Het wordt tijd om Israëlische reactor in Dimona te vervangen


De Israëlische kerncentrale van Dimona in de Negevwoestijn

Als Duitsland zijn kernreactors vervangt die gebouwd werden in de jaren 1980, dan wordt het tijd dat Israël haar reactor die het in de jaren 1950 bouwde in Dimona gaat vervangen, zegt commentator voor militaire zaken Yossi Melman van het Israëlische dagblad Haaretz.

In een gesprek met Arutz Sheva zei Melman er geen twijfel over bestaat dat de huidige situatie in Japan zeer ernstig is. “De kern van reactor nummer 3 is gesmolten. Dat is een reactor die wordt voorzien van plutonium als brandstof en als dit materiaal wordt vrijgegeven, zal de schade aan het milieu zeer ernstig zijn. Het gevaar van plutonium is exponentieel vergeleken met uranium.“

Melman vergeleek de ramp in Japan met de kernramp in Tsjernobyl van 26 april 1986. “Het is net zoals wat er in Tsjernobyl gebeurde. De situatie in deze reactor is zeer gelijkaardig, behalve dat in Japan het grootste deel van de bevolking is geëvacueerd. Maar de gevolgen voor de komende jaren kennen we reeds. Er drijft op dit ogenblik een radioactieve wolk boven Tokyo.“

Melman argumenteerde dat, ongeacht de gebeurtenissen in Japan, Israël al lang geleden de kernreactor reactor in Dimona had moeten buiten dienst stellen. “Onze reactor is oud, van de jaren ’50. Duitsland sloot de reactoren die het in de jaren ’80 bouwde. En hier hebben wij een oudere reactor. Onze deskundigen zeggen dat de reactor retroactief werd aangepast, maar sommige zaken zijn zeer moeilijk te verbeteren in een oude reactor van zestig jaar. De kern van de reactor wordt afgesloten met staal en beton en dat is zeer moeilijk te vervangen, tenzij je de reactor uitschakelt en de brandstofstaven verwijdert.”

Hij voegde eraan toe dat indien er ooit een kerncatastrofe in Israël gebeurde, die niet op de huidige ramp in Japan zou gelijken. “Dimona is een onderzoeksreactor of, althans volgens buitenlandse publicaties, een reactor om atoomwapens te produceren. De reactor Dimona loopt op 75 megawatt, terwijl de reactor in Japan op 1000 MW loopt. Als de reactor van Dimona beschadigd zou raken zou dat op veel kleinere schaal zijn. Toegegeven, Dimona ligt dichtbij een aardbevingszone van het Afrikaanse Riftgebied, maar baart veel minder zorgen dan een industriële het energiereactor in Japan.“

Israël heeft [geen] atoomwapens

Melman merkte op dat, wat een opwaardering van de reactor van Dimona het meest in de weg staat, het feit is dat Israël nooit het non-proliferatie verdrag omtrent kernenergie heeft ondertekend. “Er zijn landen zoals Israël, India en Pakistan die het verdrag niet hebben ondertekend, dat om duidelijke redenen dat ze geen supervisie willen. Dat maakt het zeer moeilijk om de hulp van Westerse landen te verkrijgen die over de technologie beschikken om de reactor op te waarderen.”

De weigering van Israël om het non-proliferatie over kernenergie te ondertekenen stamt nog uit de tijd dat het strategisch beleid op lange termijn er een was van dubbelzinnigheid, met name of de Joodse Staat nu al dan niet atoomwapens zou bezitten, waarbij de toenmalige Israëlische leiders mistige verklaringen herhaalden dat “Israël niet de eerste zal zijn om atoomwapens in het gebied te introduceren.”

Nochtans, in een veel bekritiseerde blunder, brak de vroegere premier Ehud Olmert in 2006 het al lang bestaande taboe. In een interview met de Duitse TV in december 2006 omtrent het kernvermogen van Israël maakte hij de volgende slip of the tongue: “Wij hebben nooit om het even welke natie bedreigd met vernietiging. Iran bedreigt openlijk, uitdrukkelijk en in het openbaar om Israël van de kaart te vegen. Kan je zeggen dat dit van hetzelfde kaliber is, te weten dat [Iran]  ernaar streeft om nucleaire wapens te bezitten zoals Frankrijk, Amerika, Rusland en Israël?”

Over ramingen omtrent de voorraad atoomwapens die Israël zou hebben aangelegd, circuleren de wildste cijfers, die gaan van 74 tot 400 atoomwapens, met inbegrip van thermonuclaire wapens die in de megaton oplopen. Zou dus, want Israël heeft officieel nooit het bezit van kernwapens toegegeven en wat mij betreft blijft dat zo tot het tegendeel bewezen is.

Vanunu, een Marokkaanse Jood en Israëli werkte tot 1985 in Dimona en bekeerde zich prompt tot het christendom

De enige die er ooit wat heeft over ‘gezegd’ maar het nooit heeft kunnen bewijzen, is ene Mordechai Vanunu (°1954), een labiele fantast die eind 1986 door de Mossad werd opgepakt, veroordeeld en opgesloten werd  wegens schending van de wet op fabrieksgeheimen omdat hij foto’s had genomen en vrijgegeven van de binnenkant van de kerncentrale in Dimona, waar hij een tijdje als technicus had gewerkt. Zijn loslippigheid en een interview met The Sunday Times kwamen hem uiteindelijk duur te staan.

Israël heeft tot op vandaag nooit bevestigend of ontkennend geantwoord op de vraag of het land kernwapens bezit. Wat mij betreft vind ik dat een goede tactiek. Tenslotte wordt Israël al bijna 63 jaar belaagd door de moslimwereld, de Arabische wereld en Iran. Dan is het altijd verstandig om iets achter de hand te houden waarvan niemand met zekerheid kan zeggen wat het is en hoeveel hij ervan heeft. Een militaire truuk als een ander.


Bronnen: Arutz Sheva: Melman: Time to Replace Dimona Reactor door Gavriel Queenann van 17 maart 2011; op Brabosh.com: Arabische Liga wil van Israëlische atoombommen af van 18 augustus 2010; De politieke vete tussen het Internationaal Atoomagentschap en Israël van 11 oktober 2009; Haaretz: Israeli MK calls for non-military supervision of Dimona nuclear plant van 17 maart 2011; Japan nuclear blast could be more deadly than Chernobyl, experts fear door Yossi Melman van 13 maart 2011

Een gedachte over “Het wordt tijd om Israëlische reactor in Dimona te vervangen

  1. Reactor in Dimona in de loop der jaren vernieuwingen zijn aangebracht en voldoet aan zeer strenge veiligheid eisen kan de Reactor verlopig in bedrijf blijven. Een grote Ramp heeft plaats gevonden met drie kerncentrales in Japan is bevolking zowel binnen en buiten Europa ernstig verontrust.
    Kerncentrales in Japan waren verouderd er zijn geen vernieuwinge of verbeteringen aangebracht aan drie kerncentrales in Japan. Of Israel kernwapens beschikt misschien wel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.