Palestijnse kankerpatientjes bezoeken met Israëlische soldaten de Hermonberg

Palestinian Children Diagnosed With Cancer Visit Mt. Hermon With Alpine Unit Reservists

Op 14 maart 2011 bezochten een groep Palestijnse kinderen – waarbij kanker werd vastgesteld – in het gezelschap van reservisten van het Israëlische leger, het enige ski-oord dat Israël rijk is gelegen bovenop de Hermonberg. Die berg ligt in het uiterste noorden van de Golanhoogte, op de huidige grens van Libanon, Syrië en Israël. Met 2.814 meter boven de zeespiegel is het de hoogste berg in zowel Israël als Syrië.


Een soldaat van de Nachal Brigade en één van de Palestijnse kankerpatientjes ravotten samen in de sneeuw

De kinderen, die door hun ouders en familie worden begeleid, genoten van de sneeuw en de hellingen samen met militairen van de Alpijnse Eenheid van het IDF. Hun reis aan de Hermonberg werd mogelijk gemaakt door het Burgerlijk Bestuur, de Israëlische instantie die verantwoordelijk is voor het beheer van en het coördineren van burgerlijke en humanitaire behoeften in Judea & Samaria [Westoever].

De kinderen worden voor hun kwaal behandeld in het Augusta Victoria hospitaal van Jeruzalem. De Coördinator van de Gezondheid van het Burgerlijke Bestuur, Dalia Bassa en de Bevelhebber van de Alpijnse Eenheid organiseerden gezamenlijk de reis.

De Alpijnse Eenheid is een eliteeenheid van reservemilitairen die een intensieve training krijgen meer in het bijzonder in het gebied van de Hermonberg. De eenheid oefent regionale defensietactieken, terwijl tegen hoge snelheden wordt geskied met de snowmobiel en met snowcats.

Voor meer foto’s van militairen in de Alpijnse Eenheid: www.flickr.com/photos/idfonline/sets/72157623179542408/

Die dag maakte deel uit van een project dat al enkele tientallen jaren loopt en waarin de militairen groepen geestelijk of fysisch gehandicapte kinderen, evenals kinderen met een terminale ziekte, op de Hermonberg voor een dag van pret en ontspanning brengen. Het aantal bezoeken varieert elk jaar – afhankelijk volgens de sneeuwval – maar gemiddelde worden er zo jaarlijks 40 tot 45 bezoeken georganiseerd. Het project wordt gefinancierd door de Erez Organisatie, een organisatie zonder winstbejag die bestaat uit reservemilitairen van de Alpijnse Eenheid.

De coördinator van het Burgerlijk Bestuur, Dalia Bassa, van het Israëlisch Departement voor Gezondheid en Welzijn, coördineerde de reis van vorige week voor twintig kinderen van de Afdeling voor Oncologie van het Augusta Victoria Hospitaal die, samen met hun families en zes begeleidend medisch personeel van het ziekenhuis, zich bij de militairen in de sneeuw aansloten.

“Het is een dag van plezier die deze kinderen helpt hun ziekte te behandelen,“ zei ze, eraan toevoegend dat groepen Palestijnse kinderen elk jaar naar de Hermonberg trekken en dat “de families mij regelmatig telefoneren om me te herinneren aan een nakende sneeuwval.”


De groep hield even halt aan het strand van Ein Gev om een ontbijt te nuttigen met de legereenheid

De kinderen werden in de ochtend met een autocar vervoerd naar het Meer van Galilea, waar gestopt werd aan het strand van Ein Gev waar door de logistieke officier van de Alpijnse Eenheid de groep op een ontbijt werd getrakteerd. Van daar gingen het verder naar de Hermonberg, waar de gastheer van de reservisten van het IDF hen met open armen opwachtte en hen meenam naar de besneeuwde hellingen op de bergflanken van de Hermon en rond te snorren op de snowcats en de sleden.

“U ziet de jonge kinderen in groen uniform ravotten met de kinderen gekleed in burgerkledij,” zei de commandant van de Alpijnse Eenheid, die ook een aantal soldaten had uitgenodigd van de Nachal Brigade om mee met de bende kinderen plezier te maken. “Ik verwacht van hen niet dat ze vredestichter zouden spelen of om het even wat, maar afgezien van ieders politieke ideeën was het eenvoudig hartverwarmend om te zient.”

Meer moet dat niet zijn.


Bronnen: Israel Defense Forces: Palestinian Children Diagnosed With Cancer Visit Mt. Hermon With Alpine Unit Reservists van 25 maart 2011