Israëlisch parlementslid: haal oprichting Palestijnse staat van de agenda


De gruwelijke massacre in Itamar heeft duidelijk de stemming in de Israëlische politiek doen omslaan. Nadat zaterdag voor het eerst in de 2 jaar dat het huidige kabinet het land bestuurt, de bouw werd goedgekeurd van ongeveer 500 nieuwe woningen in Judea & Samaria, wordt nu ook in de Knesset een wijziging van het politieke beleid geëist.

Israëlisch parlementslid Tzipi Hotovely van de Likoedpartij eiste gisteren dat het idee van een soevereine Palestijnse staat dringend van de agenda wordt afgevoerd. Zoals iedereen weet bestaat die Palestijnse autonome staat  reeds. Die  heet Jordanië en de hoofdstad is Amman. De Jordaanse Optie wint nog steeds aan populariteit. En elke laffe moord op een Israëli maakt de kans dat ooit een [2de] Palestijnse staat wordt opgericht elke keer kleiner.

Hotovely: Take Palestinian State Off the Agenda

door Elad Benari

Parlementslid Tzipi Hotovely (van de Likoedpartij van Netanjahoe) zei zondag in een interview met Arutz Sheva dat in de nasleep van de massacre afgelopen vrijdagnacht van het gezin Fogel in Itamar, het idee van een Palestijnse staat van de agenda moet worden verwijderd. “De aanslag op Itamar zou een gebeurtenis moeten zijn dat de overheid zou moeten aansporen tot een diepgaand gewetensonderzoek en een significante verandering van richting zou moeten teweegbrengen van het beleid met betrekking tot de Palestijnse Autoriteit.”

Hotovely verwelkomde het besluit van de regering, dat genomen werd in de nasleep van de moorden in Itamar, door de bouw van vijf honderd nieuwe wooneenheden in belangrijke bevolkingscentra in Judea en Samaria goed te keuren. Zij definieerde het besluit als één dat in de juiste richting gaat, maar voegde eraan toe dat het niet voldoende is. “Honderden nieuwe wooneenheden in de zogenaamde nederzettingenblokken niet bepaald een statement dat onze greep op het land duidelijk versterkt,“ zei ze.

Illegale Arabische nederzettingen in de regio Judea & Samaria van Israël

Hotovely zei dat zij van premier Benjamin Netanjahoe verwacht dat “hij de constructiewerken zal versterken in Itamar in het bijzonder en in Judea en Samaria in het algemeen, en wat nog belangrijker is – om aan te kondigen dat een Palestijnse staat niet [meer] op de agenda staat. Een Palestijnse staat creëert meer gevallen zoals Itamar.“

Wat betreft de politieke posities die door Netanjahoe worden vertolkt en die dikwijls van dezelfde aard zijn als die van de oppositiepartij Kadima [van Tzipi Livni, Ehud Olmert en Ariel Sharon], zei Hotovely dat de druk in aanmerking genomen, die momenteel door zowel links georiënteerde ministers op de Eerste Minister wordt gelegd als van de wereld en door andere ministers van Likoed zoals Dan Meridor en Michael Eitan, er ook druk op hem zou moeten worden uitgeoefend door rechtse partijen en van hem eisen dat hij terugkeert naar de basisprincipes van Likoed.

“Er zijn vele mensen in Likoed die van mening zijn dat een Palestijnse staat een ramp zou zijn,“ zei Hotovely. “Wij moeten terugkeren naar de basisprincipes van Likoed en onze rechten op het land opeisen. Ik verwacht van Netanjahoe dat hij terugkeert naar die principes en dat hij de hervatting van de bouwactiviteiten zal aankondigen in alle delen van Judea en Samaria.”

Hotovely vermeldde ook de op til staande toespraak van Netanjahoe in Washington, die reeds de bijnaam ‘Bar-Ilan Speech 2’ meekreeg en heeft de premier erop gewezen dat hij in zijn toespraak reeds vooraf voor de ideologische lijn van Likoed moet kiezen. “Wij moeten zijn remsysteem zijn en hem eraan herinneren dat de partij hem slechts zal steunen als hij opnieuw spreekt in de taal van Likoed.”

Zij merkte op dat zij gelooft dat de kansen om effectief druk te zetten op Netanjahoe goed zijn. “Als de Eerste Minister ziet dat de meerderheid van partijleden beter liggen Yaalon dan bij Meridor, dan zal hij de juiste afwegingen maken,” zij zei en merkte op dat tijdens de laatste vergadering van Likoed, Netanjahoe had aangekondigd dat hij van plan is om persoonlijke vergaderingen met elk van de parlementsleden van Likoed te houden, als voorbereiding op zijn toespraak in Washington. Hotovely verwacht dat zij in haar onderhoud met Netanjahoe mee de richting zal kunnen bepalen waarin hij [moet] gaat en zal hem ook haar positie verduidelijken.

Tot slot zei Hotovely dat zij niet gelooft dat Likoed afstevent op een scheuring binnen de partij zoals het geval is geweest met de voormalige premier Ariel Sharon, die Likoed verliet en Kadima vormde. Hotovely zei dat de meningen van Netanjahoe en die van Likoed nog zeer dicht bij mekaar liggen en dat alles wordt gedaan om zijn positie nog te versterken.


Bronnen: Arutz Sheva: Hotovely: Take Palestinian State Off the Agenda door Elad Benari van 14 maart 2011;

2 gedachtes over “Israëlisch parlementslid: haal oprichting Palestijnse staat van de agenda

  1. Een Palestijnse Staat oprichten is nog lang niet aan de orde eerst moet Abbas van de PLO de Israëlische Staat erkennen en het terreur afzweren.
    President Obama van de VS moet geen druk uitoefenen op Israel laat de President Obama eerst zijn binnenlandse problemen maar eens oplossen i.p.v. politie agent te spelen in het Midden-Oosten.
    Jeruzalem behoort tot joodse volk en Israel moet Jeruzalem nooit opgeven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.