Palestijnen verwerpen elk vredesakkoord waarin ‘Recht op Terugkeer’ ontbreekt

“Als een dolk, in de vorm van een sleutel, gericht op het hart van Israël”

De sleutel: het Palestijns symbool van het Recht op Terugkeer

Het demografische wapen van de Arabieren om Israël te verwoesten. Inkompoort van het Palestijnse vluchtelingenkamp Aida van de Verenigde Naties (UNRWA) in Bethlehem, gezien vanuit het kamp. Inkompoort werd volledig betaald met geld uit de kassa van de Verenigde Naties, wat de wereldorganisatie mede schuldig maakt aan het in standhouden  van een illusie dat Palestijnen ooit zouden kunnen terugkeren waar al bijna 63 jaar lang Israël ligt. Iemand zal die Palestijnen toch ooit eens moeten vertellen dat dit nooit staat te gebeuren, tenzij de bewoners van de Joodse staat eensklaps en collectief zelfmoordneigingen zou krijgen.

Nabil Shaath: “Juden Raus uit de Palestijnse gebieden. 4,7 miljoen PalArabische moslims naar Israël. Nooit erkenning van een Joodse staat!”

Zoals bekend werd na de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1947-1949 voor de Arabieren die gevlucht waren, een aparte vluchtelingenorganisatie opgericht met name de UNRWA. Wanneer de UNRWA in december 1948 officieel 962.643 personen op haar vluchtelingenlijsten heeft staan, is dat cijfer tegen 2011 verviervoudigd. Dat komt omdat de Palestijnse vluchtelingenstatus van vader op zoon erfbaar werd gemaakt en dat tot in der eeuwigheid, tenzij er kan worden ‘teruggekeerd’.

Indien de normale regels zouden gelden van de UNHCR (de algemene vluchtelingen organisatie van de Verenigde Naties) zouden er amper 200.000 oorspronkelijke vluchtelingen van toen meer overblijven om ‘terug te keren’. Nu zijn dat er bijna 5 miljoen.  Een bijzonder unieke situatie voor en door moslims goedgekeurd, als demografisch zwaard waarmee Israël kan worden vernietigd en de Arabische landen vrijpleit voor het integreren van haar Palestijnse immigranten en de illegale gettoïsering in de vluchtelingenkampen door de Verenigde Naties werd gelegaliseerd en gebetonneerd. Raar maar waar.

Hamas, PA reject any peace plan without right of return

door Khaled Abu Toameh

Nabil Shaath: “Het Recht op Terugkeer is een fundamenteel recht dat Palestijnen niet kunnen opgeven”; Hamas zegt dat het zich stevig kant tegen het nieuwe Amerikaanse vredesinitiatief.

Zowel de Palestijnse Autoriteit als Hamas verwierpen afgelopen zaterdag afzonderlijk het aangekondigde plan van de Amerikaanse president Barack Obama voor vrede in het Midden-Oosten, omdat het de Palestijnen vraagt om af te zien van het recht van terugkeer van de vluchtelingen naar hun oorspronkelijke huizen in Israël.

Volgens een artikel dat vorige week in The New York Times werd gepubliceerd, heeft de Amerikaanse regering gewerkt aan een nieuw vredesinitiatief dat rond een paar zeer belangrijke principes draait:

Mahmoud Abbas van de PA: 'Joden buiten! Moslims binnen!'
  • Een Palestijnse staat zonder recht van terugkeer;
  • Jeruzalem als hoofdstad van twee staten;
  • nadruk op de veiligheidsbehoeften van Israël.

De PA zegt dat het om het even welk vredesinitiatief zal verwerpen als dat van de Palestijnen eist dat ze het Recht op Terugkeer moeten opgeven. Nabil Shaath, lid van het onderhandelingsteam van de PA, zei dat het Recht op Terugkeer een fundamenteel recht is, dat de Palestijnen niet kunnen opgeven.

“Wij zullen om het even welk Amerikaans vredesplan verwerpen dat eist dat we één van onze fundamentele rechten moeten opgeven zoals het recht op terugkeer van de vluchtelingen,“ zei Sha’ath, een vroegere minister van Buitenlandse Zaken van de PA die een belangrijke rol speelde in de ondertekening van de Oslo-akkoorden [waar de PA zich nooit aan gehouden heeft, Brabosh]

Shaath merkte op dat de Oslo Akkoorden di e door Israël en de PLO werden ondertekend, oproepen tot het houden van besprekingen over belangrijke kwesties zoals Jeruzalem, vluchtelingen, grenzen en vragen over veiligheid. “Hoe kan Washington voor zulk een oplossing opteren?” vroeg hij zich luidop af verwijzend naar het rapport over het nieuwe vredesinitiatief van Obama. “Er bestaan geen contacten tussen Washington en de PA over deze kwestie.“

Sha’ath beweerde dat de leden van het Kwartet – de V.S., de EU, de V.N. en Rusland – onlangs werden gedwongen om hun vergadering uit te stellen omtrent de status van de vredesbesprekingen in het Midden-Oosten, omdat Washington zich verzette tegen een pro-Palestijnse verklaring die zij van plan waren om uit te geven.

Het bestuur van de terreurgroep Hamas in de Gazastrook beschreef het initiatief van Obama als een “alarmbel die het Recht op Terugkeer in gevaar brengt.” Het Arabische en Islamitische volk oproepende om het Palestijnse Recht op Terugkeer te steunen, zei dat Hamas zich sterk tegen het nieuwe initiatief verzet. “Het Recht op Terugkeer is een wettig en heilig recht en niemand kan het opgeven,” beklemtoonde Hamas.


Bronnen: The Jerusalem Post: Hamas, PA reject any peace plan without right of return door Khaled Abu Toameh van 23 april 2011