Netanjahoe in 1978: geen Palestijnse staat [video]

Opmerkelijk deze videoclip uit de oude doos met premier Benjamin Netanjahoe (Tel Aviv, 21 oktober 1949), die zich toen nog Ben Nitaj liet noemen. Leuk ook om Bibi nog eens met een mooie complete donkere haardos te zien. Hij moet toen zo’n 28 jaar oud zijn geweest, maar had toen al zijn zienswijzen netjes op een rij over hoe het met Israël verder moest. Niemand die toen kon vermoeden dat hij ooit nog de hoogste positie van zijn land zou bekleden. Maar zijn natuurlijk leiderschap is al duidelijk zichtbaar.

In een opmerkelijke video uit 1978, debatteert een 28-jarige Benjamin Netanjahoe of er op de Westelijke Jordaanoever en Gaza al dan niet een Palestijnse staat zou moeten worden opgericht. Eind jaren 1970 studeerde Netanjahoe architectuur en management aan het MIT, het Massachusetts Institute of Technology, in Cambridge, Massachusetts (VS).

Yoni Netanjahoe, de commandant van de raid in Entebbe

Volgens Netanjahoe zou de oprichting van zulke staat maar één doel hebben: om de Joodse staat Israël te vernietigen. Hij overschouwt de geschiedenis vanaf 1948 tot 1967, toen Gaza door Egypte werd gecontroleerd en Judea & Samaria het oude historische Jeruzalem illegaal werd bezet door Jordanië en de tijd toen er nog geen eis bestond om de bezetting te stoppen en ook geen roep om nationale soevereiniteit voor de Palestijnen.

Maar één ding bleef onveranderd hetzelfde tijdens die periode en vandaag: terreuraanslagen tegen de Israëlische Joden. In die tijd gebruikte Netanjahoe de naam van Benjamin ‘Ben’ Nitai. Naar eigen zeggen omdat de Amerikanen moeite hadden om zijn echte naam behoorlijk uit te spreken. Zijn tegenstanders zullen dat later gebruiken om te beweren dat hij niet loyaal was aan het Joodse nationaaal bewustzijn.

Zijn oudere broer was kolonel Jonathan ‘Yoni’ Netanjahoe, een Israëlische commando die deelnam aan de bevrijding van een door de PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine) gekaapt passagiersvliegtuig, ook bekend als raid op Entebbe van 4 juli 1976. Tijdens die bevrijding kwamen zes tot zeven terroristen om het leven alsmede vier Joodse gegijzelden en één Israëlische soldaat. Die soldaat was uitgerekend kolonel Yoni Netanjahoe, de commandant van de speciale elite-eenheid en spilfiguur van de bevrijdingsactie. Yoni wordt sindsdien in Israël geëerd als nationale oorlogsheld.

Één van de ondervragers van Netanjahoe (Ben Nitai) in deze videoclip Fouad Ajami, een erg bekende politieke analist. De sterke verdediging van Israël door Netanjahoe, klinkt vandaag nog even helder als ze dat deed in 1978. De videoclip duurt slechts tien minuten en is beslist de moeite waard om te bekijken.


Bronnen: American Thinker: Netanyahu in 1978 van 16 maart 2011