Palestijnse berichtgeving: wat Ramallah verzwijgt bericht Gaza en omgekeerd


Poseren voor de camera ‘s: “Zeg Mohammed, wil je die steen nog eens opnieuw gooien? Want ik vrees dat het er niet helemaal opstaat. Bedankt!” [Merk ook de gehelmde fotografen op, voor het geval die Palestijn een steen naar de ‘verkeerde’ kant zou werpen]

Pallywood, de Palestijnse leugenfabriek, draait de laatste weken op volle toeren. Hoewel je in de Belgische en Nederlandse pers er maar weinig over verneemt, is het tussen het Hamasregime en Israël ei zo na tot een open oorlog gekomen.

Persoonlijk vind ik – en dat schrijf ik hier al meer dan twee jaar – dat het IDF opnieuw de Gaza moet binnen trekken en schoon schip moet maken met het dozijn terreurgroepen dat er actief is. Hamas dat in de eerste plaats het eigen volk in een islamistische tang houdt en in de tweede plaats een permanente bedreiging vormt voor de burgers van Israël.

Die escalatie van de terreur jegens Israël gevolgd door de zelfverdedigingsacties van IDF (leger) en IAF (luchtmacht) van Israël heeft er ondermeer toe geleid dat de grenspost van Kerem Shalom [voor de Palestijnen ‘Karm Abu Salem‘] een week geleden gesloten werd voor alle verkeer in en uit de Gaza.

De Palestijnse berichtgeving hieromtrent is op z’n minst amusant te heten. Zoals bekend bestaan er sinds juli 2007 twee Palestijnse volkeren in de Palestijnse Autoriteit [of PA, dat de werknaam is van een toekomstige Palestijnse staat]. Met name in het westen Hamastan, algemeen gekend als de Gazastrook onder de dictatuur van Hamas en in het oosten het hoofdbestanddeel van de PA geleid door al-Fatah van Mahmoud Abbas.

De laatste wordt internationaal aanzien als ‘gematigd’, maar dat is onzin. Al-Fatah wil net zoals Hamas de vernietiging van Israël en vervangen door Palestina, maar weet dat ietwat diplomatischer uit te drukken dan Hamas dat doet. Die omfloerste omschrijving weet het Westen te waarderen gezien de enorme hoeveelheden dollars en euro’s die alle dagen in de PA van Abbas en zijn zootje corrupte misdadigers en oplichters toestromen.

Altijd met het hierboven geciteerde in het achterhoofd, kan dit leiden tot een beter begrip van de Palestijnse berichtgeving over wat er werkelijk aan de hand is tussen Gaza en Israël. Twee berichten dus. Het ene van het Palestijnse Nieuwsagentschap Ma’an met hoofdkantoor in Ramallah en een tweede eveneens Palestijns berecht dat het eerste tegenspreekt vanuit de Gaza. Wie het niet gelooft wat er staat, moet maar een Arabier en een Engelsman onder de arm nemen en het hem zelf laten vertalen.

Ma’an Nieuwsagentschap (Ramallah) schrijft op haar website op 11 april:

Voor de zesde dag op rij werden de grensovergangen naar de Gazastrook gesloten gehouden door de Israëlische strijdkrachten die aldus een blokkade handhaven van de kust enclave, en aan Palestijnse verbindingsofficieren als uitleg gaven dat de sluiting [van de grensposten] gebeurde uit ‘veiligheidsoverwegingen’.

De afgrendeling [van de Gazastrook] begon dinsdag [5 april], twee dagen wanneer het grensgeweld opflakkerde waarbij 18 Palestijnen werden gedood door Israëlische luchtaanvallen op Gaza – waaronder minstens zes burgers – en twee gewonden in Israël. De sluiting van de grens loopt gewoon verder ondanks het feit een aangekondigde staakt-het-vuren dat zondagavond net voor middernacht van kracht werd.

Elke journalist weet natuurlijk hoe je het publiek om de tuin kan leiden zonder dat je daarvoor moet liegen. De simpelste truuk is gewoon maar de helft van het verhaal vertellen en de belangrijkste feiten weglaten. Dat is wat het Ma’an Agentschap hierboven zonet deed. ‘Gelukkig’ weten we van de andere kant [in Gaza dus] WAAROM die grensposten dichtgaan. Ze leggen het je graag zèlf uit. Het volgende bericht komt van de website van de Palestijnse Islamitische Jihad, op Hamas nà de grootste terreurfactie in Gaza, die graag met verhalen, foto’s en videomateriaal uitpakken met hun ‘heldendaden’. Hieronder dus het ‘ontbrekende’ stukje informatie.

Uit Jihad Saraya [al-Quds Brigades] het volgende persbericht verspreid door de Militaire Media:

Om 6 uur zondagochtend 10 april 2011, heeft de artillerie eenheid van de al-Quds Brigades vier 80 mm mortiergranaten afgevuurd naar de plaats „Karm Abu Salem,“ [Kerem Shalom] gevestigd ten oosten van de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook.

De granaten raakten hun doelwit met zo’n precisie dat dit leidde tot de onderbreking van elektriciteitstoevoer naar de meeste delen van de site en complete verwarring en chaos veroorzaakte onder de [Israëlische] soldaten die er op dat ogenblik binnen zaten.

Het opscheppen loopt gewoon verder en wordt bovendien nog aangevuld met beeldmateriaal. Hieronder een videoclip, weggeplukt van de al-Qassam website waar de Palestijnse boeven [‘verzetslui’ noemen ze zich] zèlf het afschieten van hun qassamraketten filmden en zelfs beelden tonen van het IDF hoe ze zelf raketten afvuren vanop een islamistische begraafplaats. OP andere video’s tonen ze zèlf hoe ze raketten afschieten vanuit dichtbevolkte gebieden en van op de dakens van appartementsgebouwen. Let wel: hùn materiaal op hùn websites, dus niet van de Israëli’s. Met ander woorden: wat Ma’an uit Ramallah hierboven minimaliseert en/of wegmoffelt, vind je weer op en bloot terug op de websites van de Gazanen.


Bronnen: Elder of Zyon: Israel hasn’t allowed items into Gaza for a week

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.