Rode Kruis is formeel: Geen humanitaire crisis in Gaza


De Gazanen eten graag taart, net zoals wij dat ook graag doen

Wat ik hier al 2 jaren schrijf!!! en haast door niemand wordt geloofd, wordt eindelijk door een officiële instantie bevestigd en niet van de minste, namelijk door het Rode Kruis in Gaza: Er is geen sprake van een humanitaire crisis in Gaza. [Meer op deze blog klikken op Gaza Unplugged 1 & 2.]

Dat stelt het Israëlische leger op gezag van Mathilde Redmatn, de onderdirecteur van het Rode Kruis in de Gazastrook. Redmatn zou volgens de IDF hebben gezegd dat de inwoners van Gaza het goed hebben: “Als je naar de supermarkt gaat, liggen er producten in de schappen. Er zijn restaurants en een fijn strand.” Er zijn volgens Redmatn wel tekorten in de Gazastrook, maar dan “vooral op het gebied van onderhoud van de infrastructuur en de beschikbaarheid van bouwmateriaal zoals beton”.


Gekende Vlaamse Israëlbashers Inge Neefs en Rudi Vranckx op de markt in Gaza, eind december 2010: geen tekorten, behalve dan raketten en mortiergranaten en Israëlische kunstmest om brandstof te maken voor de qassams. “Ja sorry hé, we hebben wat overdreven natuurlijk om de kassa van Hamas wat aan te dikken zodat ze meer raketten en ander tuig op Israël kunnen afschieten. Die oorlog tegen de Joden is ten slotte ook onze oorlog, of waarom dacht je dat wij hier zijn? Om de Gazanen te helpen? Kom nou!”

De Rode Kruis official is wel kritisch over de blokkade van Gaza door Israël: “We begrijpen en erkennen het recht van Israël op veiligheid, maar dat moet wel afgewogen worden tegen het recht van de Palestijnen in Gaza om daar een leven te kunnen opbouwen en toegang te hebben tot goede medische zorg.”

Redmatn keurde verder de Palestijnse raket- en mortierbeschietingen van Israëlisch grondgebied af. Die zijn volgens haar in strijd met de internationale regels, omdat burgers het doelwit zijn. [Hallo VN? Heeft u het ook gehoord? Doe er dan wat aan!]

Ze vertelde ook dat het Rode Kruis heeft gevraagd om een ontmoeting te regelen met de gevangen soldaat korporaal Gilad Shalit: “Wanneer een persoon de vrijheid wordt ontnomen, verdient hij op zijn minst contact met zijn familie te hebben. We zullen doorgaan met vragen, maar we hebben niet de mogelijkheid om druk uit te oefenen op Hamas. De weigering van Hamas wordt uitgelegd als om ‘redenen om veiligheid’. Hamas is bang van de hoog geavanceerde technologische mogelijkheden van het IDF en vreest dat het toestaan ​​van contact zal leiden tot de locatie van Gilad.”


Opening nieuwe supermarkt in Gaza op zaterdag 17 juli 2010


Bronnen: Arutz Sheva: Red Cross: No Humanitarian Crisis in Gaza door Hillel Fendel van 21 april 2011; Haaretz: Red Cross official: Gaza isn’t experiencing a humanitarian crisis van 21 april 2011; PowNed: Rode Kruis: Geen crisis in Gaza van 21 april 2011