Tahrirplein Egypte op Vrouwendag: Weg met de vrouwen!


door Nahed Selim

Ik heb altijd gewaarschuwd voor te optimistische verwachtingen van de opstand in het Midden-Oosten. Terwijl de hele media zich bezondigde aan een constante euforie over de demonstraties in Tunesië en Egypte, stond ik op het standpunt dat er veel meer nodig is om een democratische rechtsstaat op te bouwen.

Het verjagen van een despoot, het vervangen van een president door een andere president is misschien maar het begin want dan begint pas een lange weg van het opbouwen van instituties, het veranderen van de mentaliteit, de cultuur en de rolpatronen in een land.

8 Maart was de dag waarop het overmatige optimisme over de Egyptische revolutie werd getoetst. Een manifestatie op het Tahrirplein in Caïro ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag is dinsdag uitgemond in geweld, toen enkele honderden vrouwen overstemd werden door evenveel boze mannen die protesteerden tegen gelijke rechten. ‘Weg met de vrouwen,’ scandeerden verscheidene mannen. De vrouwen werden uitgescholden, mishandeld en geslagen. Ze renden weg en het leger schoot in de lucht om hun belagers af te schrikken.

Vrouwenaktivisten in Egypte wilden dat de nieuwe era van vrijheid en democratie ook voor hen zou gelden. De nieuwe constitutie in Egypte veranderde niets aan allerlei vormen van discriminatie tegen vrouwen. Daartegen protesteerden ze.

Helaas riepen de mannen tegen ze: ‘Mannen zijn mannen en vrouwen zijn vrouwen.’ Ze riepen ook dat vrouwen thuis horen en daar moeten blijven. Dat belooft niet veel goeds! Toch hoop ik dat de vrouwen zich niet zo snel laten wegsturen en dat ze niet ontmoedigd raken.

Nahed Selim, publiciste, schrijfster en beëdigd tolk Arabisch is in 1953 geboren in Egypte. Selim woont sinds 1979 in Nederland en schrijft af en toe critische columns voor Trouw, de Volkskrant en NRC Handelsblad over de islam, vrouwenemancipatie en integratie. Eerder publiceerde ze de roman Brieven uit Egypte (2000), De vrouwen van de profeet (2003) Zwijgen is verraad (2005), Allah houdt niet van vrouwen (2007) en Scheurkalender van de islam (2007). In 2006 ontving ze de Harriët Freezerring van Opzij voor haar inzet tot het moderniseren, humaniseren en feminiseren van de islam.


Bronnen: Opzij.nl: Blog van Nahed Selim: Weg met de vrouwen? van 11 maart 2011;

Een gedachte over “Tahrirplein Egypte op Vrouwendag: Weg met de vrouwen!

  1. De ‘vrijheid en democratie’ die men in hier kan verwachten is alleen voor de mannelijke soenitische moslims. Niet voor de Kopten of voor vrouwen en Joden wonen er lang niet meer in Egypte.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.