Hamas drijft beschietingen van burgerdoelwitten in zuid-Israël nog verder op

De escalatie in de beschieting van burgerdoelwitten van zuidelijk Israël door Palestijnse terroristen in Gaza ging ook gisteren zondag verder toen gisteren om 19u20 locale tijd een pijpraket werd afgevuurd vanuit Gaza en neerstortte in het zuiden van de stad Ashkelon. Twee inwoners moesten in shocktoestand worden opgenomen in een kliniek voor medische behandeling. Er werden verder geen lichamelijk letsels of schade gemeld.

Eerder op zondag werden een mortiergranaat en twee pijpraketten van het type Qassam afgevuurd op zuid-Israël. Op zaterdag escaleerde de beschieting toen meer dan 50 mortiergranaten werden afgevuurd op landbouwgemeenschappen in de westelijke Negev. Een man en zijn echtgenote werden gewond door granaatscherven op het ogenblik dat zij een schuilplaats zochten in een veilige zone.

Tzipi Livni: Alle partijen eensgezind Hamas enkel met geweld aanpakken

Aangezien het Joodse Poerimfeest zondagavond eindigde wordt algemeen een stevige defensieve anti-terreuraanval verwacht van het IDF om de Palestijnse terroristen te stoppen. Eerdere reacties bleven vrij bescheiden omdat de militaire chefs dachten de bewoners in zuid-Israël een toename van raket- en mortieraanvallen te besparen.

Eveneens op zondag kwam opnieuw een Israëlische tank onder Palestijns vuur te liggen. Zwaar bewapende Palestijnse terroristen vuurden vanuit het noordelijke deel van de Gazastrook een geleide anti-tankraket af op een Merkava Mk 4 tank, die gelukkig met het nieuwe Trophy beschermingssysteem was uitgerust.

Het beschermingssysteem ontdekte de lancering, maar stelde geen tegenmaatregelen in werking, aangezien de raket buiten bereik vloog en aldus geen bedreiging meer vormde. Het voorzag de tankbemanning onmiddellijk van de coördinaten van de plaatst van waaruit de raket werd gelanceerd. De bemanning beantwoordde prompt het vuur waarbij minstens één van de terroristen werd gewond. Het was de tweede keer dat het Trophy systeem op de proef werd gesteld sinds Bataljon 9 van de 401ste Gepantserde Brigade wordt ingezet en beide aanvallen met succes werden afgeslagen.

Een woordvoerder voor de gewapende vleugel van Hamas – de al-Qassam Martelaren Brigades – verklaarde op zondag dat de talrijke raketten die de voorbije dagen op Israël werden afgeschoten, een bericht zijn aan Israël dat het moet ophouden met het bombarderen van de Gazastrook. “Het verzet zal niet nutteloos blijven toezien op de misdaden van de bezetter, vooral gezien in het licht van de recente bombardementen,” zei Abu Obeida en waarschuwde het IDF dat als het niet ophoudt met de Gazastrook aan tye vallen, de reactie streng zal zijn.

In een gesprek met de website al-Resalah, die met Hamas wordt geassocieerd, had Abu Obeida het ook over de recente onderschepping door het IDF van het schip de ‘Victoria’ dat wapens aan boord smokkelde naar Hamas in de Gazastrook. Obeida zei dat Israël van de huidige rust probeert voordeel te halen door Hamas te beschuldigen van het smokkelen van wapens en munitie via schepen.

In het spoor van de voortdurende raketaanvallen, hebben sleutelfiguren in de politiek – in zowel de regeringscoalitie als in de oppositie – zich verenigd omtrent de gedeelde wens militaire actie te ondernemen tegen Hamas. “Hamas erkent ons bestaansrecht hier niet, het is geen partner voor de vrede, of om het eender welk akkoord – en de juiste manier om daarmee om te gaan is geweld,” zei oppositieleider Tzipi Livni (Kadimapartij) tijdens het weekend. “Dat is waarom Israël besliste om Operatie Cast Lead uit te voeren. In alles wat te maken heeft met de positie van de burgers die lijden onder de raketbeschietingen en met de acties die tegen Hamas zijn gericht, bestaan er geen meningsverschillen tussen oppositie en coalitie.”

Livni stond niet alleen met haar zinspelingen naar vorige militaire operaties van het IDF tegen de terroristische infrastructuren in de Gazastrook. De voormalige woordvoerder van het IDF en huidig parlementslid voor Likoed Miri Regev waarschuwde ervoor dat “bepaalde terreurgroepen niet opnieuw het IDF zouden moeten uittesten.” Regev beschreef het mortierbombardement van afgelopen zaterdagochtend van Joodse gemeenschappen in plaatsen die dicht tegen de Gazastrook liggen als een “ernstig incident dat een gevaarlijke provocatie is van Hamas die de Gaza controleert.” “Voor dergelijke provocaties moet een prijs worden betaald,“ voegde Regev eraan toe.


Israëlisch politieagente Sara Vavshet in Sderot met achter haar enkele rekken vol met brokstukken en schrapnels van Qassamraketten en mortiergranaten


Bronnen: Arutz Sheva: Grad Rocket Strike in Ashkelon en New System Saves Soldiers from Missile Strike – Again door Maayana Miskin van 20 maart 2011; Ynet News: Grad rocket hits Ashkelon door Shmulik Hadad van 20 maart 2011 en Gaza: IDF tank-shield intercepts missile door Ron Ben-Yishai van 20 maart 2011; The Jerusalem Post: Palestinian rocket slams into Ashkelon door Yaakov Lappin, Yaakov Katz en Rebecca Anna Sto van 20 maart 2011; met dank voor de hint aan Sophie Petiet

2 gedachtes over “Hamas drijft beschietingen van burgerdoelwitten in zuid-Israël nog verder op

  1. Loopt dit er straks op uit dat de Arabisch Liga ook voor Israel een NO FLY zone aan gaat vragen? Dan blijven China en Rusland niet aan de kant staan.
    Wat is het westen er toch ingetuind met Libie

    Like

  2. Het huidige Israëlische kabinet wacht te lang tot het nemen van een besluit.
    Duizenden raketten zijn er afgeschoten door de Hamas op Israëlische burgerdoelen. Speciale elite eenheden van het Israëlische leger met kleine eenheden in te zetten om de Hamas terroristen op te sporen met hun rakket beschietingen. Ik vrees eerdaags onschuldige Israelische burgers om het leven komen door rakket beschietinge van de Hamas terroristen.

    Like

Reacties zijn gesloten.