Netanjahoe verwerpt Hamas-Fatah eenheidsinspanningen


Kiezen tussen twee Palestijnse krokodillen al-Fatah (Mahmoud Abbas) of Hamas (Khaled Meshaal) is kiezen tussen de pest of de cholera. Eens kijken naar welke corrupte Jodenhatende terreurorganisatie deze maand al uw zuurverdiende belastinggelden zullen gaan. Wat denkt u? Wie van de twee is volgens u de ‘Beste Keuze’?

De voorbije dagen werd door duizenden Palestijnen – zowel in Gaza als in Judea & Samaria – gedemonstreerd om Hamas en Fatah (Abbas) weer met elkaar te verzoenen en de krachten te bundelen in de strijd voor de vernietiging van de Joodse staat. Israëlisch premier Benjamin Netanjahoe reageerde gisteren donderdag laatdunkend op die Palestijnse nationale eenheidsinspanningen, zich luidop afvragend hoe de Palestijnse Autoriteit “voor vrede met Israël en vrede met Hamas kan zijn als die om onze vernietiging eist.”


Netanjahoe: “It takes two to Tango” ( 😦 )

De commentaren die Netanjahoe in een interview met CNN weggaf en die gisteravond werden uitgezonden, waren zijn eerste openbare verklaringen over de hernieuwde pogingen van de afgelopen week – in het licht van de revoluties die de Arabische wereld overspoelen – om Palestijnen met elkaar te verzoenen. “Kunt u zich al een vredesakkoord met al-Qaeda voorstellen?” vroeg Netanjahoe aan zijn interviewer Piers Morgan. “Natuurlijk niet.”

Mahmoud Abbas, het stamhoofd van de Palestijnse Autoriteit, kondigde woensdag aan dat hij voor de eerste keer in vier jaar bereid was om naar de Gaza te reizen en gesprekken te voeren met de leiders van Hamas. Op dinsdag demonstreerden enkele duizenden Palestijnen in Judea & Samaria en in de Gazastrook als gevolg van een campagne op Facebook die opriep om een einde te maken aan de scheiding tussen Hamas en al-Fatah.

De commentaren van Netanjahoe kwamen te midden van wat een overheidsbron zei dat de hoop in Jeruzalem leeft dat de huidige instabiliteit in het gebied zal leiden naar een “groter internationaal begrip voor Israël’s veiligheidsbehoeften” in het kader van om het even welke vredesovereenkomst in de toekomst.

Diplomatieke bronnen zeiden dat de recente omwentelingen in de Arabische wereld, evenals het lekken in februari door Al Jazeera van de ‘Palestine Papers‘, die details onthulden van de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen onder impuls van voormalig premier Ehud Olmert, de Palestijnen neerwaarts in verstarde posities hebben gebracht. De bronnen zeiden dat deze ‘verstarring’ in de Palestijnse posities duidelijk werd gemaakt aan de vertegenwoordigers van het Kwartet (VN, EU, VS en Rusland) tijdens hun twee ontmoetingen in de afgelopen drie weken met Palestijns toponderhandelaar Saeb Erekat.

De conclusies in Jeruzalem luiden dat de Palestijnen ‘niet op het punt staan’ om weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen, en dat de regionale instabiliteit slechts “hun passiviteit en besluit om geen directe besprekingen te houden met Israël nog heeft versterkt.” Met alles wat aan de hand is in het gebied en in het licht gezien van de recente onthullingen die door Al Jazeera werden gedaan, wil de Palestijnse Autoriteit niet worden gezien als dat zij enige flexibiliteit zou tonen of een gebalde actie zal nemen waarvoor een compromis nodig is, bang als zij is van de reactie op de Palestijnse straat die volgens deze conclusies zouden worden veroorzaakt.


Bronnen: The Jerusalem Post: Netanyahu slams Fatah-Hamas unity efforts door Herb Keinon van 18 maart 2011