied en video gelanceerd – Hu Yivarech getiteld – in een productie speciaal voor de internet gemeenschap. In de videoclip worden beelden van soldaten getoond terwijl de song wordt afgespeeld en Dov vol overtuiging zingt: “HaShem**, bescherm onze gewapende mannen. Terwijl zij het land verdedigen, voorkom dat zij gewond raken.

De tekst van het lied loopt dan verder als volgt:

Een jongen kijkt uit over zijn voortuin [en ziet] een jeep passeren gevuld met bewakers. En hij weet dat hij niet veel jonger is dan deze mannen. Op een dag zal hij worden opgeroepen om zijn land dat hij liefheeft te verdedigen. En de wereld sluit zich opnieuw in hun gebeden bij hem aan.

** HaShem – letterlijk ‘de naam’ – is het Hebreeuwse woord voor ‘G-d’, zo geschreven omdat de Joden de naam van de Almachtige in feite niet mogen uitspreken.

Videoclip Yom Hazikaron 2010

Ook op de markt van Jeruzalem valt opeens een onwezenlijke stilte wanneer de Joden hun gevallen soldaten en slachtoffers van de terreur herdenken


Bronnen: Arutz Sheva: Video Song for the IDF: May G-d Bless the Soldiers door Tzvi Ben Gedalyahu van 27 april 2011;