Netanjahoe: smijt Goldstone Rapport in vuilnisbak van de geschiedenis!

Netanyahu: Throw Goldstone Report into dustbin of history

Eersteminister Benjamin Netanjahoe heeft zaterdagavond de Verenigde Naties opgeroepen om het Goldstone Rapport te verwerpen, waarin het IDF wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in de Gazastrook twee jaar geleden, nadat de auteur ervan [Richard Goldstone] heeft toegegeven dat hij zich schromelijk vergiste toen hij Israël ervan beschuldigde dat het IDF met opzet het vuur opende op burgers. “Het feit dat [de Zuid-Afrikaanse rechter Richard] Goldstone terugkrabbelt moet leiden tot het opschorten van dit rapport en dat voor eens en voor altijd,” verklaarde Netanjahoe tegenover de pers.

Israël had geweigerd samen te werken met de onderzoeksopdracht van Goldstone omtrent de Gazaoorlog van december 2008 tot januari 2009, ook gekend als Operation Cast Lead (Operatie Gegoten Lood), en had het rapport verworpen, waarin zowel Israël als Hamas van oorlogsmisdaden en mogelijke misdaden tegen de menselijkheid werden beschuldigd en had voorgesteld dat de kwestie zou worden doorverwezen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag indien Israël geen bijkomende onderzoeken zou instellen omtrent deze kwestie.

Israël hield vol dat het rapport, dat zich grotendeels concentreerde op haar acties in de Gazastrook, eenzijdig en bevooroordeeld was. Maar het land opende toch onderzoeken omtrent Operation Cast Lead. “Alles wat we zeiden is waar gebleken,“ zei Netanjahoe afgelopen nacht. “Israël heeft niet opzettelijk burgers gewond. Haar instellingen en onderzoeksorganismen zijn achtenswaardig, terwijl Hamas met voorbedachte rade onschuldige burgers onder vuur nam en helemaal niets heeft onderzocht,“ voegde de premier eraan toe.

Helemaal te gek voor woorden hier, voegde Netanjahoe eraan toe, is het feit dat de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, het orgaan dat de opdracht gaf tot dit onderzoek, Libië als lid had. “Het wordt tijd om dit rapport in de vuilbak te gooien van de geschiedenis,” zei hij.

Minister Ehud Barak van Defensie, die dezelfde functie bekleedde ten tijde van Operation Cast Lead, zei dat Goldstone zijn nieuwe conclusies moet sturen naar dezelfde internationale forums “waarheen hij zijn betwist en verdraaid rapport had naar toe gezonden. Slechts op die wijze kan gedeeltelijk de schade worden hersteld die [door dit rapport] werd veroorzaakt,” legde hij uit.

Zowel Netanjahoe als Barak gaven uiting aan hun verontwaardiging nadat eerder Richard Goldstone zich vrijdag in The Washington Post had uitgesproken in zijn opiniestuk waarin hij schreef: “Als ik toen had geweten wat ik nu weet, zou het Goldstone Rapport er helemaal anders hebben uitgezien.” Lees ook op Brabosh.com: Opmerkelijk! Richard Goldstone verontschuldigt zich voor zijn rapport over Israël en oorlogsmisdaden

Bronnen: The Jerusalem Post: Netanyahu: Throw Goldstone Report into dustbin of history door Tovah Lazaroff en Yaakov Katz van 4 april 2011

4 gedachtes over “Netanjahoe: smijt Goldstone Rapport in vuilnisbak van de geschiedenis!

 1. natuurlijk komt dit niet in de media,past immers niet in het plaatje van het “misdadige Israel beeld” let maar op men zal er wel weer een draai aan geven in het nadeel van Israel,

  Like

 2. Komt de verontschuldiging van Goldstone in de Westerse media net zo uitgebreid aan bod als het moddergooien van toen?

  Like

 3. Alleen goed fatsoen weerhield Netanjahoe om de negationist Mahmoud Abbas een flinke trap te verkopen.

  Dit plaatje legde de eerste ontmoeting vast tussen beide heerschappen in New York toen, nadat 9 van de 10 maanden van de bouwstop waren verlopen zonder dat Abbas opdaagde, hij uiteindelijk toch weer aan de onderhandelingstafel verscheen. President Obama moest daarvoor wel eerst zware druk uitoefenen en pas nà het dreigement om de geldkraan naar de PLO dicht te draaien, dook Abbas met veel tegenzin weer op in New York.

  Dit was de eerste blik die Netanjahoe Abbas gunde. Hij heeft zoiets van “hei zeg ventje, hoe lang ga jij nog met mijn voeten rammelen?”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.