Israëlisch parlement keurt ‘Nakba Wet’ goed


Demonstratie door extreemlinkse organisaties voor het Israëlische parlement tegen de zogenaamde ‘Nakba Wet’. Die wet voorziet in de afschaffing van overheidsubsidies voor organisaties die zich inzetten voor het bestrijden van het bestaansrecht van Israël. Anders gezegd: Israël beschadigen of vernietigen op kosten van de Israëlische staat mag niet meer met overheidsgeld. Lijkt me vrij logisch. Het verbaast me zelfs dat er mensen zijn die dat anders zien. Wie anders dan gekken en dwazen laat de staat haar eigen ondergang bekostigen?

Parlementslid Alex Miller

De Knesset [het Israëlische parlement] heeft dinsdagavond in 2de en 3de lezing de wet goedgekeurd die algemeen gekend is geworden als de ‘Nakba Wet‘. Die wet bepaalt dat de Minister van Financiën tijdens de overheidsbegrotingen de financiering van organisaties mag verminderen of zelfs volledig afschaffen die het bestaansrecht van Israël ontkennen.

In de Knesset stemden 37 parlementsleden vóór de wet en 25 anderen stemden tégen, wet die door het parlementslid Alex Miller (lid v/d politieke partij Yisrael Beiteinu van Avigdor Lieberman) werd ingediend. De wet bepaalt dat:

Om het even welk orgaan dat door de staat wordt gefinancierd, of een openbaar instituut dat door de staat wordt ondersteund, zal van de toewijzing van overheidsgelden voor haar activiteiten worden uitgesloten indien deze het bestaan van de Staat Israël als de staat van het Joodse volk ontkent; het democratische karakter van de staat ontkent; de gewapende strijd of terreurdaden steunt van een vijandige of terreur organisatie jegens de staat Israël; aanzet tot racisme, geweld en terreur en de nationale vlag of het nationale symbool onteert.

De bijnaam van de wet is afgeleid van de Arabische Nakba Dag (‘dag van de catastrofe’ in het Arabisch), en herdenkt wat de Arabieren zien als het rampzalige resultaat van de Israëlische Oorlog voor de Onafhankelijkheid van 1948. Die oorlog begon als een pan-Arabische poging om Israël te elimineren en eindigde met een verpletterende nederlaag voor de Arabische legioenen.

De wet die afgelopen dinsdag 22 maart werd goedgekeurd is een afgezwakte versie van de oorspronkelijke wet die door het Ministeriële Comité voor Wetgeving in Juli 2009 werd goedgekeurd. In het oorspronkelijke wetsvoorstel van parlementslid Miller stond op het deelnemen aan herdenkingen van Nakba Dag gevangenisstraffen van drie jaar opsluiting. Dat idee werd echter door sommigen bekritiseerd als een inbreuk op het recht van vrije meningsuiting, terwijl anderen beweerden dat het maar moeilijk kan afgedwongen worden en zelfs een tegenovergesteld effect zou hebben.

De sleutels worden elk jaar wat groter

Tussen Eersteminister Benjamin Netanjahoe en enkele Arabische leden van Knesset kwam het tot een scherpe woordenwisseling tijdens de vurige debatten die dinsdag aan de stemming van de bewuste wet vooraf gingen. In één dergelijke woordenwisseling noemde het Israëlisch-Arabisch parlementslid Jamal Zahalka (van de Baladpartij) de wet ‘racistisch’ en vertelde premier Netanjahoe: “Ik zeg u dat de wereld u niet zal geloven. Als het eruit ziet als een eend, het loopt als een eend en het kwaakt als een eend, dan is het een eend.

Netanjahoe antwoordde hierop met het volgende te zeggen: “Het is uw recht om te kwaken, dit is een democratie.“ Zahalka antwoordde toen: “Ik spreek Hebreeuws, ik kwaak niet. Op deze zwarte dag zullen wij ons tot de hele wereld richten om ons te beschermen tegen deze antidemocratische regering die geleid wordt door Benjamin Netanjahoe.

Zahalka heeft een geschiedenis van het controversiële uitspraken en daden. In Mei 2009 werd hij onder dwang verwijderd uit de Knesset nadat hij schreeuwde dat de voorgestelde wet die gevangenisstraf voorstelde voor het verwerpen van Israël als een Joodse en democratische staat „racistisch“ is en in het parlement luid schreeuwend ruzie maakte met parlementslid Aryeh Eldad van de Nationale Uniepartij.

In september j.l., nam Zahalka deel aan een conferentie in India met de bedoeling een einde te maken aan de diplomatieke banden tussen Israël en India. Tijdens de conferentie eiste Zahalka dat de Indiërs zouden ophouden met Israëlische wapens aan te kopen omdat zij volgens hem ondoeltreffend zouden zijn. Hij heeft ook openlijk zijn meningen gegeven dat Israël niet als een Joodse staat mag worden beschouwd.

Zahalka is ook het parlementslid dat vorig jaar deelnam aan een gesprek in het programma Erev Chadash dat gehost wordt door veteraan Dan Margalit, waarin hij zei dat Ehud Barak, minister van Defensie, naar klassieke muziek luistert wanneer hij kinderen vermoordt en vergeleek hem met een Nazi. Tegelijk brulde hij het uit dat Tel Aviv Arabische grond is. Daarop volgende een schreeuwgevecht tussen Zahalka en Margalit, die pas eindigde wanneer Margalit aan Zahalka vroeg om de studio te verlaten.


Bronnen: Arutz Seva: Knesset Approves Nakba Law door Elad Benari van 23 maart 2011;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.