Inspanningen in 2010 van Israël om leefsituatie in Gaza en op Westoever te verbeteren [video]

De volgende video is een overzicht van de burgerlijke beleidsdaden die door de Coördinator van de Activiteiten van de Overheid (COGAT) ten aanzien van de Palestijnse gebieden over het hele jaar 2010 werden ondernomen.

Developments in Policy Towards the West Bank and Gaza in 2010

Ondanks het feit van de constante beschieting met raketten vanuit de Gazastrook op Israël (meer dan 230 raketten en mortiergranaten werden in 2010 afgeschoten naar de Joodse staat), werd het burgerlijke beleid uitgebreid om toe te laten de levenskwaliteit van de inwoners van Gaza te verbeteren.

Er was een toename met 30 procent van de hoeveelheid goederen die de Gazastrook werden binnen gebracht en een wezenlijke verhoging van internationaal gefinancierde projecten die verbeteringen aanbrachten aan de infrastructuur, onderwijs, gezondheid, landbouw in de Gazastrook. Dit en andere burgerlijke beleidsveranderingen die door Israël werden uitgevoerd, leidde tot een verhoging met 11 procent van het BBP in de Gazastrook sinds het begin van 2010.

De Handel en de economische groei stegen in op de Westelijke Jordaanoever als gevolg van van de verhoogde vrijheid van verkeer (98 wegversperringen werden verwijderd), het verlichten van een aantal beperkingen, de aan de gang zijnde coördinatie tussen Israël en de Palestijnse Instantie en de stabiele veiligheid in het gebied. Het toerisme piekte, met een verhoging met 48 procent van het aantal toeristen in vergelijking met 2009.

Marktdag in Gaza City, 27 januari 2011 (foto’s: Motasem Ayyad)

Israël zet nieuw record neer

Israël zette deze week (week 10, maart 2011) een nieuw record neer met het aantal vrachtwagens dat door de grensovergang van Kerem Shalom allerhande gebruiksgoederen de Gazastrook binnenbrachten, met een gemiddelde van meer dan 300 vrachtwagens per dag.

Volgens statistieken die door de Coördinator van de Activiteiten van de Overheid op de Gebieden (COGAT) werden vrijgegeven, reden deze week 1.670 vrachtwagens de Gazastrook binnen. Dat is bijna 200 procent meer dan het aantal vrachtwagens dat de Gaza binnentrok voordat Israël in juni de laatste invoerbeperkingen verlichtte.

COGAT besliste onlangs om de grensovergang Karni volledig af te sluiten en de grensovergang van Kerem Shalom exclusief te gebruiken om goederen naar Gaza te vervoeren.


Bronnen: Israel Defense Forces: Developments in Policy Towards the West Bank and Gaza in 2010 van 17 maart 2011; The Jerusalem Post: Israel sets record with number of trucks passing into Gaza door Yaakov Katz van 17 maart 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.