Palestijnen dreigen VN erkenning te eisen als vredesproces faalt


Mahmoud Abbas dreigt ermee in september naar de Verenigde Naties te stappen en een stemming te eisen om aldus Palestijnse onafhankelijkheid af te dwingen eerder dan in alle ernst te ijveren voor een onderhandelde overeenkomst met Israël.

Zelfs indien Abbas de zegen zou krijgen van de VN (wat niet onwaarschijnlijk is gezien de anti-Israël attitude van de VN in het verleden), vraag ik me af hoe hij Palestijnse onafhankelijkheid op het terrein kan realiseren als hij daar naar verwacht geen medewerking van Israël zal verkrijgen. Mahmoud Abbas is een dief:   Abbas wil de Palestijnen iets geven wat hij niet bezit maar het rechtmatige eigendom is van iemand anders.

Echter, iets beter dan een beperkte autonomie die de PA nu al heeft, zal er nooit komen. Meer is er niet te rapen voor de ‘Arabische bezettingsmacht’ in Israël, tenzij erkenning van de Joodse staat en samenwerking in peis ende vrêe met Israël opeens weer bovenaan de agenda van de PA prijken. Maar ja, wie gelooft die mannen nog? [Zie: Mahmoud Abbas te kijk als schaamteloze leugenaar

door Avi Issacharoff

Mahmoud Abbas, de chef van de Palestijnse Autoriteit, heeft er andermaal mee gedreigd zijn post in september op te geven indien de vredesonderhandelingen met Israël tegen die tijd niet worden hervat en er geen overeenkomst werd bereikt omtrent de totstandbrenging van een Palestijnse onafhankelijk staat.

Tijdens een vergadering in Ramallah met leden van de Council for Peace and Security (waarin ook voormalige hoge officieren van het IDF zetelen), verklaarde Abbas dat de Palestijnse Autoriteit zal blijven ijveren voor de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat en trachten Israël’s erkenning voor dergelijke staat te winnen.

Mahmoud Abbas: Ik wil geen vrede, ik wil Israël! Jihad! Jihad! Jihad!

Tegelijk wees hij er op dat indien geen overeenstemming tussen beide partijen wordt bereikt en als de onderhandelingen niet in alle ernst worden hervat, de Palestijnse Autoriteit zich in september a.s. zal richten tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en daar een verzoek zal indienen tot erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Gevraagd omtrent mogelijke scenario’s die na een dergelijke stemming in de Verenigde Naties zouden volgen, beweert Abbas dat hij bewust dubbelzinnigheid over deze kwestie handhaaft. “Maar toch,” zei hij, “indien wij [van de Verenigde Naties] zouden terugkeren met lege handen, zullen wij een vergadering van de Palestijnse leiding bijeenroepen en daar beslissen wat we kunnen doen. Wij hebben autonoom bestuur, maar geen onafhankelijkheid. Er is wel en er is geen bezetting. De [Israëlische bezetters] komen en gaan op elk ogenblik dat ze dat willen. Zij kunnen onze gebieden binnenvallen. Zij kunnen om het even wat doen. Zij kunnen zelfs mij, het hoofd van de Palestijnse Autoriteit, beletten naar huis te gaan. Dus wat kunnen we dan nog doen?” vroeg hij. “Wat moet ons antwoord zijn, als wij alle hoop hebben verloren? Ik kan daar niet op antwoorden.“

Abbas herhaalde dat de Palestijnse Autoriteit zich enkel tot de Algemene Vergadering van de VN zal richten wanneer alle andere opties zijn uitgeput: “Wanneer jullie [Israëliërs] geen onderhandelingen wensen, en geen overeenkomst wilt, wat worden wij dan nog verondersteld te zullen doen?” zei hij.

“Wij hebben hier de afgelopen vier jaar orde en veiligheid gebracht en de dingen gestabiliseerd. Er heerst wet en de orde, de economie verbetert, het leven is normaal en dat overal op de Westelijke Jordaanoever. Alstublieft, u moet deze gelegenheid aangrijpen om verder te gaan [met vredesonderhandelingen]. Als [de Israëliërs] geen [onderhandelingen] willen, dan zullen wij weggaan [van de onderhandelingstafel]. Wij zullen weggaan.”

Toen hij door Haaretz werd gevraagd of hij met deze verklaringen bedoelde dat hij de Palestijnse Autoriteit zal ontmantelen, antwoordde Abbas dat hij zoiets niet had gezegd. Hij verduidelijkte dat in de gegeven omstandigheden, de vraag “waarom toch op deze manier blijven doorgaan” bij herhaling werd gesteld.


Bronnen: Haaretz: Palestinians to ask for UN recognition if peace talks fail, says Abbas door Avi Issacharoff van 31 maart 2011; CPS: Abbas, step by step van 3 maart 2011;

Een gedachte over “Palestijnen dreigen VN erkenning te eisen als vredesproces faalt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.