In de nasleep van de Itamar moorden

De nasleep van de Itamar moorden

door Missing Peace

Terwijl de dramatische gebeurtenissen in Japan ook in Israel terecht het nieuws domineerden, zorgde de moord op drie kinderen en hun ouders in Itamar in Samaria (Noord West Bank) voor een vloed van emotionele uitingen. Redacteuren van Israëlische media zoals The Jerusalem Post, INN en Ynet berichtten ons dat er zelden zoveel opinieartikelen waren binnengekomen over één onderwerp als in de afgelopen week.

In Nederland leidden de gruwelen in Itamar tot Kamervragen en een motie van Cees van der Staay (SGP), deze motie werd met een grote meerderheid aangenomen. Wim Kortenoeven van de PVV kaartte de zaak aan bij de Europese commissie. Centraal in deze politieke acties stond de ophitsing tegen de Joden in Israel in zowel de Palestijnse samenleving als in de internationale arena.

Tot nu toe is er weinig discussie geweest over de jarenlange campagne tegen de Joden op de West Bank, maar daar komt nu verandering in. Yediot Acharonot, de grootste Israëlische krant plaatste om die reden het artikel Wanneer woorden tot moord leiden [in het Engels When words lead to murder] op de voorpagina van haar website.

In de Palestijnse media werd ook aandacht besteed aan de moorden op de familie Fogel. Ma’an News uit Bethlehem was verantwoordelijk voor een verhaal over Thaise gastarbeiders in Itamar die de moorden zouden hebben uitgevoerd. Dit verhaal en de uitspraken van PA president Mahmoud Abbas over de onwaarschijnlijkheid dat een Palestijn een dergelijke daad op zijn geweten zou hebben, vonden hun ingang in de Palestijnse maatschappij. Palestijnen die wij spraken vertelden dat zij walgden van de moorden maar dat Palestijnen zoiets niet doen.

Verder lezen KLIKKEN op –>

Ten eerste is inmiddels gebleken dat er geen Thaise gastarbeiders in Itamar of omgeving zijn . Noch is een andere suggestie waar die circuleert in Palestijnse kringen. In dat verhaal zou de familie Fogel de Thaise bouwvakkers die hun huis bouwden niet betaald hebben. David Ha Ivri van de regionale raad Judea en Samaria (West Bank) berichtte ons dat er geen enkele Thaise gastarbeider in de omgeving van Itamar werkt of woont. Het huis van de familie Fogel was door Joden gebouwd, schreef hij. IDF woordvoerder Aliza Landes zei ons dat de IDF geen enkele Thaise gastarbeider heeft verhoord in deze zaak.

Ten tweede is er een lange lijst van Palestijnse terreuracties waarbij kinderen het doelwit waren. De bekendste voorbeelden daarvan zijn de moord op een Joodse baby in 2002 in Hebron  die door een Palestijnse sluipschutter door haar hoofd werd geschoten, en vergelijkbare gruweldaden zoals de moord op de familie Hatuel in Gaza in 2003. Een moeder en haar kinderen werden toen van dichtbij door hun hoofd  geschoten. In kibboets Metzer werd in dezelfde periode een vrouw met haar twee kinderen vermoord op een soortgelijke wijze als de moord op de familie Fogel.

De commandant van de IDF in Samaria (Noord West Bank) meldde gisteren dat er vooruitgang is geboekt in het onderzoek naar de moorden op de familie Fogel. In Israel is het gebruikelijk dat er informatiestop wordt ingevoerd tijdens het politie onderzoek in het geval van ernstige misdrijven.

In Gaza werden de moorden in Itamar gevierd door het traditionele uitdelen van snoepjes aan voorbijgangers op straat. Dit tafereel werd door een aan Hamas gelieerde website vastgelegd en de wereld in gezonden. De foto hieronder werd in Gaza gemaakt afgelopen zaterdag.

Dit stuitende gedrag stond in schril contrast met de acties van Joden en het Israëlische leger in Itamar deze week. Daar werd een Palestijnse vrouw en haar baby gered toen zij voortijdig moest bevallen en er ernstige complicaties optraden. De vrouw gaf uit dankbaarheid haar baby de naam Jude. De gebeurtenis leidde tot grote emotie in Itamar waar de traditionele één week durende rouw in acht wordt genomen.

Een ander verhaal dat werd gepubliceerd in de Israëlische media was het optreden van de directeur van de populairste supermarktketen in Israel, Ramy Levy. De supermarkttycoon beloofde de overgebleven kinderen van de familie Fogel, waarvan de jongste twee jaar is, tot aan hun achttiende jaar te voorzien van levensmiddelen.

7 gedachtes over “In de nasleep van de Itamar moorden

 1. @ Angela
  ze zien het wel degelijk hoor,alleen zijn ze zoveel met hun eigen electoraat bezig dat het lef niet meer hebben om te zeggen waar het op staat,

  Like

 2. Voor de geïnteresseerden: een interview met Giulio Meotti. Gaat over de nooit vertelde verhalen over de slachtoffers van terrorisme in Israël. Het is een lang interview, maar wel de moeite waard: http://tinyurl.com/65sfoxu

  Like

 3. Voor mij is de God van Israel de enige, en allah (kan het niet opbrengen dit met hoofdletter te laten beginnen) is volgens mij de gevallen engel lucifer ofwel satan, en die heeft/krijgt momenteel meer macht dan mij lief is.
  De kerken zouden ook eens wat meer stelling kunnen nemen maar die zijn aardig ingedut, een enkele uitzondering daargelaten

  Like

 4. Je zou het 4e druk van Jan van Barneveld moeten lezen:Israel eindtijd en islam.
  Het wonderlijke is dat meer “gewone” gelovigen het wel zien,maar wat het met leiders is vraag ik me weleens af
  Trouwens Geert is niet de enige ook Cees v d Staay weet het goed te vertellen en Joel Voordewind is in elk geval wat Israel betreft goed op de hoogte.

  Like

 5. @ Hans Holtrop: Dit zijn inderdaad vragen die gesteld kunnen/moeten worden! Je zou zeggen dat niet-Joden die in de Levende God van Israël geloven (door Zijn Zoon, Yeshua Messias oftwel christenen) deze vragen bij uitstek zouden willen opwerpen. Helaas komt, in Nederland, uit die hoek niet veel geluid hoewel er gelukkig groepen zijn als Christenen Voor Israël. De enige politieke stroming die hardop durft te zeggen dat de koran oproept tot genocide en dus te vergelijken valt met Hitler’s Mein Kampf, is de PVV van Geert Wilders. Komop christenen, geloven jullie in de God van Israël of is elke god wel OK?

  Like

 6. Steeds duidelijker voor Westerlingen en Israel
  wordt het duivelse karakter van de Koran, die oproept tot het uitmoorden van Joden.
  Als Allah een andere god is dan de Levende God van Israel, de Levende God van de Bijbel, dan dienen we ons af te vragen wie Allah nu eigenlijk wel is ?
  Zou het kunnen, dat Allah volgens de Torah, Tenach, Bijbel inderdaad de duivel is, gezien zijn oproep in de Koran tot liegen, haatzaaien en uitmoorden ?
  En als dat is vastgesteld, hoe dienen wij dan te strijden tegen Allah en zijn grondpersoneel ?
  Grondpersoneel dat gevangen zit in de Islam, want geboren worden in een moslimgezin, betekent automatisch altijd een moslim. En op verlaten van de Islam staat de doodstraf, uit te voeren door familie, vrienden, enz.
  Moslims zitten met z´n allen gevangen in de Islam.
  Wie bevrijdt ze ?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.