De nieuwe Haman is onderweg! [cartoon]


President Mahmoud Ahmadinejad, u kent ‘m wel, die lepralijder uit Teheran hier afgebeeld met de gekende ratel uit duistere lepratijden, heeft zich opgeworpen als de nieuwe Haman van Perzië (Iran). Geobsedeerd als hij is om de Joodse staat eigenhandig te verpulveren en nucleair te vaporiseren in de ruimte, laat hij zich door niets of niemand afhouden van zijn genocidale obsessie. Maar volgens het bijbelse Boek Esther, liep een en ander toch niet zo goed af met die Haman…

Poerimfeest 20 – 21 maart 2011

Haman is een persoon uit het Bijbelboek Esther. Hierin was hij de tweede man na de Perzische koning Ahasveros (waarvan algemeen aangenomen wordt dat dit Xerxes I is). In het Bijbelboek Esther is Haman (zijn naam betekent “de magnifieke”) de schurk. Hij is de zoon van Hammedata, een nakomeling van Agag, de koning van de Amalekieten die door koning Saul werd verslagen. De naam Haman is mogelijk afkomstig van Hamman, de Elamitische oppergod.

In het verhaal bereidt Haman de moord voor op alle Joden die in die tijd in het Perzische rijk woonden omdat de Jood Mordechai niet voor hem wilde buigen. Zijn dhimmitude [onderdanige pose] was kennelijk van een bedenkelijke kwaliteit. Hij kon zijn koning Ahasveros ervan overtuigen een wet te tekenen waarin wordt bepaald dat alle Joden op een bepaalde dag mogen worden gedood. Een soort voorloper van de Wetten van Nürenberg uit 1935.

Echter, de snoodaard van een Haman wordt gedwarsboomd door koningin Esther, de Joodse [!] vrouw van koning Ahasveros. Haman en zijn zonen worden opgehangen aan de paal die ze hadden opgericht om Mordechai op te hangen. Of om een lang verhaal kort te houden: “Wie een put graaft voor een ander, valt er zelf in.” Of om het in de woorden van de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe: “Niemand zou de kracht van Israël mogen onderschatten.”

De overwinning van Esther op Haman wordt nog steeds gevierd in het Joodse poerimfeest. Daarbij worden symbolisch de oren van Haman verorberd. Deze Hamansoren zijn grote plakken knapperig gefrituurd beslag. Het boek Esther wordt voorgelezen en telkens wanneer de naam van Haman valt, wordt dat door de luisteraars (vooral de kinderen) begeleid door afkeurend lawaai. En aan de grote flaporen van Ahmadinejad te zien, staat hem nog wat te wachten van die Kinderen van Israël 😉


Bronnen: uitleg door Wikipedia van Haman en het Poerimfeest bewerkt door Brabosh.com op zondag 20 maart 2011; karikatuur van Arutz Sheva website; Joods Actueel: Zondag vieren Joden Poerim, het lotenfeest van 19 maart 2011

Een gedachte over “De nieuwe Haman is onderweg! [cartoon]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.